Πόλεμος της Μπριζόλας | Όταν ο Ντόναλντ και ο Κύρος Γρανάζης παρέδιδαν πολύτιμα μαθήματα οικονομικών

Πόλεμος της Μπριζόλας | Όταν ο Ντόναλντ και ο Κύρος Γρανάζης παρέδιδαν πολύτιμα μαθήματα οικονομικών

Ένα ακόμα άρθρο που ήθελα να γράψω καιρό μετά τους Ghostbusters και την αυθεντική εκδοχή τους με τον Πίθηκο. Αυτή τη φορά, ο λόγος που άργησα να το πράξω ήταν οι ελάχιστες πληροφορίες που μπορούσα να βρω για την ιστορία: Ο Πόλεμος της Μπριζόλας (σενάριο: Giorgio Pezzin, σχέδιο: Luciano Gatto) με πρωταγωνιστές τους Ντόναλντ Ντακ και Κύρο Γραζάνη. Και το σπρέι τους που έκανε τα ψωμιά να μυρίζουν, αλλά και να έχουν γεύση κρέατος.

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή, λέγοντας ένα ευχαριστώ στη σελίδα ΚΟΜΙΞ Wiki που αποκρίθηκε αμέσως στο ερώτημα μου, ώστε μετά από αδιάκοπο και άκαρπο searching, να έχω τελικά μερικά βασικά στοιχεία για να προχωρήσω περαιτέρω, πέραν τις παιδικές αναμνήσεις μου.

Πόλεμος της ΜπριζόλαςΜικρός, εκτός από τα super hero comic (αγία τριάδα: Batman – Superman – SpiderMan), διάβαζα και το πολυαγαπημένο Μίκι Μάους κάθε Παρασκευή, ενώ φυσικά και είχαν την ιδιαίτερη τιμητική τους τα Donald Duck, Αλμανάκο (και πολλά άλλα).

Έτσι, πρέπει να ήταν το τεύχος 1402 του 1993 (καθώς έμαθα πως έχει εκδοθεί και πιο παλιά στο 1075 – το 1987), όπου ο Πόλεμος της Μπριζόλας ξεκινάει με τον θείο Ντόναλντ να αποχαιρετά τα ανίψια του που θα φύγουν σε αποστολή με τους μικρούς εξερευνητές. Εκεί στον κήπο εμφανίζεται λίγο μετά ο Κύρος Γρανάζης και ενημερώνει τον Ντόναλντ πως θα πάει για ψώνια στο μεγάλο εμπορικό και αν ήθελε, να τον συνοδέψει.

Ο Ντόναλντ τον προσκαλεί να μείνει στο σπίτι του για να κάνουν παρέα, αφού λείπουν τα μικρά και έτσι δέχεται και να ψωνίζουν για να εφοδιαστούν για ένα διασκεδαστικό μήνα.

Το μεγάλο εμπορικό, είναι φυσικά του θείου Scrooge που οι πελάτες ζυγίζονται πριν μπουν μέσα, μπας και φάνε κάτι στη ζούλα, περνάνε από ακτίνες Χ μήπως και έχουν κλέψει κανά σαλάμι στην έξοδο, ενώ από παντού προεξέχουν καραμπίνες και αυτόματα όπλα από τους φρουρούς. Οι δυο φίλοι σχολιάζουν αρνητικά το γεγονός την ώρα των ελέγχων, ωστόσο έχουν ακόμα θετική διάθεση όταν φτάνουν στον πάγκο με τα κρέατα.

Εκεί τους κόβεται… η όρεξη βλέποντας τις τιμές, ενώ παρατηρούν έναν ταλαίπωρο τύπο να υπογράφει ένα βουνό από γραμμάτια για λίγα… γραμμάρια μόλις κρέατος. Παράλληλα γίνονται μάρτυρες μιας μεγάλης ληστείας.

Δυο κακοποιοί με τη μέθοδο του ριφιφί, τρυπούν το πάτωμα, βγαίνουν μέσα στο κρεοπωλείο και κλέβουν όλα τα κρέατα και τα αλλαντικά, χωρίς να τους νοιάξουν τα λεφτά. Φεύγοντας, λένε το αμίμητο: «Καλή μας όρεξη» και σοκαρισμένος ο κόσμος μιλάει για κλοπή μιας περιουσίας.

Έτσι, όπως στην ουρά του ΙΚΑ αρκεί ένας να ψιθυρίσει σε κάποιον γέρο: «Οι αλήτες έτσι που μας κατάντησαν…», για να γίνει ο χαμός, με το ίδιο σκηνικό ο κόσμος διαμαρτύρεται για τις υψηλές τιμές του κρέατος.

Δυστυχώς μέχρι εδώ κατάφερα να ανασκευάσω τη μνήμη μου με νέες εικόνες που βρήκα σε άθλια ανάλυση και στα ιταλικά (για να μπορέσω να τις έχω στο άρθρο), ωστόσο θυμάμαι σχετικά καλά τη συνέχεια. Να σημειώσω μόνο πως η δυσκολία της αναίρεσης υλικού της συγκεκριμένης ιστορίας, μάλλον έγκειται στο γεγονός ότι δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην Αμερική, αν πιστέψουμε τουλάχιστον τη σελίδα inducks.org, που είναι σαν την wikipedia για τις πάπιες. Έχει να κάνει με το γεγονός πως πολλές -φαντάζομαι- ιστορίες από Ευρωπαίους δημιουργούς -όταν μάλιστα δεν είναι ο Marco Rota- παράπεσαν (αφού είχαν και τις αυθεντικές του Καρλ Μπαρκς και του Ντον Ροσα -και όχι μόνο) ή γιατί το μήνυμα είναι πολύ Αντι-Αμερικανικό; Σου δείχνει με απλό τρόπο και εμφυτεύει στο παιδί, πώς πατάσσεις και κάνεις μποϊκοτάζ στον σκληρό καπιταλισμό.

Και συνεχίζουμε στην ιστορία…

Μια ομάδα «ανθρώπων» (παπιών, σκυλιών, κοτόπουλων κλπ) πάει σαν αντιπροσωπεία στον Σκρουτζ και απαιτούν να κατέβουν οι τιμές. Ο γερό τσιγκούνης όμως, τους παίρνει κυριολεκτικά όμως με το δίκαννο, λέγοντας: «Οι τιμές μόνο ανεβαίνουν, δεν κατεβαίνουν ποτέ!»

Ο Κύρος τότε λέει πως έχει μια ιδέα και αφού δεν γίνεται με κατά μέτωπο επίθεση, θα γίνει δία της υπόγειας οδού. Όμως τονίζει πως όλοι πρέπει να είναι μέσα σε αυτό, έχοντας πάρει μια πονηρή έκφραση.

Λίγες μέρες μετά σκάει το ΜΠΑΜ. Το θαυματουργό Σπρέι Μπριζόλας, που δίνει άρωμα αλλά και γεύση σε μια φέτα ψωμί, ανώτερη από αυτή της κανονικής μπριζόλας. Και φυσικά δεν αργεί να γίνει χαμός.

Οι δυο συνεταίροι στο έγκλημα πια, στήνουν έναν πάγκο έξω από το θησαυροφυλάκιο του Σκρουτζ για να ακούει τη βοή και το χαμό για το Σπρέι Μπριζόλας που κοστίζει μόνο μερικά σεντς και φυσικά γίνεται ανάρπαστο. Ο Σκρουτζ μυρίζοντας το κακό, στέλνει τον μπάτλερ του να δει τι τρέχει, και εκείνος κυριολεκτικά, δέρνεται στην ουρά για να προλάβει μια φιάλη. Έτσι του πάει τα κακά μαντάτα.

Πιο πάνω έγραψα συνεταίροι στο έγκλημα και δεν έβαλα «» (εισαγωγικά) στη λέξη. Και αυτό γιατί ο Σκρουτζ μέσα στην απόγνωση του τις επόμενες μέρες, ρίχνει τις τιμές στα σούπερ μάρκετ του και ενώ γίνεται όντως χαμός από πελατεία, κανείς δεν ψωνίζει ούτε ένα γραμμάριο κρέατος, αφού όσο και αν το είχε κατεβάσει, ήταν και πάλι πολύ πιο ακριβό από το μόλις ελάχιστων σεντ, Σπρέι. Στο τέλος εκείνης της ημέρας και υπό τον φόβο μια μεγάλης καταστροφής από το κρέας που σαπίζει στα ψυγεία του, υπάρχει καρέ με τον γέρο-τσιγκούναρο να έχει σηκώσει έναν μπαλτά πάνω από το λαιμό του, έτοιμος να αυτοκτονήσει! ΠΡΟΣΟΧΗ! Αυτό το διαβάζαμε 10-11 χρονών, σε χρόνια πολύ πιο αθώα μεν, αλλά με πολύτιμα μαθήματα για την οικονομία και τη ζωή δε.

Μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα να τους πλήξει την αξιοπιστία του Σπρέι, ο Σκρουτζ καταρρέει στο νοσοκομείο που τον είχαν για πλύση στομάχου (έκανε θέατρο πως δηλητηριάστηκε από το Σπρέι τους). Εκεί εμφανίζεται ο δαιμονικό δίδυμο για να κλείσει συμφωνία με το διάβολο.

ΔΩΣΕ ΜΑΣ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕ ΤΗ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΤΟΥ ΣΠΡΕΙ

Ο Σκρουτζ παίζοντας το φουκαράς, τους χαρίζει δυο τόνους φρέσκου κρέατος για να πάρει την πολυπόθητη φόρμουλα. Μόλις πέφτουν οι υπογραφές, με ύφος θριαμβευτικό τονίζει πως τώρα που έχει τη φόρμουλα θα πουλάει το Σπρέι ακριβά, έχοντας έτσι και πάλι το απόλυτο μονοπώλιο στην αγορά. Δεν του παίρνει πολύ όμως για να μάθει ότι η φόρμουλα βασίζεται σε ένα πολύτιμο συστατικό που κοστίζει 1000 δολάρια η σταγόνα και έτσι αποκαλύπτεται το plot twist πως όλη η πόλη είχε βάλει λεφτά (πέρα από το να το αγοράζει με μερικά σεντς) για την αγορά του συστατικού, μόνο και μόνο για να νικήσουν τον Σκρουτζ.

Ο Κύρος και ο Ντόναλντ χαρίζουν το κρέας στους πολίτες της Λιμνούπολης με τον Σκρουτζ να καταριέται για κλείσιμο.

Ναι, σίγουρα υπάρχουν plot holes όπως… αφού πουλήθηκε η φόρμουλα, όταν το κρέας που χάρισαν οι δυο τους τελείωνε, τι θα γινόταν μετά. Απλώς υποθέτω θα λειτουργούσε σαν φόβος προς τον Σκρουτζ ότι αν δεν συμμορφωθεί, θα βρεθεί εκ νέου λύση για να τον κάνουν να βγάλει καντήλες.

Ένα πολύτιμο μάθημα του πώς λειτουργεί το σύστημα που μας περιβάλει. Απλά και διασκεδαστικά, ιδανικό για τις ηλικίες μας εκείνη την εποχή. Βέβαια, αν το δεις από την ανάποδη και ρίξεις μια ματιά στην καθημερινότητα μας, δεν το πήραμε το μάθημά μας και μάλλον πρέπει να διαβάσουμε και πάλι την ιστορία για να στρώσουμε. Ή απλώς να το χωνέψουμε πως αυτά συμβαίνουν μόνο σε ουτοπίες όπως η Λιμνούπολη.

 

Στοιχεία της ιστορίας (πληροφορίες από το Inducks.org)

Κωδικός ιστορίας: I TL 1184-A
Προέλευση:Ιταλία
Τίτλος: Paperino e la bistecca spray
Σελίδες: 30
Εμφανίσεις: Θείος Σκρουτζ, Κύρος Γρανάζης, Ντόναλντ Ντακ, Οι Μικροί Εξερευνητές, Παντάξιος
Σενάριο: Giorgio Pezzin
Σχέδιο: Luciano Gatto
Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: August 6, 1978

Εκδόσεις: Γερμανία | Δανία | Ελλάδα | Ισπανία | Ιταλία | Νορβηγία | Σουηδία | Φινλανδία (8 χώρες, 16 εκδώσεις)

Γερμανία
Donald Duck 179 (1981) Fleischlose Zeiten [28 σελ.] [2 pages missing]
Jumbo-Comics 6A (1987) ίδιο [28 σελ.] [2 pages missing]
Donald Duck (Zweitauflage) 179 (1988) ίδιο [28 σελ.] [2 pages missing]
Δανία
Onkel Joakim 1981-25 (1981) En lærestreg [28 σελ.]
Ελλάδα
Μίκυ Μάους 1075 (1987) Ο πόλεμος της μπριζόλας
Μίκυ Μάους 1402 (1993) Ο πόλεμος της μπριζόλας!
Ισπανία
Don Miki 256 (1981) Los bistecs “spray”
Ιταλία
Topolino (libretto) 1184 (1978) Paperino e la bistecca spray
Il classico estate 1985 – Il classico extra (1985) ίδιο
I Classici di Walt Disney (seconda serie) 232 (1996) ίδιο
Paperino TV Sorrisi e Canzoni 2 – Paperino e… la tecnologia (2004) ίδιο
I Grandi Classici Disney 267 (2009) ίδιο
Νορβηγία
Onkel Skrue 1981-23 (1981) Kjøtt-spray [35 σελ.]
Skrue Pocket 47 (1991) ίδιο [35 σελ.]
Σουηδία
(Farbror) Joakim 1981-12 (1981) och biffsprayen
Φινλανδία
Roope-setä 1984-12 – N:o 64 (1984) Ankkojen pihvisuihke [2 σελίδες αφαιρέθηκαν]

Άραγε ποιες σελίδες αφαιρέθηκαν στις Γερμανικές και την Φινλανδική έκδοση;

Related post

3 Comments

  • Ξέρουμε ποιες σελίδες αφαιρέθηκαν ;

    • Nope. Με τα χίλια ζόρια βρήκα τις πληροφορίες που αναφέρω ρε γμτ. Με το σταγονόμετρο… Ωστόσο ξέρω ότι σε αυτές τις χώρες περνούσαν λογοκρισία οι πάπιες όταν είχαν καρέ που έβγαιναν από το μπάνιο… γυμνές (έλεος). Δεν θυμάμαι αν έχει τέτοια καρέ ή αν αφαίρεσαν π.χ. αυτό που λέμε, την απόπειρα αυτοκτονίας. Καθώς είναι πολύ χαρακτηριστικό καρέ με τον Σκρουτζ να έχει ένα μπαλτα, κυριολεκτικά, λίγα εκατοστά από το λαιμό του και να λέει κάτι: «Τι τη θέλω τη ζώη μου».

      • Κρίμα…Ποιος ξέρει πόσο θα κάνει άραγε το τεύχος σήμερα…έτσι απλά για να συγκρίνουμε…Αυτό με το μπάνιο τραγικά ηλίθιο….Εντάξει με την απόπειρα πιο “λογικό” καθώς προορίζεται κατά κύριον λόγο για τα παιδιά…αλλά και πάλι…

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *