ιδέα του MTV Unplugged

O αυθορμητισμός των Bon Jovi που γέννησε την ιδέα του MTV Unplugged

Οι πλέον hall of famers μπάντα από το Νιού Τζέρσεϊ (ΕΔΩ δώσαμε ολόκληρο αγώνα) έχει να καμαρώνει για ένα παράσημο με εξέχουσα σημασία. Το οποίο όρισε το ξεκίνημα ενός ολόκληρου δημοφιλούς θεσμού που έχει φιλοξενήσει την αφρόκρεμα της δημοφιλούς μουσικής.

Για να είμαστε ακριβής και δίκαιοι οι Βοn Jovi ήταν το τρίτο ροκ γκρουπ που έπαιξε unplugged (ξεκαλωδιομένοι ντε) στη σκηνή του καναλιού ΜΤV. Πρώτο ροκ συγκρότημα οι σπουδαίοι Jethro Tull με μια σύντομη εμφάνιση το 1987. Ακολουθήσαν οι XTC με μία αδιάφορη παρουσία το 1989. Όμως η κορύφωση της ιδέας συνέβη λίγο καιρό μετά. Η σπίθα που ενέπνευσε τους αρμόδιους για μια σειρά ακουστικών συναυλιών που τρέχει έως κ σήμερα και μας έχει χαρίσει υπέροχες ακουστικές συναυλίες.

H τρίτη λοιπόν, ήταν και η -με την καλή έννοια- φαρμακερή! Μίλαμε για 1989 και το συγκρότημα από το Τζέρσεϊ βρίσκεται στο απόγειο της φήμης του μετά από δυο σερί πλατινένια άλμπουμ και δέκα top ten επιτυχίες! Το ΜΤV όπως είναι φυσικό τους προσκαλεί να παίξουν στην τελετή της απονομής των βραβείων του. Για άγνωστους λόγους δεν μπόρεσαν όλα τα μέλη της μπάντας να παραστούν. Παραβρέθηκαν ο κιθαρίστας Sambora με τον Jon και αφού δεν είχαν μπασίστα και ντράμερ τους ήρθε η πολύ απλή ιδέα να εμφανιστούν μόνο με δύο ακουστικές κιθάρες και τις φωνές τους. Διάλεξαν το Livin’ On A Prayer και φυσικά το Wanted Dead or Alive, τον αυτο-οριζόμενο από τους ίδιους ως ύμνο τους.

Η ερμηνεία του οποίου είναι πραγματικά μυθική και πιθανότατα η καλύτερη φωνητική εκτέλεση στο κομμάτι από τον κιθαρίστα Sambora που ανέλαβε με την μπλουζ φωνή του ολάκερο το δεύτερο κουπλέ.

Συμπαρέσυραν με την ενέργεια και την παρουσία τους το παρευρισκόμενο κοινό που οι εκκωφαντικές ιαχές των κοριτσιών ήταν τόσο έντονες που θύμισαν εποχές… σκαθαριών. Το performance αυτό μνημονεύτηκε, συζητήθηκε και τις επόμενες μέρες οι θεατές του καναλιού ζητούσαν μανιωδώς με τηλέφωνα στο MTV να προβάλουν το κλιπ.

Τότε δεν υπήρχε youtube και γεγονότα σαν αυτό αποκτούσαν γιγαντιαίο στάτους λόγω μη εύκολης πρόσβασης και υπερ-έκθεσης. Το word of mouth, η φήμη και η προσμονή είναι πιο σημαντικά από ένα εύκολο κλικ που σου δημιουργεί την αίσθηση του δεδομένου! To Viral που λέμε σήμερα σκουριάζει, επέρχεται κορεσμός και απλώς θα αναφερθεί στο τέλους του χρόνου σε κάποιο τοπ10 ανασκόπησης της χρονιάς.

Τότε το viral όμως άνοιγε δρόμους, έχτιζε τον μύθο του και ενέπνεε γενναίες ανθρώπων να αρπάξουν μια κιθάρα με όνειρο να ζήσουν αυτό που όλοι συζητούν γύρω τους… Πόσα και πόσα παιδιά των 60ς που μετέπειτα γίνανε σπουδαίοι μουσικοί έχουν δηλώσει πως εκείνη η σπουδαία πρώτη εμφάνιση των Beatles στην αμερικανική τηλεόραση τους μάγεψε και τους παρακίνησε να ασχοληθούν με την μουσική; Είναι περισσότεροι από όσοι νομίζετε. Το viral των 60’ς: οι Bealtes στο Ed Sullivan Show. Το viral του σήμερα; Το… Gangnam style.

Έτσι και με τη σύντομη εμφάνιση των Jovi εκείνη την βραδιά, ήρθε, πέτυχε και έσπειρε καρπούς που απολαμβάνουμε έως και σήμερα με μυθικές εμφανίσεις ‘’unplugged’’ όπως εκείνη του Eric Clapton και η εμβληματική ένα χρόνο μετά των Nirvana.

Σχετικά με τον συντάκτη

ALi Mathloum

ALi Mathloum

To παίζει μοντέρνος χίπης και στο λαιμό του κρέμεται μονίμως το σήμα της ειρήνης. Το αγαπημένο του συγκρότημα κατά βάθος είναι οι οι Bon Jovi και το αποκαλύπτει μόνο σε κοπέλες, στους άλλους λέει Pink Floyd. Μανιακός λάτρης του stand up comedy και του George Carlin δηλώνει πως είναι ο άνθρωπος που θαυμάζει. Μιλάμε για τύπο που έγραψε αυτά τα λόγια στον Γ΄ενικό...