Ed Gein

Ο Ed Gein ήταν η έμπνευση για τις κλασικές ταινίες τρόμου

Το 1957 ένα έγκλημα συγκλόνισε τους πάντες. Ερευνητές βρήκαν τα πτώματα της Mary Hogan και της Bernice Worden και τα πτώματα περίπου δεκαπέντε ακόμα ανθρώπων, όταν έψαξαν την αγροικία του Plainfield στο Wisconsin, του Ed Gein μετά τη σύλληψή του. Ο Ed δήλωσε ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί πόσους ανθρώπους είχε σκοτώσει.

Αυτό ήταν αρκετό για τους κινηματογραφιστές στην μεταπολεμική εποχή που ακολούθησε στην Αμερική ώστε να επηρεάσει τρεις, μετέπειτά, κλασικές ταινίες· Psycho του Alfred Hitchcock του 1960, Texas Chainsaw Massacre του Tobe Hooper του 1973 και το 1991 το θρίλερ Σιωπή των αμνών του Jonathan Demme.

Ο Edward Theodore Gein είδε το φως της ημέρας στις 27 Αυγούστου 1906 στην μικρή γεωργική κοινότητα του Plainfield. Γεννήθηκε με το ένα του μάτι λίγο μεγαλύτερο απο το άλλο και γι’ αυτό υπέστη bullying από παιδιά στο σχολείο. Μητέρα του Ed ήταν η Augusta Crafter. Πέθανε στις 29 Δεκεμβρίου 1945, ένα χρόνο μετά τον θάνατο του αδελφού του Ed, Henry σε μια ύποπτη πυρκαγιά στο αγρόκτημα των 160 στρεμμάτων στα περίχωρα του Plainfield.

Οι ταινίες δεν το αναφέρουν, αλλά ο Gein είχε τουλάχιστον έναν “αρσενικό” θάνατο στο βιογραφικό του. Ο αδελφός του, ο Henry, προσπάθησε να ζήσει μια κανονική ζωή αφού πέθανε ο πατέρας τους και η μητέρα τους έγινε όλο και πιο καταπιεστική. Ξεκίνησε να βγαίνει με μια διαζευγμένη μητέρα 2 παιδιών και σκέφτόταν να την παντρευτεί.

Ο Ed είδε τη σχέση ως την εξέγερση του αδελφού του εναντίον της μητέρας του και τον ξέγραψε. Σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα, ο Henry υπέστει καρδιακή προσβολή την ώρα που μαζί με τον Ed προσπαθούσαν να σβήσουν μια μεγάλη φωτιά η οποία είχε εξαπλωθεί σε γειτονική ιδιοκτησία. Οταν κάηκε αρκετή βλάστηση κι η φωτιά ηταν πλέον εκτός ελέγχου, κλήθηκε η πυροσβεστική. Ο Ed ανέφερε ότι ο αδελφός του έλειπε στο τέλος της ημέρας και σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, μετά απο ψάξιμο με φανάρια και φανούς, βρήκαν το νεκρό σώμα του Henry να βρίσκεται με την όψη προς τα κάτω.

Ed Gein

Το σώμα του δεν είχε καεί στη φωτιά. Ο μόνος μώλωπας που έφερε ο Henry, σύμφωνα με τη βιογραφία του Harold Schechter, Ed Gein Deviant, ήταν ένα βαθύ τραύμα στο κεφάλι. Άλλες αναφορές λένε ότι ο Ed οδήγησε την αστυνομία στο σώμα. Η αστυνομία δεν υποψιαζόταν τίποτα στην αρχή. Δεν έγινε επίσημη έρευνα. Δεν έγινε αυτοψία. Ο γιατρός ανέφερε την ασφυξία ως αιτία του θανάτου του Henry. Μόνο όταν ο ερευνητής Joe Wilimovsky ρώτησε τον Ed για τον θάνατο της Bernice Worden το 1957, άρχισαν να υποψιάζονται.

Μια μεταγενέστερη έκθεση του Δρ. George W.Arndt υποθέτει ότι ήταν πιθανό ότι ο θάνατος του Henry ήταν “η πτυχή του Cain και του Abel” αυτής της υπόθεσης. Η μητέρα τους Augusta είχε το εξασθενητικό της εγκεφαλικό επεισόδιο λίγο μετά το θάνατο του. Αναφέρεται επίσης ένα περιστατικό από το 1945, όταν η Augusta είδε έναν άντρα που ονομάζεται Smith να χτυπάει μέχρι θανάτου ένα σκυλί, όταν ο Ed και η ίδια πήγαν στο κτήμα του για να αγοράσουν άχυρο. Ο Gein είπε ότι η μητέρα του είδε μια γυναίκα να βγαίνει από το σπίτι και φώναζε στο Smith να σταματήσει. Η Augusta δεν ήταν αναστατωμένη τόσο για την επίθεση του ζώου όσο για το οτι είδε μια γυναίκα που δεν ήταν η σύζυγος του άνδρα που βρισκόταν στο σπίτι του και την ανέφερε ως “Η πόρνη του Smith”.

Ο Schechter έγραψε ότι ο Ed έχασε τον μοναδικό του φίλο και την αληθινή αγάπη και ήταν απολύτως μόνος στον κόσμο. Ο Ed ήταν ένας 39χρονος εργάτης που δεν βγήκε ποτέ με γυναίκες και δεν έφυγε ποτέ από το σπίτι. Κράτησε την κρεβατοκάμαρά της μάνας του ακριβώς όπως ήταν όταν ζούσε. Σφράγισε το σαλόνι και πέντε δωμάτια στον δεύτερο όροφο και ζούσε σε ένα δωμάτιο στον κάτω όροφο και στην κουζίνα. Ο Ed είχε εμμονή με πορνογραφήματα και ιστορίες βασανιστηρίων, ενώ γοητεύτηκε από τις φρικαλεότητες των ναζιστών και τα ιατρικά πειράματα. Διάβασε ιατρικές εγκυκλοπαίδειες και βιβλία ανατομίας. Ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για την γυναικεία ανατομία. Άρχισε από τα νεκροταφεία στο Wisconsin, σκάβοντας για φρεσκοθαμμένα θηλυκά πτώματα.

Ανέλυε τα περισσότερα από αυτά και τα επέστρεφε στις κρύπτες τους, φαινομενικά ανενόχλητα, διατηρώντας τα κεφάλια, τις καρδιές, τα σεξουαλικά όργανα, τα συκώτια και τα έντερα ως τρόπαια. Ο Gein παραδέχτηκε αργότερα ότι έφερνε στο σπίτι τα σώματα γυναικών που σκέφτηκε ότι έμοιαζαν με τη μητέρα του. Η αστυνομία δήλωσε ότι ασκούσε και νεκροφιλία, αλλά ο Gein υποστήριζε ότι ποτέ δεν είχε σεξουαλική επαφή με τα σώματα γιατί “μύριζαν πολύ άσχημα”.

Ed Gein

THE HOUSE OF HORROR

Τίποτα δεν μπορούσε να προετοιμάσει την αστυνομία για αυτό που βρήκαν στην κατοικία του Gein. Ήταν πραγματικά ένα σπίτι φρίκης. Το ψυγείο του ήταν εφοδιασμένο με κατεψυγμένα ανθρώπινα όργανα. Υπήρχε μια ανθρώπινη καρδιά σε ένα τηγάνι στη σόμπα. Η αστυνομία βρήκε ένα κουτί γεμάτο μόνο με ανθρώπινες μύτες, ενώ βρήκαν και μια συλλογή αποξηραμένων θηλυκών γεννητικών οργάνων σε ένα κιβώτιο παπουτσιών κάτω από ένα κρεβάτι.

Εννέα γυναικεία πρόσωπα είχαν βαλσαμωθεί και τοποθετηθεί σε έναν τοίχο. Η αστυνομία βρήκε το κεφάλι της Mary Hogan σε μια χάρτινη σακούλα και το σώμα της Bernice Worden να κρέμεται από τα δοκάρια σε ένα υπόστεγο πίσω από το σπίτι του Gein. Ήταν εκσπλαχνισμένο σαν τα σφαχτά στα χασάπικα και το κεφάλι της είχε αφαιρεθεί.

Ανακαλύφθηκε σε ένα αιματηρό σάκο λυμάτων περίπου στις 4:30 το πρωί. Σπάγκοι είχαν καρφωθεί στις πλευρές του κρανίου. Ο Gein είπε ότι σχεδιάζει να το κρεμάσει στον τοίχο του ως διακόσμηση. Ήταν ένας εφευρετικός τεχνίτης των οποίων τα έργα θα είχαν ξεχωριστή θέση σε μουσείο. Ο Ed δημιούργησε καρέκλες από ανθρώπινο δέρμα. Έκανε μπολ σούπας από κορυφές των ανθρώπινων κρανίων. Έκανε ένα βραχιόλι από το δέρμα και μια ζώνη από θηλυκές θηλές. Οι μπάτσοι βρήκαν μια λάμπα από σάρκα που έβγαζε μια απόκοσμη λάμψη και μια άλλη που ήταν διακοσμημένη με γυναικεία χείλη.

Σύμφωνα με το βιβλίο του Schechter, ο αστυνομικός του Plainfield, Art Schley, ήταν τόσο σοκαρισμένος από τη σκηνή, που χτυπούσε το κεφάλι του Gein σε έναν τοίχο από τούβλα έως ότου παραδέχτηκε τον θάνατο της Mary Hogan. Τον χτύπησε τόσο, που χρειάστηκε να επέμβουν οι συνάδελφοί του να τον σταματήσουν. Ο Schley πέθανε από καρδιακή προσβολή πριν ο Gein δικαστεί. Οι άνθρωποι που τον γνώριζαν πίστευαν ότι ήταν τραυματισμένος ψυχικά από όσα είδε μέσα στο σπίτι. Ήταν 43 ετών.

Ed Gein

Οι ερευνητές δεν πίστευαν ότι όλα τα θύματα του Gein ήρθαν από το νεκροταφείο, γι ‘αυτό ζήτησαν να επιβεβαιώσουν την ιστορία του. Όταν οι μπάτσοι έσκαψαν δύο από τους τάφους που τους διέταξε ο Gein, ήταν άδειοι.

Ο Gein δεν κρίθηκε ένοχος για λόγους παραφροσύνης στις 21 Νοεμβρίου 1957, στο δικαστήριο του Waushara. Βρέθηκε ψυχικά ανίκανος και κρίθηκε ακατάλληλος για δίκη. Μεταφέρθηκε στο Κεντρικό Κρατικό Νοσοκομείο και στη συνέχεια στο Mendota State Hospital στο Madison. Διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια.

Η δίκη για τη δολοφονία της Bernice Worden ξεκίνησε στις 7 Νοεμβρίου 1968. Διήρκεσε μία εβδομάδα. Ένας ψυχίατρος κατέθεσε ότι ο Gein δεν ήξερε αν ο θάνατος της Worden ήταν σκόπιμος ή τυχαίος. Ο δικαστής Robert H. Gollmar βρήκε τον Gein ένοχο πρώτου βαθμού δολοφονίας στις 14 Νοεμβρίου. Στη δεύτερη δίκη, ο Gollmar έκρινε τον Gein “μη ένοχο λόγω παραφροσύνης”. Ο Gein επίσης αναγνώρισε τη δολοφονία της Hogan.

Το κράτος δεν έπαψε ποτέ να αποδοκιμάζει τον Gein για τη δολοφονία της Mary Hogan. Θεώρησαν ότι ήταν σπατάλη χρήματος από τους φορολογούμενους, διότι θα έμενε το υπόλοιπο της ζωής του σε ψυχιατρεία. Ο Gein απεστάλη για πρώτη φορά στο κεντρικό κρατικό νοσοκομείο, στο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Mendota το 1978. Ενώ ήταν υπό κράτηση, το σπίτι του κάηκε από ύποπτο εμπρησμό.

Ed Gein

Σχετικά με τις ταινίες

Psycho: Ο Alfred Hitchcock δεν έκανε χρήση του “κινηματογραφικού οπλοστασίου” όταν έκανε το Psycho με τους Anthony Perkins και Janet Leigh. Ο σκηνοθέτης στηρίχθηκε στην αγωνία της περίπλοκης φωτογραφικής δουλειάς και της σκηνής στο ντους. Ο σκηνοθέτης χαμηλού προϋπολογισμού Herschell Gordon Lewis σκέφτηκε ότι η Hitchcock εξαπάτησε το κοινό, μη δείχνοντας τη βία και εφηύρε ταινίες “splatter”.

Η σιωπή των αμνών: Ο Buffalo Bill βασίζεται στους Gein, Ted Bundy, Gary Heidnik και Edmund Kemper.Ο Demme δεν είχε κανένα πρόβλημα να χρησιμοποιήσει τα πάντα στον κατάλογο αποδεικτικών στοιχείων της αστυνομίας. Αλλά ο Tobe Hooper ήταν ο πρώτος που παρουσίασε πραγματικά την ιστορία με τέτοιο τρόπο που έμεινε στην ιστορία ως “Godfather of Gore”.

Texas chainsaw massacre: Ο Gein ποτέ δεν χρησιμοποίησε αλυσοπρίονο, αλλά ποιος νοιάζεται; O Leatherface και η οικογένειά του ενσαρκώνουν έναν φόβο που είχε φωλιάσει στον κόσμο εδώ και χρόνια. Ο Hooper χρησιμοποίησε όλα τα στοιχεία της αστυνομίας και η δουλειά ήταν τόσο φυσική που φαινόταν σχεδόν ερασιτεχνική τότε, αλλά ο φόβος στα μάτια των ηθοποιών ήταν απίστευτα ζωντανός.

(Ο Gein πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα στις 26 Ιουλίου 1984, σε ηλικία 77 ετών. Θάφτηκε στο νεκροταφείο του Plainfield, απο ‘κει που ξέθαβε κάποτε πτώματα).

Σχετικά με τον συντάκτη

Christina

Christina

Από τα 13 μου ξεκίνησα να βλέπω ταινίες τρόμου με το Scream και μέχρι τώρα έχω μετρήσει κάπου στις 300+. Προτιμώ κυρίως ψυχολογικά θρίλερ και footage και τον τελευταίο καιρό βλέπω τους μάστερ του είδους, Japan and Korean horror! Ελάχιστες ταινίες μπορώ να βάλω στην κατηγορία ΤΑΙΝΙΑΡΕΣ, όταν όμως ενθουσιαστώ με κάποια τέτοια την προτείνω κατευθείαν σε όποιον ζητήσει τη γνώμη μου για ένα καλό θρίλερ./strong>