Τα 16 «απαγορευμένα» rock artworks

Τα 16 «απαγορευμένα» rock artworks

[dropcap size=dropcap]Τ[/dropcap]ο εξώφυλλο σε ένα άλμπουμ είναι στην ουσία, ένα intro. Σου κάνει μια πρώτη εισαγωγή -άλλοτε πετυχημένα, άλλοτε όχι- στο τι θα ακούσεις όταν βάζεις το cd/βινύλιο στην αναπαραγωγή.

Πολλές φορές όμως στην ιστορία της rock, το αρχικό εξώφυλλο δεν έφτασε ακριβώς όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί στα χέρια των fans. Άλλες φορές λόγω του θανάτου μελών, άλλες φορές για full frontal γυμνό και άλλες για τον φόβο γενικής κατακραυγής το artwork άλλαζε σε διάφορες περιπτώσεις.

Πάμε να δούμε 16 από εκατοντάδες περιπτώσεις…

‘Yesterday and Today’ (1966) – The Beatles

Ωμό κρέας και κομμάτια από κούκλες, στο κλασικό «butcher» εξώφυλλο όπου οι Beatles έφριξαν την Capitol Records που ήθελε να κυκλοφορήσει το Yesterday and Today στις ΗΠΑ. Μια συλλογή από τα τελευταία δυο άλμπουμ που είχαν κυκλοφορήσει στην Βρετανία συν κάποια singles.

beatles1

‘Amorica’ (1994) – The Black Crowes

Το τρίτο άλμπουμ των The Black Crowes χρησιμοποιήσαν την διάσημη φωτογραφία του περιοδικού Hustler το 1976. Και ποιο ήταν το πρόβλημα; Οι τρίχες που εξέχουν, ω ναι. Όπως βλέπεται, στην εναλλακτική του version, έμεινε μόνο η σημαία.

Black-Crowes-Amorica1

‘Blind Faith’ (1969) – Blind Faith

Το supergroup μεταξύ Eric Clapton και Steve Winwood, έβγαλε μόνο ένα άλμπουμ. Το ομώνυμο, Blind Faith που έδειχνε ένα γυμνόστηθο κορίτσι να κρατάει ένα αεροπλανάκι. Οι ιθύνοντες ανέφεραν πως αυτό είναι υπονοούμενο για το πέος και έτσι, η εταιρία αντικατέστησε αυτό το εξώφυλλο με μια φωτογραφία της μπάντας.

BlindFaith

‘Lovedrive’ (1979) – The Scorpions

Ένα από τα χρυσά άλμπουμ των Scorpions, έφτασε στις ΉΠΑ απλά με ένα μπλε σκορπιό σαν εξώφυλλο, και όχι με το κλασικό όπου μια τσίχλα έχει κολλήσει στο στήθος μιας παρδαλής.

Scorpions-Lovedrive

‘Diamond Dogs’ (1974) – David Bowie

Στο άλμπουμ του David Bowie έγινε η εξαίρεση όπου δεν ήταν το πρόβλημα το εξώφυλλο, αλλά το οπισθόφυλλο. Όπως βλέπεται στην εικόνα, το μπρος-πίσω ήταν μια ολοκληρωμένη εικόνα του ανθρώποσκυλου Bowie, όπου στην μια εκδοχή, φαίνονται τα γεννητικά όργανα ενώ στην εναλλακτική, είναι πιο σκοτεινό το σημείο.

Bowi

‘Appetite for Destruction’ (1987) – Guns N’ Roses

Ένα ρομπότ-βιαστής, μια γυμνή κοπέλα και ένα απειλητικό πράγμα, αποτελούσαν το αυθεντικό εξώφυλλο του άλμπουμ-ντεμπούτο των Guns N’ Roses.

gnr1

‘Electric Ladyland’ (1968) – The Jimi Hendrix Experience

Ο Jimi Hendrix είχε επιλέξει ως εξώφυλλο του άλμπουμ μια φωτογραφία της Linda McCartney αλλά η δισκογραφική του εταιρία τoν αγνόησε, επιλέγοντας αρχικά ένα μάτσο γυμνές γυναίκες και στην άλλη μια απαίσια δική του φωτογραφία.

jimi

‘Virgin Killer’ (1976) – The Scorpions

Ένα από τα πλέον διάσημα άλμπουμ των Scorpions όπου η ιστορία γύρω από το εξώφυλλο, ακόμα απασχολεί το internet. Η εικόνα είναι ενός 10χρονου κοριτσιού πράγμα που σχολίασε και ο ίδιος ο Klaus Meine. «Η εταιρία μας RCA, πήρε πολύ κυριολεκτικά τον τίτλο μας και το πήγε στα άκρα».

Scorpions-Virgin-Killer

‘Unfinished Music No. 1: Two Virgins’ (1968) – John Lennon and Yoko Ono

Ένα άλμπουμ που στην ουσία δεν ακούγεται. Θόρυβος και διάλογοι στην μεγαλύτερη διάρκεια του. Αλλά εκτός αυτό, το εξώφυλλο ήταν και full frontal. Σε αυτό δεν υπήρξε κάποια αλλαγή, πέραν ότι υπήρχε χαρτί που άφηνε να φανούν μόνο τα πρόσωπά τους.

lennon1

‘Street Survivors’ (1977) – Lynyrd Skynyrd

Τρεις μέρες μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ, στις 20 Οκτωβρίου πέφτει το αεροπλάνο με τους Lynyrd Skynyrd και σκοτώνει μεταξύ άλλων και τον τραγουδιστή, Ronnie Van Zart. Όπως θα δείτε, το εξώφυλλο με τις φλόγες θεωρήθηκε μακάβριο και αντικαταστάθηκε γρήγορα με το μαύρο.

skynyrd1

‘Open Up and Say … Ahh!’ (1988) – Poison

Η εποχή ήταν δύσκολη για μπορεί η μουσική να είναι πολύ προκλητική. Βέβαια, τι το προκλητικό ήταν αυτή η γλωσσάρα, μόνο οι θεούσες μπορούν να μας το εξηγήσουν. Η δισκογραφική εταιρία των Poison πήρε τα μέτρα της.

poison1

‘Beggars Banquet’ (1968) – The Rolling Stones

Οι Rolling Stones είχαν επιλέξει μια φωτογραφία μιας βρομερής τουαλέτας για εξώφυλλο όπου η δισκογραφική τους εταιρία απλά απέρριψε και μετέτρεψε το εξώφυλλο σε προσκλητήριο.

stones2

‘Country Life’ (1974) – Roxy Music

Ένα από τα πιο σέξι εξώφυλλα της περιόδου, προκάλεσε την οργή των δισκοπωλείων που δεν ήθελαν να το βάλουν στα ράφια του, έτσι αντικαταστάθηκε από το παρτέρι πίσω στην αυλή του Κυρ Θανάση.

roxy1

‘The Pros and Cons of Hitch Hiking’ (1984) – Roger Waters

Ο κώλος του μοντέλου, στο άλμπουμ-ντεμπούτο για τον Roger Waters που μιλούσε για την κρίση της μέσης ηλικίας, προκάλεσε πολύ κόσμο και στις επόμενες εκτυπώσεις, μπήκε το μαύρο πλαίσιο.

waters1

‘Balance’ (1995) – Van Halen

Πολλές χώρες αρνήθηκαν να πουλήσουν το άλμπουμ με το συγκεκριμένο εξώφυλλο – όπου υπήρχε η φήμη πως ήταν ο γιος του Eddie. Αργότερα η εικόνα άλλαξε και όλα ηρέμησαν.

Van-Halen-Balance

‘Love at First Sting’ (1984) – The Scorpions

Αχ αυτοί οι ταραχοποιοί σκορπιοί. Και όμως η πρώτη φωτογραφία προκάλεσε προβλήματα στην Αμερική, αρχικά από την αλυσίδα Wal-Mart. Ο Meine σχολιάζοντας είπε: «Δεν το περίμενα πως η Αμερική θα είχε πρόβλημα με αυτό. Όταν κάναμε περιοδεία στην Αμερική οι κοπέλες μας έδειχναν τα βυζιά τους. Μόνο στην Αμερική!».

Scorpions-Love-at-First-Sting

Related post

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *