Bloody Art: Iron Maiden – Derek Riggs

Bloody Art: Iron Maiden – Derek Riggs

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για την ιστορία, τα μυστικά και τις τεχνοτροπίες που μπορεί να αποτελούν-κρύβονται μέσα σε ένα εξώφυλλο δίσκου; Μη ξεχνάτε πως όπως ο συνθέτης ή ο στιχουργός περνάνε τα μηνύματα τους με τα τραγούδια τους, έτσι και ο καλλιτέχνης του artwork εκφράζεται μέσα από τη δουλειά που έχει να κάνει.

Σήμερα θα καταπιαστούμε με το πρώτο δίσκο, ομώνυμο δίσκο των Iron Maiden.

Bloody Art: Iron Maiden - Derek RiggsΗ κυρίαρχη φιγούρα σε όλα τα εξώφυλλα μέχρι και το Fear of the Dark (1992) ήταν ο Eddie (The Head) διά χειρός Derek Riggs. Από τότε, όχι ότιBloody Art: Iron Maiden - Derek Riggs πέρασε σε δεύτερη μοίρα, αλλά θα λέγαμε πως έχασε τον πρωταγωνιστικό του ρόλο. Λογικό και χαρακτηριστικό θα λέγαμε, αφού ο Derek Riggs, ο πατέρας του, έπαψε να είναι ο illustrator των Maiden.

Ο Eddie ήρθε στη ζωή από την ανάγκη που δημιούργησε ο Dennis Wilcock, ο πρώτος τραγουδιστής των Iron Maiden (1976-77). Η εποχή ήταν πολύ επηρεασμένη από το stage show των KISS, έτσι ο Wilcock έκανε ένα τρικ πως κάρφωνε το στόμα του με μαχαίρι και έφτυνε αίμα,

Αυτό ήταν κάτι που άρεσε στον Steve Harris και όταν ο Wilcock ήταν παρελθόν, έψαξε να βρει κάτι που συνέχιζε μια κάποια θεατρικότητα. Η λύση ήρθε με την επινόηση του Eddie The Head ή κατά τον Smallwood… Fred (στις αρχές και μόνο). Ένα γύψινο καλούπι/κεφάλι όπου έμπαινε πάνω από τα τύμπανα σαν σκηνικό.

Ο Eddie, έκανε την πρώτη εμφάνιση του σε εξώφυλλο, στο single του Running Free του 1980, κάτι σαν zombie-νεαρός που κράδαινε ένα σπασμένο μπουκάλι… για ξεκοίλιασμα.

Το artwork του δίσκου Iron Maiden ήταν ένα έτοιμο έργο του Derek Riggs με τον τίτλο Electric Mathew Says Hello. Ένα πλάσμα που έφερνε οπτικά στον Eddie The Head. O Riggs είχε επηρεαστεί από τα έργα του Lovecraft αλλά και από μια φωτογραφία-προπαγάνδα για την επιστράτευση των Αμερικάνων στο Βιετνάμ. Ένα κεφάλι καρφωμένο σε ένα τανκ.

Bloody Art: Iron Maiden - Derek Riggs
Το artwork του Running Free, όπου ο Eddie κάνει το ντεμπούτο του

Σαν καλλιτέχνης, ήθελε με τη σειρά του να σοκάρει και έτσι πήρε τον νεκροζώντανο και από τις μάκρυνες ζούγκλες, τον τοποθέτησε μέσα σε αστικό περιβάλλον.

Bloody Art: Iron Maiden - Derek RiggsΣτο βιβλίου του Run For Cover, αναφέρει πως η πόλη την οποία τον τοποθετεί είναι το Finsbury Park στο Λονδίνο όπου και διέμενε εκείνη την εποχή.

Η επαφή του με τους Maiden έγινε το 1979 μέσω του Rod Smallwood. Ο μάνατζερ των Maiden είχε εντυπωσιαστεί από μια αφίσα που είχε φιλοτεχνήσει ο Riggs για τα γραφεία της EMI, όπου διαφήμιζε τον δίσκο Another Sleeper / Max Middleton, Robert Ahwai.

Σε συνάντηση που είχε αργότερα μαζί του, αμέσως ξεχώρισε τον… Electric Mathew, με την μόνη ένσταση να είναι τα μαλλιά του, καθώς ήταν κοντά και έμοιαζε με punkster.

H γραμματοσειρά αν και είναι εξώφθαλμα ίδια με αυτήν της ταινίας με πρωταγωνιστή τον David Bowie, The Man Who Fell To Earth, ο ίδιος o Steve Harris ισχυρίζεται πως είναι δικιά του έμπνευσης καθώς και ίδιος είχε δουλέψει ως βοηθός σχεδιαστή για κάποιο διάστημα.

Ξεχάσαμε κάτι; Διαφωνείτε; Για αυτό είναι τα σχόλια… Σας περιμένουμε!

Bloody Art: Iron Maiden - Derek Riggs
H εκδοχή του 1998 με την remastered εκδοχή όπου υπήρχε και το Sanctuary σαν κανονικό track.

 

Related post

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *