Οδηγός για τη Χριστουγεννιάτικη μάσα. Βουρ!

Οδηγός για τη Χριστουγεννιάτικη μάσα. Βουρ!

[dropcap size=dropcap]Χ[/dropcap]οντροί όλου του κόσμου, ας ενωθούμε. Η αγαπημένη μας εποχή είναι εδώ, όχι λόγω των χριστουγεννιάτικων δέντρων φυσικά και της αγαλλίασης, αλλά της μάσας.

Τα Χριστούγεννα είναι η τέλεια εποχή για μάσα και ας λένε οι πολέμιοι για το Πάσχα. Δεν είμαστε εδώ για να τσακωθούμε, αλλά για να φάμε. Καθίστε!

Από τότε που ήμουν πιτσιρικάς περίμενα αυτή τη γιορτή γιατί ένα κοκκινοπράσινο τραπέζι στρωμένο και γεμάτο φαγητό είναι το τέλειο θέαμα. Ποιος τα χέζει τα δώρα; Στο School of Rock, το φαγητό μας αρέσει για αυτό αποφασίστηκε να ετοιμάσουμε έναν οδηγό με τα σωστά φαγητά που πρέπει να υπάρχουν στο τραπέζι σας, αν αποφασίσετε να καλέσετε κόσμο τα Χριστούγεννα.

Παστουρμαδόπιτα

Μια πίτα κλασική, πικάντικη και χορταστική που πρέπει να υπάρχει σε κάθε τραπέζι. Ο παστουρμάς είναι παστό κρέας που σερβίρεται μαζί με ούζο ή ρακί σαν μεζές. Εγώ προσωπικά με τα δικά μου μάτια το βλέπω κάτι αντίστοιχο σαν το ζαμπόν. Φανταστείτε λοιπόν τι γεύση παίρνει κάποια πίτα που φτιάχνουμε, έτσι και προσθέσουμε παστουρμά. Αν δεν ξέρεις τη συνταγή ακολούθα τις εξής οδηγίες:

Τι χρειαζόμαστε: 1 δόση ζύμη για πίτα, 1 δόση μπεσαμέλ, φέτες παστουρμά, 2 ντομάτες κομμένες, 4-5 φέτες γκούντα ή κασέρι (για τους συντηρητικούς), ή φέτα για τους σκληροπυρηνικούς που έχουν στομάχια για πολλές τρέλες.

Εκτέλεση:

  1. Φτιάχνουμε τη ζύμη για την πίτα και την ανοίγουμε (μπορούμε βέβαια και να χρησιμοποιήσουμε έτοιμη σφολιάτα). Λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί μας και απλώνουμε το ένα φύλο. Στρώνουμε πάνω τον παστουρμά μας (ανάλογα με το πάχος της φέτας και την όρεξή μας, βάζουμε περισσότερο ή λιγότερο).
  2. Στρώνουμε από πάνω τις ντομάτες και αν τη θέλουμε πιο πικάντικη την πίτα, ρίχνουμε από πάνω λίγο από το τσιμένι του παστουρμά.
  3. Βάζουμε τη μπεσαμέλ.
  4. Από πάνω στρώνουμε τα τυριά.
  5. άζουμε από πάνω το δεύτερο φύλο μας και κλείνουμε την πίτα. Κάνουμε με το πιρούνι μερικές τρύπες ώστε να φύγει ο ατμός και ψήνουμε στους 180°

eykoles-syntages.gr-anatolitikes-syntages-pastourmadopita-photo

Κοτόπουλο γεμιστό με κάστανα και κουκουνάρι:

Οι Αμερικανοί έχουν τις γεμιστές γαλοπούλες στις Ευχαριστίες, εμείς έχουμε τα γεμιστά κοτόπουλα γιατί η τσέπη (και η όρεξη μας) δεν τραβάει για γαλοπούλες. Είναι ένα φαγητό που πρέπει να υπάρχει σε κάθε Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Τα κάστανα άλλωστε και τα κουκουνάρια φωνάζουν από μόνα τους χειμώνα.

Τι θα χρειαστείτε: 1 κοτόπουλο ολόκληρο (περίπου 2 κιλά), 6-7 πατάτες, 10 δαμάσκηνα (χωρίς κουκούτσι)Αλάτι, Πιπέρι, Ρίγανη

Για την γέμιση: 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα συκωτάκια, ½ φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδες και cranberries, 1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι γλασέ (το λευκό ρύζι για γεμιστά και σούπες), ½ φλιτζάνι του τσαγιού κουκουνάρι, 200 γρ κάστανα (βρασμένα και καθαρισμένα), 1 ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί, 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό, Αλάτι, Πιπέρι

Για την μαινάδα: 2 πορτοκάλια – το χυμό τους, 1 λεμόνι – το χυμό του, 1 κουταλιά της σούπας μέλι, 4 κουταλιές της σούπας μουστάρδα, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  1. Καταρχάς η γέμιση είναι το πιο σημαντικό, για αυτό την φτιάχνουμε πρώτη.
  2. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και τα συκωτάκια και τα σοτάρουμε για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι (αφού πρώτα το πλύνουμε), τις σταφίδες και τα cranberries, το κουκουνάρι, τα κάστανα, το αλάτι και το πιπέρι και σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το κρασί προσθέτουμε το ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Το αφήνουμε στη φωτιά μέχρι σχεδόν να στεγνώσει η γέμιση, και να μισοβράσει το ρύζι. Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε στην άκρη για να ετοιμάσουμε το κοτόπουλο.
  3. Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά το κοτόπουλο, το βάζουμε μέσα με μία μεγάλη γάστρα ή ένα ταψί και το αλατίζουμε εσωτερικά και εξωτερικά. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε το εσωτερικό του κοτόπουλου με τη γέμιση που φτιάξαμε και το ράβουμε να κλείσει καλά με βελόνα και κλωστή.
  4. Μέσα στη γάστρα βάζουμε τις πατάτες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια και τα δαμάσκηνα.
  5. Σε ένα μπολ φτιάχνουμε τη μαρινάδα με το χυμό πορτοκαλιών και λεμονιού, τη μουστάρδα, το μέλι, το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε το κοτόπουλο και τις πατάτες. Στο τέλος ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι πάνω από το κοτόπουλο και λίγη ρίγανη πάνω από τις πατάτες.
  6. Αραδιάζουμε πάνω από το κοτόπουλο μερικές ροδέλες πορτοκαλιού και λεμονιού, σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C  για περίπου 2 ώρες. Στη μία ώρα βγάζουμε το κοτόπουλο από το φούρνο και το γυρίζουμε. Στο τέλος αν χρειαστεί αφήστε τη γάστρα ανοιχτή για να ροδίσει το κοτόπουλο.
  7. Αν φυσικά βαριέστε την διαδικασία υπάρχουν έτοιμα ρολά από κοτόπουλο με γέμιση στα σούπερμαρκετ.

chicken_food_feast_berries_dishes_vegetables_ultra_3840x2160_hd-wallpaper-383110

Μοσχάρι με κυδώνια:

Ένα πιάτο που θα δώσει χαρά στους κρεατοφάγους σαν εμένα. Τα κυδώνια σπάνια μαγειρεύονται αλλά όταν τα συνδυάσεις με κρέας έχουν απίστευτη γεύση. Άλλωστε το μοσχάρι είναι must σε όλες τις εποχές.

Τι χρειάζεστε: 3-4  μεγάλα κυδώνια, μια κουταλιά σούπας με ζάχαρη, λάδι, 1,5 κιλό μοσχάρι, 1 ποτήρι λευκό κρασί, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, πιπέρι, μια κουταλιά της σούπας μέλι και βότανα Προβηγκίας (αν δεν βρείτε αυτοσχεδιάστε κανείς δεν θα χαλαστεί).

Εκτέλεση:

  1. Πλύντε και καθαρίστε τα κυδώνια,
  2. Κόψτε τα σε μεγάλα κομμάτια,
  3. Ρίξτε τα σε ένα τηγάνι αλείφοντας τα με ζάχαρη. Ο χρόνος στο τηγάνι δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 5 λεπτά.
  4. Βγάλτε τα κυδώνια και τοποθετήστε τα σε ένα απλό πιάτο. Ρίξτε το κρέας στο τηγάνι μετά μέχρι να πάρει χρώμα και ρίχνουμε και το κρεμμύδι. Όταν το κρέας σοταριστεί, το σβήνουμε με κρασί.
  5. Προσθέστε 2 ποτήρια νερό και το πιπέρι και αφήνουμε το κρέας να βράσει καλά μέχρι να ξαφρίσει. Σε απλή κατσαρόλα θέλει μια ώρα τουλάχιστον, σε χύτρα μισή.
  6. Όταν βράσει ρίχνουμε τα κυδώνια, την κουταλιά μέλι και τα βότανα Προβηγκίας, τα αφήνουμε να πάρουν λίγη βράση και είστε έτοιμοι!

soy5

Κατσίκι στον φούρνο με πατάτες:

Το κατσίκι όπως και το μοσχάρι, είναι σε κάθε τραπέζι παντός καιρού. Είναι μια εύκολη συνταγή που δεν σας βάλει σε κόπο.

Τι χρειάζεστε: 2 κιλά κατσίκι, χυμό λεμονιού, 1 πορτοκάλι, 1 κιλό πατάτες, αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες, τοποθετούμε τα 2 κιλά κατσίκι σε ένα μεγάλο ταψί μαζί τις πατάτες που έχουμε καθαρίσει και κόψει.
  2. Αλατίζουμε-πιπερίζουμε, χύνουμε το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού (αφού το στύψουμε) και ανάβουμε το φούρνο.
  3. Για να ψηθεί και να γίνει «τούμπανο» βάλτε το φούρνο σε χαμηλή ένταση και αφήστε το κατσίκι για 2 ώρες. Όταν το βγάλετε το κρέας του θα είναι τρυφερό και ο χυμός πορτοκαλιού και λεμονιού θα έχει κάνει κρούστα πάνω στις πατάτες και το κρέας.

Greek-style-Roast-Lamb-with-Potatoes6

Γλυκά:

Εδώ δεν θέλει καν ερώτημα. Μελομακάρονα και κουραμπιέδες σε οποιαδήποτε παραλλαγή είναι καλοδεχούμενα σε ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Επίσης. Σοκολάτα πάει με όλες τις γιορτές και περιστάσεις, όπως επίσης και μετά μελομακάρονα. Όποτε αν τεθεί το δίλημμα… Why not both?

DSC00686

Κοκτέιλ:

Θέλει και ερώτημα; Eggnog και πάλι eggnog! Το διάσημο αυτό ποτό περιέχει γάλα, αυγό και ρούμι, κανέλα, μοσχοκάρυδο και ζάχαρη.

christmas-vacation-ideas-qwutwtit

Ακολουθείστε απλά τα βήματα αυτού του τυπά:

[embedvideo id=”EGFDAxPBNLc ” website=”youtube”]

santa-claus-x-hd-jootix-4347811-e1385952009985

Related post

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *