Avengers του 2012

Τα facts των Avengers του 2012 που ίσως δεν γνωρίζατε

Κι όμως έχουν περάσει 5 χρόνια από τη στιγμή που οι απανταχού geeks του κόσμου έμειναν με το στόμα ανοικτό. Κάτι που μας φαίνεται συνηθισμένο σήμερα, η ομαλή (ή όχι και τόσο ομαλή πολλές φορές), συνύπαρξη ενός τσούρμο από super heroes, πριν μόλις 61 μήνες, δεν ήταν κάτι που είχαμε δει ξανά σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Οι X-Men το είχαν πετύχει ακόμα παλιότερα κυρίως στο X-Men 2, αλλά δεν ήταν το ίδιο. Άλλο μεταλλαγμένοι που κρύβονται και τα κάνουν μπάχαλο την ύστατη στιγμή και άλλο οι Iron Man, Captain America, Thor, Hulk, Black Widow, Hawkeye, Nick Fury να ισοπεδώνουν τη Νέα Υόρκη για να τη σώσουν από τον Loki και τους Chitauri, υπό την απειλή ενός μεγαλύτερου villain που τώρα πια, μετά από τόσο καιρό θα δούμε σε πλήρη ανάπτυξη. Και οι Avengers του 2012 το πέτυχαν στο 100% με budget κοντά στα 220 εκατομμύρια και κέρδη πολύ περισσότερα από το 1 δις δολάρια.

Μάλιστα επειδή η νοσταλγία έχει χτυπήσει κόκκινο και μετρώντας πια λιγότερο από ένα χρόνο για το Infinity Wars, ας θυμηθούμε τα facts των Avengers του 2012 που ίσως δεν γνωρίζατε.

Το μούσι του Chris Evans

Μια σκηνή που δεν είδαμε αρχικά στην Ευρωπαϊκή κινηματογραφική προβολή, αλλά το λιώσαμε μετά σε youtube και φυσικά στις κόπιες του Avengers που αποκτήσαμε.

Οι Avengers ακολουθούν την προτροπή του Tony Stark και πάνε να φάνε shawarma (σαν σουβλάκι ένα πράγμα – με γύρο). Το θέμα με αυτή τη σκηνή είναι ότι γυρίστηκε και μονταρίστηκε μόλις 2 μέρες πριν την πρεμιέρα της ταινίας.

Παρόλο που η παραγωγή δεν δυσκολεύτηκε να τους μαζέψει όλους πίσω για τα έξτρα γυρίσματα, ο Chris Evans λόγω της συμμετοχής του σε άλλη ταινία, είχε ένα παχύ μούσι.

Έτσι, αρχικά δοκιμάστηκε να του βάλουν ψεύτικα μάγουλα (!), κάτι που φαινόταν λογικά αίσχος, έτσι αρκέστηκε να βάλει το χέρι του και να κοιτά βαριεστημένα.

Ο Jeremy Renner εκπαιδεύτηκε από Ολυμπιονίκες τοξοβόλους για τον ρόλο του Hawkeye

Ο Renner δεν πέρασε πολύ καλά στα γυρίσματα του Avengers όπως το έχει παραδεχτεί πολλές φορές, καθώς τον είχε χαλάσει πολύ που έπαιζε το «ζόμπι» του Loki. Ωστόσο στο τέλος, έδωσε τις μάχες του μετά βέλη που κάνουν τα πάντα.

Το απαράμιλλο στιλ του για την τοξοβολία το πήρε από τα μαθήματα που έκανε μαζί με Ολυμπιονίκες τοξοβόλους, ωστόσο αν και «πέρασε» σε εμάς του άσχετους με το άθλημα, ο αθλητής Jim MacQuarrie είχε τονίζει πως ο Hawkeye κρατούσε το τόξο του σαν ερασιτέχνης.

Avengers του 2012

Μόνο η σκηνή της «ανάκρισης» της Black Widow γυρίστηκε όπως ήταν στο σενάριο

Όπως κάθε μεγάλο blockbuster και μάλιστα με super heroes, το σενάριο πολλές φορές καταντάει κουρελόχαρτο στα χέρια της εκάστοτε παραγωγής. Παρά την επιτυχία των Avengers του 2012, δεν γλίτωσαν από αυτόν τον κανόνα.

Μόλις μια σκηνή από μια τόσο μεγάλη ταινία την είδαμε όπως ακριβώς είχε γραφτεί στο σενάριο και αυτή ήταν η σκηνή της «ανάκρισης» της Black Widow.

Και πάλι καλά θα λέγαμε, αφού η σκηνή ήταν αστεία, έξυπνη, action and sexy. Και έχει τον χαρακτήρα του Whedon που θέλει δυναμικές γυναίκες στα έργα του.

Ο Kevin Feige ήθελε να πεθάνει ο Agent Coulson

Ο Joss Whedon δεν είναι George RR Martin, αλλά δεν έχει κωλώσει στο παρελθόν να σκοτώσει on screen χαρακτήρες. Ωστόσο τον Agent Coulson τον «σκότωσε» ο άρχοντας των Marvel Studios, Kevin Feige, πολύ πριν ο Whedon πάρει τη σκηνοθετική καρέκλα.

Μάλιστα σε συνέντευξη του ο Whedon είχε πει πως στη συνάντηση που δέχτηκε να πάρει τη δουλειά και τον ενημέρωσαν γι’ αυτές τις ειλημμένες αποφάσεις, ζήτησε από τον Feige να βγει μετά και να δηλώσει πως ήταν δική του απόφαση γιατί τον Joss τον «κυνηγούσαν» οι fans για μια συγκεκριμένη απόφαση του στο Serenity.

Τώρα θα πείτε… Ε, καλά δεν έγινε και τίποτα αφού ο Coulson αναστήθηκε για τις ανάγκες του Agents Of Shield. Ε, εντάξει. Marvel είναι…

Το cameo του Harry Dean Stanton

Μια από τις ευχάριστες μικρές εκπλήξεις στους Avengers του 2012 ήταν ο πρωταγωνιστής του Alien, Harry Dean Stanton.

Όταν και ο Bruce Banner σαν Hulk έπεσε σαν πράσινη κουράδα από τον ουρανό και το Helicarrier, τον ανακάλυψε ο φύλακας του κτιρίου που προσγειώθηκε. Η ιδέα να συμμετάσχει ήρθε στον Whedon όταν ο έμαθε πως ο κινηματογραφιστής του, Seamus McGarvey δούλευε παράλληλα σε ένα ντοκιμαντέρ για τον Harry Dean Stanton,

Μάλιστα γράφτηκαν το πόδι 12 σελίδες (!) διαλόγου για τη συνάντηση τους εκεί στα χαλάσματα, που φυσικά στο final cut είδαμε πολύ λίγα από αυτά.

Ήταν αρχικά να εμφανιστεί η The Wasp

Όπως και στους Avengers: Age Of Ultron ο Whedon ήθελε να εισάγει έστω και λίγο την Captain Marvel, στους Avengers του 2012 ήθελε να κάνει το ίδιο με την The Wasp. Και στις δυο περιπτώσεις δεν του πέρασε.

Φυσικά ο λόγος που δεν έγινε ήταν και το μπέρδεμα με το Ant-Man του Edgar Wright που προσπαθούσε να δώσει τη δική του πινελιά στον χαρακτήρα.

Γενικά η The Wasp δεν περνάει και τις καλύτερες μέρες της στο κινηματογραφικό σύμπαν, αφού ήταν να εμφανιστεί και στο Civil War αλλά κόπηκε στο τέλος.

Avengers του 2012

Η σκηνή με τον Hulk και τον Loki ήταν αρχικά διαφορετική

Όπως έχει δηλώσει γι’ αυτή ο Joss Whedon: «Αν έπρεπε να κρατήσω μόνο ένα πράγμα από ολόκληρη την καριέρα μου θα ήταν αυτή η σκηνή. Πάλεψα σκληρά για να την περάσω γιατί την πίστευα από την αρχή πως θα γίνει trademark της Marvel».

Αρχικά στο σενάριο υπήρχε άλλη σκηνή που ο Hulk και ο God of Mischief συναντιούνται, όταν και ο δεύτερος θα έκανε πολλαπλά αντίγραφα του εαυτού του, με τον Hulk να εντοπίζει τον «αυθεντικό» με την όσφρηση του.

Ο Whedon ήθελε ακόμα έναν villain στο πλάι του Loki

Οι καβγάδες του Whedon με τα studio της Marvel ήταν για πολλά και διάφορα θέματα. Σε άλλα κέρδισε, σε άλλα έχασε και το αποτέλεσμα που είδαμε μας ικανοποίησε. Ωστόσο, πώς θα ήταν τα πράγματα αν υπήρχε ακόμα ένας, πιο brutal και physical εχθρός για τους Avengers.

Ο σκηνοθέτης δεν αποκάλυψε ποτέ ποιον ήθελε αλλά δικαιολόγησε την επιμονή του με επιχειρήματα είναι η αλήθεια.

«’Εχω τους πιο δυνατούς ανθρώπους του πλανήτη απέναντι σε έναν πολύ έξυπνο και κακό villain, που όπως στο μάτι μοιάζει στρατηγός αλλά όχι απειλητικός. Όπως φάνηκε και στη συνάντηση του με τον Hulk. Μου πήρε καιρό να το αποδεχτώ πως δεν θα είχαν πραγματικά κάποιον να χτυπηθούν σώμα με σώμα (όπως και στο Ultron;).