The toys that made us | Η πιο ενδιαφέρουσα σειρά ντοκιμαντέρ που μπορείς να δεις

The toys that made us | Η πιο ενδιαφέρουσα σειρά ντοκιμαντέρ που μπορείς να δεις

Το ανέβαλα όλο το χειμώνα, αλλά το περασμένο Σαββατοκύριακο το είδα μονορούφι και ομολογουμένως μου άφησε τις πιο γλυκιές εντυπώσεις. Πριν πέσετε να με φάτε, φυσικά και ο τίτλος έχει νοσταλγικού χαρακτήρα υπερβολή, καθώς ένα ντοκιμαντέρ για παιχνίδια που αφορά μάλιστα συγκεκριμενη ηλικιακή ομάδα ανθρώπων, ίσως δεν είναι πιο ενδιαφέρον από ντοκιμαντέρ για την φύση, την επιστήμη ή την κοινωνία γύρω μας. Ίσως…

Αλλά… Το The toys that made us δεν παίζει μόνο με την νοσταλγία, δείχνοντάς σου κλιπάκια και παιχνίδια που αγάπησες μικρός, επενδύοντας έτσι στην γέρικη 35χρονη καρδιά σου που μετανιώνει που μεγάλωσε.

Τα 4 ντοκιμαντέρ αυτά, που τα επεισόδια τους αφορούν τα παιχνίδια και φιγούρες για: Star Wars, Barbie, He Man & Masters Of The Universe και G.I. Joe, όπως κάθε σωστό ντοκιμαντέρ που αναφέρετε σε κάτι στο παρελθόν, σου προσφέρει πλούσια ηθογραφία. Σε βάζει στο κλίμα της εποχής και το πώς ζούσε και κινούνταν ο κόσμος τότε.

 

The toys that made us

Star Wars

Σήμερα, είναι αδιανόητο να φανταστείς πώς μια σειρά παιχνιδιών Star Wars μπορεί να αποτύχει οικονομικά. Το 1976 όμως, ήταν αδιανόητο πώς αυτό το παιχνίδι μπορεί να κατακτήσει την αγορά και μάλιστα υπό τους όρους του George Lucas.

Κάθε παιχνίδι έχει και την ιστορία του. Για αυτά του Star Wars, το όλο clue ήταν πως ο Lucas ήταν μυστικοπαθής για την πλοκή της τριλογίας του κι έτσι έψαξε (ως Lucasfilm / μικρή εταιρία τότε) κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή (λιγότερο από 6 μήνες πριν βγει στους κινηματογράφους η πρώτη ταινία) μια μεγάλη εταιρία για το toys merchandise. Και φυσικά έφαγε μεγάλο ΑΚΥΡΟ από όλες, καθότι τα χρονικά περιθώρια ήταν αβάσταχτα και μια ακόμα space opera, δεν φαινόταν και τόσο ενδιαφέρουσα για επένδυση.

Όταν ένας απολυμένος υπάλληλος της Mattel, με την εταιρία του την Kennel, έλαβε την προσφορά του Lucas, (όντας σχεδόν η τελευταία του επιλογή καθώς η Kennel έκανε όνομα μετά και λόγω του Star Wars, μέχρι τότε ήταν απλώς μια βιοτεχνία παιχνιδιών), «εκβίασε» τον αγαπημένο μας George να λάβει μικρή προκαταβολή και λιγότερο ποσοστό επί των κερδών που ζητούσε, όχι γιατί πίστευε ότι η επιτυχία ήταν σίγουρη, αλλά γιατί χρειαζόταν κεφάλαια να στηρίξει το τμήμα κατασκευής των φίγούρων αλλά και το marketing τους.

Θα μου πεις; Τι χρειαζόταν το marketing αφού υπήρχε η ταινία, ενώ το The Empire Strikes Back θα ερχόταν μετά από 3 χρόνια συνταράσσοντας την pop κουλτούρα. Η Kennel, όπως είπαμε ήταν μικρή εταιρία. Οι λιγότερο από 6 μήνες που είχε περιθώριο, δεν έφταναν ούτε για πλάκα. Οι πρώτες εκτιμήσεις ήταν πως οι φιγούρες θα έβγαιναν στα ράφια, 6 μήνες μετά την ταινία. Χρόνος που μεγάλωσε και λόγω κάποιων προβλημάτων, που συναντάς πάντα σε μεγάλα project. Έτσι, και λόγω ότι δεν υπήρχε τότε fandom ή internet για να συνεχές teasing, όταν έφτασαν τελικά τα παιχνίδια στα καταστήματα, το ενδιαφέρον είχε χαθεί, καθώς τότε το Star Wars (και όχι New Hope) έκανε μια απλή επιτυχία. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι ερχόταν μετά.

The toys that made us

Barbie

Ακόμα και το επεισόδιο για την Barbie είχε ενδιαφέρον για μένα. Στην ουσία ήταν η έκφραση του φεμινισμού μέσα από τα παιχνίδια, καθώς μέχρι τότε, σχεδόν δεν υπήρχαν παιχνίδια για κορίτσια. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά όρισε την λέξη «κούκλα (doll)» και όταν η Mattel ήταν να βγάλει τον He-Man επινόησε το σύνθετο Action Figure που γνωρίζουμε σήμερα, για να μην θεωρηθεί πως και τα αγόρια παίζουν με κούκλες (=κοριτσίστικο παιχνίδι).

Η μάχη για να μπει, έστω σαν δείγμα στα καταστήματα η Barbie ήταν μεγάλη, επίπονη και επίμονη. Στο πρώτο convention για παιχνιδάδες στην δεκαετία του ’60 που δειγματίστηκε, κυριολεκτικά χλευάστηκε και ούτε ένας, ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ δεν έδειξε ενδιαφέρον και όραμα για το παιχνίδι αυτό.

Η Barbie, εκτός από παιχνίδι δηλαδή, ήταν και όχημα για να σπάσουν τα κοινωνικά ταμπού της εποχής. Το The toys that made us δίνει μεγάλη βαρύτητα σε αυτό και το κάνει πολύ ιδιαίτερο επεισόδιο.

The toys that made us

He-Man

Το ήξερες ότι ο He-Man δεν ξεκίνησε ως μια φιγούρα που αναπαριστά ένα ευγενή πρίγκιπα, τον Adam, που μόλις είχε φωνάξει I HAVE THE POWER με το σπαθί του, αλλά έναν αγροίκο βάρβαρο, εμπνευσμένο από τον Conan, για αυτό και τα μπράτσα του.

Ο He Man ήταν ένα από τα πολλά καρτούν που προέκυψαν από την φιγούρα. Ωστόσο, το καρτούν ήταν που όρισε την ιστορία του όπως την ξέρουμε και το παιχνίδι την ακολούθησε.

Η πλάκα είναι πως όταν δειγμάτισαν το παιχνίδι στο μεγάλο παιχνιδάδικο που πρόσφατα βάρεσε κανόνι, το Toys For Us, αρχικά οι ιθύνοντες δεν έδειξαν ενδιαφέρον, όπως και οι προηγούμενοι. Έτσι τους είπαν πως θα το ακολουθεί και μια σειρά comic, μια ιδέα που έπεσε στο τραπέζι εκείνη τη στιγμή, χωρίς να το έχουν ζητήσει πριν. Το ένα ψέμα έφερε το άλλο και έτσι, το παιχνιδάδικο αντιπρότεινε: «αφού έχετε στα σκαριά κόμικ (που δεν είχαν) γιατί δεν κάνετε και ένα animation show για την τηλεόραση;»

Παρελθόν ο Goyer

Κάπως έτσι ξεκίνησε η περιπέτεια του Prince Adam που ενώ στα πρώτα comics παρέμενε αγροίκος βάρβαρος, στο show ήταν αυτό που γνωρίσαμε.

Ενδιαφέρον έχει και το πώς εμπνεύστηκαν τόσο την She-Ra την αδερφή του Prince Adam, όσο και τον Skeletor. Η απάντηση στο πρώτο ήταν πως ανακατεύτηκε η δημιουργός της Barbie, λέγοντας ότι έτσι θα πιάσουν το κοινό τον κοριτσιών που θέλει action figure γυναίκα και όχι μια ντίβα όπως η Barbie και το δεύτερο, ήταν πως ένας σχεδιαστής μικρός είχε τρομάξει με έναν σκελετό σε ένα σπίτι τρόμου σε λούνα παρκ. Έτσι όταν χρόνια μετά είχε το καθήκον να σχεδιάσει έναν σωστό villain για τον He Man, δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά.

Υπάρχει και τέταρτο επεισόδιο για τους G I Joe, αλλά έτσι όπως πάω, έχω spoil-άρει όλο το show. Παρόλα αυτά δεν μπορώ να μην αναφέρω την εφιαλτική συμφωνία που έκλεισε ο εμπνευστής των αρχικών αυτών παιχνιδιών με την Hasrbo, Donald Levine (Rip 2014), που αντί για τα 50.000 δολάρια συν 1% επί των ετήσιων κερδών, που του δόθηκε αρχικά, πήρε 100.000 χωρίς δικαιώματα. Έτσι, από τα παιχνίδια, τα comic, τα animation και τις ταινίες, που συνολικά κέρδισαν πάνω από 3 δις δολάρια, εκείνος και η οικογένεια του έχασαν 30 εκ. περίπου.

Για συνδεθείτε στο Netflix (ή όπου μπορείτε να το βρείτε) και κάντε μια βουτιά στις αναμνήσεις σας αλλά και σε άλλες εποχές.

Το The toys that made us θα έχει νέα επεισόδια στις 25 Μαίου με: Lego, Hello Kitty, Transformers και Star Trek.

  • Nostalgia... but more
4.5

Related post

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *