Nightwish | Οι metal τροβαδούροι του Βορρά

Nightwish | Οι metal τροβαδούροι του Βορρά

Ήρθε ο καιρός να μιλήσουμε για μια από τις πιο γνωστές και αγαπημένες μπάντες που εκπροσωπούν την ορχηστρική και εναλλακτική metal με τόσο άξιο τρόπο και μετρά 20 χρόνια παρουσίας στο χώρο, φυσικά πρόκειται για τους ονειρικούς Nightwish.

Γράφει η Μαρία Ουρεϊλιδου

Τους Φινλανδούς τους γνωρίσαμε αρχικά με την Tarja Turunen, τη γυναίκα που τους στιγμάτισε κατά την επταετία 1997-2004, τα πιο παραγωγικά τους χρόνια στη δισκογραφία. Έπειτα μας σύστησαν έναν όμορφο, πιο σκοτεινά παραμυθένιο και μελωδικό ήχο με την παρουσία της γλυκιάς και παραμυθένιας φωνής της Αnette Olzon 2007-2011, για να μας παρασύρουν σε έντονους και πιο σκληρούς ήχους υπό την υπάρχουσα Φιλανδική παραδοσιακή μουσική που τους συντρόφευε ούτως ή άλλως

Το 2015 λοιπόν καταλήγουν με την ταλαντούχα Floor Jansen να τους ακολουθεί με την μεγάλων δυνατοτήτων φωνή της. Δεν θα ήθελα πραγματικά ως αληθινή φαν τους να αναλωθώ με το κείμενο δίνοντας σημασία σε όσα ακούστηκαν κατά καιρούς για τις εναλλαγές τραγουδιστριών και την στροφή του ήχου τους κατά κάποιους, δεν θα ήταν καν δίκαιο εκ μέρους μου.

Ας αφήσουμε τη μουσική τους να μιλήσει, γιατί μόνο εκείνη θα δείξει την αλήθεια και θα μας κάνει να ανατριχιάσουμε με την ιδιοφυΐα του Τuomas Holopainen, που ξέρει τη μαγική συνταγή να ενώνει την αγάπη του για τα έπη φαντασίας, τις ταινίες γοτθικής ατμόσφαιρας, αλλά και τον κόσμο των θρύλων και των παραμυθιών με τους πιο μαγικούς ήχους που μας ταξιδεύουν σε κόσμους, όχι τόσο απρόσιτους όσο φανταζόμασταν. Ακούγοντας τις συνθέσεις του, όλοι γινόμαστε για λίγο μυθικά πλάσματα και μετακινούμαστε σε μια διαφορετική εποχή, όπου η γαλήνη κυβερνά με τη δύναμη της μουσικής.

Ας ξεκινήσουμε να κάνουμε μια σύντομη αναφορά στα πρώτα χρόνια της μουσικής τους παρουσίας.

To 1997 έχουμε το πρώτο δυναμικό άλμπουμ που θα μας τους συστήσει και θα τους βάλει για τα καλά στο παιχνίδι. Αngels Fall First και μόνο για πτώση δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε σε ένα εξαιρετικό δείγμα του στιλ τους. Τα τραγούδια Astral Romance, Elvenpath, Know Why The Nightingale Sings και Tutankhamon θα μας κάνουν να τους προσέξουμε όπως και οι οπερατικές δυνατότητες της υπερταλαντούχας Tarja που θα τους βοηθήσει να γράψουν ιστορία, το μόνο ίσως μειονέκτημα του album είναι ότι σε μερικά σημεία ο ήχος δεν είναι πολύ καθαρός λόγω παραγωγής.

Nightwish

Το 1998 η συνέχεια είναι η αναμενόμενη, καθώς το album Οceanborn θα αφήσει τη δική του εποχή στην συμφωνική μέταλ. Passion and the Opera (ανατρίχιασμα), Sacrament of Wilderness, Stargazers, Swanheart, Walking in the Air· είναι τόσο έντονα τα συναισθήματα που μας δημιουργούν, που θα μας κάνουν να τους λατρέψουμε.

Nightwish

Το 2000 με το Wishmaster μας στέλνουν κυριολεκτικά στα ουράνια, η πορεία τους είναι όλο και πιο ανοδική Bare Grace Misery, She Is My Sin, The Kinslayer, Wishmaster, Deep Silent Complete θα μας πωρώσουν ξανά και ξανά σε έναν παρανοϊκό βαθμό.

Nightwish

Το 2002 θα εξακολουθήσουν να μας εντυπωσιάζουν με το Century Child, έναν από τους καλύτερους δίσκους τους, τι να πρωτοπούμε εδώ; Bless the child, End of all Hope, Beauty of the Beast, Dead to the World, Everdream (τα μισά views στο youtube είναι δικά μου), The Phantom of the Opera, Feel for you· έχουν μια κλασική διάσταση πλέον.

Nightwish

Το 2004 είναι το τέλος μιας εποχής, όπως ονομάστηκε και η τελευταία τους περιοδεία, με την αρχική τους σύσταση το τελευταίο άλμπουμ, Once, με την Tarja είναι ένα τέλειο αποχαιρετιστήριο δώρο τους σε εμάς με θρυλικά κομμάτια πλέον. Dark Chest of Wonders, Nemo, Ghost Love Score, Planet Hell, The Siren, Wish I had an Angel είναι τα κομμάτια που μας αιχμαλωτίζουν στο χρόνο.

Nightwish

Το 2007, με την Anette πλέον επιφυλάσσουν μια ευχάριστη έκπληξη προς όλους τους επικριτές τους, καθώς επανέρχονται με ένα δίσκο δυναμίτη. Το Dark Passion Play· σαφώς διαφοροποιημένου ήχου αλλά με κοινά στοιχεία που τους κάνουν ιδιαίτερους στο άκουσμα. Η μπαλάντα For The Heart I Once Had, το Amaranth, Bye Bye Beautiful (λέγεται ότι γράφτηκε για την Τarja και αν ακούσουμε τους στίχους δεν είναι δύσκολο να το πιστέψουμε-πολύ πικρία), το instrumental Last of the Wilds και το ταξιδιάρικο Islander.

Nightwish

Το 2011 έρχεται το πολλά υποσχόμενο θεματικό Imaginaerum· εδώ ο Tuomas βάζει πολύ μαεστρία σε ένα άλμπουμ που επαινείται, θυμίζει soundtrack ταινίας και αφηγείται τις αναμνήσεις ενός παλιού συνθέτη λίγο πριν πεθάνει… Τα κομμάτια Ι want my Tears Back, Imaginaerum, Last Ride of The Day, Scaretale και το υπέροχο storytime μας αποδεικνύουν ότι υπάρχει συνέχεια και εξέλιξη και διάθεση για πειραματισμό και όλη η καλή διάθεση για να φτιάξουν ένα ακόμα αξιόλογο άλμπουμ.

Nightwish

Το 2015 μας παρουσίασαν το Endless Forms Most Beautiful μια άξια συνέχεια με τη Floor αυτή τη φορά, (πρώην frontwoman στους After Forever αξίζει να την αναζητήσετε και εκεί) ταιριαστή επιλογή τραγουδίστριας που θα τους δικαιώσει σε ένα άλμπουμ που δεν είναι κάτι το καινούργιο, αλλά ακούγεται με τεράστια ευχαρίστηση όπως κάθε άλμπουμ τους εξάλλου. Τα κομμάτια Alpenglow, Yours is an Empty Hope, Edema Ruh, Elan, Shudder Before the Beautiful είναι κάποια από τα τραγούδια που θα ξεχωρίσουμε περιμένοντας εναγωνίως την επόμενη δουλειά τους.

Nightwish

Αυτοί ήταν οι Nightwish μια μπάντα που καταφέρνει και μιλά στη ψυχή μας εδώ και χρόνια και μας οδηγεί σε έναν κόσμο τόσο μαγικό, όσο είναι και η ευχή που κάνεις τριγύρω από μια φωτιά ένα βράδυ με τους φίλους σου, θέλοντας το όνειρο σου να κάνεις το συγκρότημα που ήθελες πάντα πραγματικότητα με τον πιο ευφάνταστο τρόπο…

Related post

3 Comments

  • προσπαθω να ξεχασω την διετια της πολυχρωμης πεταλουδιτσας ανετ, αν και ξεχωρισα 4-5 τραγουδια. το imaginareum δεν ειναι σαν τρεηλερ ταινιας. ειναι τρεηλερ ταινιας με τον ιδιο τιτλο και παιζει το συγκροτημα.

    • Σωστή παρατήρηση για την ταινία, αλλά δεν είναι «επίσημο OST» ολόκληρο σαν άλμπουμ. Μοιράζονται την ίδια ιδέα και παράγονταν παράλληλα. Ο Holopainen ήταν πίσω και από τα δυο, αλλά υπάρχει ξεχωριστό soundtrack έχει… επαναηχογραφημένα κομμάτια του άλμπουμ σε πιο κινηματογραφική μορφή με άλλον συνθέτη.

  • Ολα καλα, αλλα ξεχασε ο αρθρογραφος να αναφερει στο DPP το εναρκτηριο Poet and the Pendulum που για μενα ειναι το καλυτερο τους κομματι μετα την Καργια. Απο κει και περα μια πολυ ενδιαφερουσα μπαντα οσο ηταν η Κουρουνεν, αρκετα generic μετα.. Δε τους ηξερα μεχρι το rockwave του 04 η 05 οπου επαιξαν μετα απο Queensryche και πριν απο Priest..Mε τον κολλητο μου θεωρησαμε καλο να κανουμε ενα διαλλειμα για τσιγαρο, μπυρα και αραγμα μεχρι τους Priest.. Καποια δοση παιζουν το Over the hills…. του θεορατου Gary Moore και απο εκεινη την εκτελεση εγινα fan. Αγαπημενο κομματι τους το Pharaoh sells to Orion.. Καλη μπαντα,καινοτομια τα οπερατικα φωνητικα, αλλα πολυ marketing ρε παιδια…
    Εdit: Δε σιχαινομαι την Καργια Κουρουνεν, αλλα για πλακα, την λεγαμε συνεχεια ετσι με τον φιλο μου που στο τελος την ξαναβαφτισαμε!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *