Το ΑΥΤΟ είναι και επίσημα rated R, ωστόσο δεν έχει τη σκηνή με το όργιο

Το ΑΥΤΟ είναι και επίσημα rated R, ωστόσο δεν έχει τη σκηνή με το όργιο

Ο κόσμος το έχει τούμπανο και μερικοί κρυφό καμάρι. Όσοι αναφέρονται κατά καιρούς στο όργιο των ανήλικων μελών του Loosers Club, κοκκινίζουν και την έχουν ονομάσει η… επίμαχη σκηνή.

Η σκηνή που το μοναδικό κορίτσι της παρέας η Beverly, προτείνει στην παρέα της που είναι χαμένη στους υπονόμους του Derry στο κατόπι του δαίμονα με το προσωπείο του κλόουν, να χάσουν όλοι μαζί την παρθενιά τους και αυτό δημιουργεί τη γέφυρα μεταξύ των δυο μεγάλων χρονικών περιόδων του βιβλίου.

Παίδες, έτσι την έγραψε ο Stephen King, αποδεχτείτε το ή απορρίψτε το αλλά μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας. Εξάλλου όσο παράδοξο και αν ακούγεται αυτό για κάποιον που δεν το έχει διαβάσει, η σκηνή στις σελίδες του βιβλίου δεν είναι ερωτική και σεξουαλική, αλλά με τον τρόπο του King όπως κάθε τι που περιγράφει όταν πρόκειται για νεαρούς.

Απλώς, περίεργη με έναν, όχι ανώμαλο τρόπο και ας κρατάει κάμποσες σελίδες.

Αυτή η σκηνή απασχόλησε πολύ κόσμο πρόσφατα λόγω της κινηματογραφικής μεταφοράς του τεράστιου βιβλίου (σε δυο ταινίες για την ακρίβεια). Έτσι, κι ενώ τα μαντάτα ήταν καλά ως προς την επισημοποίηση της ταινίας ως rated R, στο statement που αναφέρει τις «ενοχλητικές σκηνές» που επέφεραν αυτή την αξιολόγηση, δεν υπάρχει πουθενά αναφορά για σεξουαλικές σκηνές.

Το rated R για το ΑΥΤΟ και τον Pennywise είναι για τη βία, τον τρόμο, το αίμα και τη γλώσσα που χρησιμοποιεί. Με λίγα λόγια το studio πήρε από νωρίς τις αποφάσεις του.

Όπως είχε τονίσει ο ίδιος ο συγγραφέας παλιότερα γι’ αυτό:
«Δεν σκεφτόμουν τη σεξουαλική πλευρά της πράξης αυτής. Το βιβλίο έχει να κάνει με τα παιδικά αλλά και ενήλικα χρόνια των κατοίκων του Derry στη δεκαετία του ’60 και έπειτα. Κανείς μας δεν θυμάται τι κάναμε σαν παιδιά, έχουμε αυτή την εντύπωση, πως γνωρίζουμε, αλλά κανείς δεν θυμάται πραγματικά. Αυτή η σκηνή είναι το τούνελ για να ενώσει τις δυο περιόδους. Οι εποχές έχουν αλλάξει από τότε του έγραψα αυτό και η κοινωνία είναι πια πολύ πιο ευαίσθητη με αυτά τα θέματα».

Έχει ενδιαφέρον πάντως η έρευνα που έκανε το ScreenGeek πάνω στο αρχικό σενάριο της ταινίας από τα χέρια του Cary Fukunaga, όπου και βρήκε μια διαφορετική σοκαριστική σκηνή που υπήρχε και αφαιρέθηκε τελικά, μετά από διαμαρτυρίες γονέων των νεαρών ηθοποιών. Γιατί;

Η σκηνή ήταν η σεξουαλική παρενόχληση αρχικά αλλά και βιασμός αργότερα της Beverly από τον πατέρα της με τις σκηνές να είναι ενοχλητικά λεπτομερείς. Στην ουσία όπως κατάγγελλαν γονείς που επέβλεπαν το casting, έπρεπε 15χρονια κορίτσια-ηθοποιοί να αναμιχθούν σεξουαλικά με ενήλικες άντρες ηθοποιούς για να βγει όπως ήταν γραμμένη η σκηνή.

Ενώ το σενάριο δεν σταματούσε εκεί. Υπήρχε ακόμα η σκηνή με τον Henry Bowers, τον νταή της ιστορίας, να αυτοϊκανοποιείται πάνω από μια τούρτα και τον Stan Uris να συναντά μια γυμνή γυναίκα σε σήψη προσπαθώντας να τον παρασύρει σε κολάσιμες πράξεις.

Αυτά όλα, οδήγησαν το studio να πιέσει τον Fukunaga να τα αλλάξει και ίσως ήταν ο λόγος για την απομάκρυνση του για τις καλλιτεχνικές διαφορές που επικαλέστηκε.

«Δούλευα μαζί με τον Chase Palmer το σενάριο για τρία χρόνια σχεδόν. Είχε μέσα πολλές εμπειρίες από τα δικά μας παιδικά χρόνια. Τελικώς όμως, ή New Line οραματιζόταν μια διαφορετική ταινία από που θέλαμε να φτιάξουμε. Όλη η εμπειρία ήταν σαν μια σχέση που προσπαθείς να αλλάξεις τον χαρακτήρα του άλλου, αλλά αυτό είναι αδύνατο».

Έχει ενδιαφέρον τώρα, να δούμε αυτόν τον Σεπτέμβριο το ΑΥΤΟ του Andre Muschietti χωρίς όλες αυτές τις σκηνές πώς θα δουλέψει (Πρόβλεψη μας: Μια χαρά για ένα τόσο απαιτητικό project μεταφοράς βιβλίου σε ταινία).

Related post

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *