Εξορκιστή

Η ελληνική φωνή που στοίχειωσε τον Εξορκιστή το 1973

Στο σημερινό άρθρο θα κάνουμε ένα ταξίδι στο μακρινό 1972 και στον Εξορκιστή του William Friedkin.

Στη ταινία λοιπόν, υπάρχει μία συμπαθέστατη υπέργηρη κυρία, που υποδύεται τη μητέρα του Πατέρα Καρρά (που τον υποδυόταν ο εκλιπών Jason Miller,ο οποίος απεβίωσε το 2001 από οξύ έμφραγμα, σε ηλικία 62 ετών) η οποία μιλάει Ελληνικά σε κάποια σημεία της ταινίας.

Είναι φωνή από πάνω; Είναι κάποια γυναίκα η οποία έμαθε Ελληνικά για τις ανάγκες της ταινίας; Η αλήθεια είναι πως δεν ισχύει τίποτα από τα δυο, καθώς πρόκειται για μία πραγματική Ελληνίδα.

Η Vasiliki Maliaros, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα ήταν γεννημένη στις 16 Οκτωβρίου του 1883 στην Αθήνα και από τις αρχές του 20ου αιώνα, είχε μετακομίσει με τους γονείς της στο Bronx, όπου και εγκαταστάθηκαν μόνιμα. Το ενδιαφέρον της όλης υπόθεσης είναι πως δεν είχε καμία απολύτως σχέση ούτε με την υποκριτική, ούτε με τον κινηματογράφο, ούτε με το θέατρο. Η επιλογή του ρόλου της έγινε τελείως τυχαία από τον ίδιο τον Friedkin, όταν εκείνος βρέθηκε σε ένα ελληνικό εστιατόριο της Αμερικής και την είδε εκεί.

Εξορκιστή

Η Maliaros εμφανίζεται σε αρκετές σκηνές του ”Εξορκιστή” και είναι συγκλονιστική. Επιβλητική, κάτι μεταξύ ηρωίδας οικογενειακού δράματος και ταινίας μεταφυσικού τρόμου, όπως σαφώς ήταν ο ”Εξορκιστής”, πράγμα δύσκολο έως και ακατόρθωτο κατ’ εμέ αν δεν έχεις καθόλου εμπειρία υποκριτικής. Η σκηνή όπου την επισκέπτονται στο ψυχιατρικό άσυλο ο γιος της, πάτερ Καρράς, με τον θείο του, θυμίζει πιο πολύ πραγματική ζωή, παρά στημένη σκηνή ταινίας, δίνοντας πόνο με την κυριολεκτική έννοια, με την ατάκα: «Φύγε, δεν είσαι το παιδί μου».

Η γέρικη γυναικεία φωνή της στα χείλη της 12χρονης δαιμονισμένης Linda Blair, είναι ανατριχιαστικά πολύ σαφής και με στόμφο, σε αυτό που ο σκηνοθέτης χρειαζόταν, σε αυτό που χρειαζόμασταν εμείς να δούμε. Ελληνικό ταλέντο βλέπεις. Άμα το έχεις έμφυτο… Εν ολίγοις, ευφυέστατος ο Friedkin που την τσίμπησε την Ελληνίδα γιαγιά από το εστιατόριο – αυτό θα πει casting!

Και τυχερός, επίσης που πρόλαβε να ολοκληρώσει τις δικές της σκηνές μέσα στο 1972. Διότι η καημένη η Vasiliki Maliaros δεν πρόλαβε καν να δει τον εαυτό της στη μεγάλη οθόνη. Πέθανε στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης στις 9 Φεβρουαρίου του 1973, σε ηλικία 89 ετών. Τα δε γυρίσματα της ταινίας διήρκεσαν μέχρι τον Μάιο εκείνης της χρονιάς. Προηγουμένως, είχε ήδη ”πεθάνει” μεσ’ στην ταινία και ο δαίμονας χρησιμοποίησε τη φωνή της για να βάλει σε πειρασμό τον άκαρδο ιερέα γιο της που την είχε παραπετάξει στο ίδρυμα.

Και κάτι ακόμη: Ο ”Εξορκιστής” προβλήθηκε στην Ελλάδα το φθινόπωρο του ΄73 και οι άνθρωποι έκαναν ουρές έξω από τους κινηματογράφους με τις ομπρέλες τους, ενόσω έβρεχε καταρρακτωδώς.