Όταν οι Pink Floyd «βούλιαξαν» τη Βενετία και τη δημοτική αρχή

Όταν οι Pink Floyd «βούλιαξαν» τη Βενετία και τη δημοτική αρχή

Στις 15 Ιουλίου του 1989 έλαβε χώρα μια δωρεάν συναυλία των Pink Floyd στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, στην ιστορική περιοχή της Βενετίας. Οι αρχές της πόλης δήλωναν πως: «πρέπει να είμαστε φιλόξενοι στις νέες τάσεις της μουσικής συμπεριλαμβανομένου και της ροκ μουσικής».

Όμως υπήρχαν εξαρχής έντονες αντιδράσεις οι οποίες επικεντρώνονταν στο γεγονός πως οι δονήσεις από την ένταση της μουσικής θα προκαλούσαν ζημιές (!) στα διατηρητέα μνημεία της περιοχής. Ο πρώην επίτροπος τουρισμού της Βενετίας Augusto Salvadori δηλώνει χαρακτηριστικά και με σαφήνεια: «Αν θέλουν ροκ μουσική ας το κάνουν σε στάδιο και όχι στην πλατεία San Marco».

Το συγκρότημα συμφώνησε να ρίξει την ένταση από τα 100 στα 60 ντεσιμπέλ, συν ότι θα παίζανε σε πλωτή σκηνή πάνω στο νερό σε… απόσταση από την πλατεία. Έτσι και συνέβη λοιπόν. Όμως η μεγάλη ζημιά δεν ήρθε από τους Φλόυντ, αλλά από το κοινό που ήρθε να τους παρακολουθήσει!

Η Βενετία τότε μετρούσε περί τους 60.000 μόνιμους κατοίκους. Στην συναυλία λοιπόν παρευρεθήκαν… 200.000 άτομα! Οι παράπλευρές ζημίες ήταν ανεξέλεγκτες και πέρα από κάθε μέτρο και απαισιόδοξη προσδοκία. Επίσημες πηγές έκαναν τότε λόγο για 300 τόνους απορρίμματα που άφησαν πίσω τους όπως μπουκάλια, αναψυκτικά και ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Συν αυτών, δεν υπήρχε φυσικά επαρκής αριθμός από δημοσιές τουαλέτες και τα μνημεία και τα κανάλια είχαν την τιμητική τους. Βέβαια φημολογείται όμως πως συνολικά ο κόσμος ήταν ευπρεπής και δεν συνέβησαν ιδιαίτερα ευτράπελα πέρα από ελάχιστες ζημιές στο άγαλμα του Σολομώντα. Ο πρώην δήμαρχος της Ρώμης είχε αντίθετη άποψη: «Αυτό δεν ήταν φεστιβάλ πολιτισμού».

Τα μεθεόρτια της συναυλίας βρήκαν τους Βενετσιάνους έξαλλους με την δημοτική αρχή ζητώντας επίμονα την παραίτηση του δημάρχου· συνθήματα και πανό με την φράση: «Παραιτήσου έκανες την Βενετία τουαλέτα» έδιναν και έπαιρναν. Λίγες μόνο μέρες μετά σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο της Βενετίας και ο Δήμαρχος Casellatti δηλώνουν την παραίτηση τους…

Υπάρχει και πολιτική προέκταση πίσω από την διοργάνωση της συναυλίας. Αρχικά  θεωρήθηκε επικοινωνιακή νίκη για το σοσιαλιστικό κυβερνών κίνημα που ήταν σθεναρά υπέρ της συναυλίας στον αρχαιολογικό χώρο της Βενετίας. Τολμηροί δημοσιογράφοι της εποχής αναφέρουν πως οι Pink Floyd χρησιμοποιήθηκαν σαν «Δούρειος Ίππος» από την συντηρητική αντιπολίτευση για να έρθουν σε ευθεία αντιπαράθεση και να εκθέσουν την σοσιαλιστική κυβέρνηση και την δημοτική αρχή για την ανικανότητά της να χειριστεί ένα τέτοιο μαζικό γεγονός.

Όπως και να ’χει, μία rock συναυλία έφερε αναπάντεχες αλλαγές σε ολόκληρη δημοτική εξουσία. Καθώς από την γέννηση της η ροκ κουλτούρα μπορούσε να ήταν και θα είναι επαναστατική ορμή και διαγωγός κοινωνικής αλλαγής. Διότι, σαφώς και είναι πολιτιστικό δρώμενο, όμως η ορμή του διαφέρει. Εδώ δεν είχαμε να κάνουμε με εκθέματα ούτε με αρχαία τραγωδία.

Εδώ μιλάμε για επανάσταση, με ή χωρίς αιτία δεν έχει σημασία, σημασία έχει πως η μουσική μπορεί να ενώσει και να ρίξει ακόμα και κυβερνήσεις. Στους Pink Floyd δε θα βάζεις περιορισμούς διότι…

… Ούτως ή άλλως βρε δήμαρχε «All in all you’re just another brick in the wall»…

Related post

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *