Manhunt: Unabomber | Η mini series που μας καθήλωσε

Manhunt: Unabomber | Η mini series που μας καθήλωσε

Δεν ήξερα τι να περιμένω από τη συγκεκριμένη σειρά. Η αλήθεια είναι ότι πολύ πιο παλιά είχα δει την υπόθεση του βομβιστή Unabomber, που στοίχειωσε τα 80s και τα mid 90s στις ΗΠΑ, σε ένα ντοκιμαντέρ που είχε κι άλλα πρόσωπα που είχαν ταράξει την μεσοαστική ηρεμία της χώρας της ελευθερίας. Κάποια στιγμή γράψαμε κι εμείς ένα άρθρο σχετικά με gaming και τρομοκρατία που συνέδεε και τον Unabomber.

Ωστόσο αυτή η mini series 8 επεισοδίων που είναι σε παραγωγή από το The Discovery και τώρα βρίσκεται στο Netflix, σε βυθίζει στο μυαλό τόσο του Unabomber όσο και των πρακτόρων που τελικά κατάφεραν να τον πιάσουν. Και ιδιαίτερα του James “Fitz” Fitzgerald, ενός ανθρώπου που ο τρόπος σκέψης και τα πιστεύω του, εξέπεμπαν σχεδόν στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ted Kaczynski (ή άλλη άκρη αυτού του περίεργου συνόρου), τον βομβιστή, κάνοντας έτσι δυνατό τον εντοπισμό του.

Manhunt: Unabomber Καθώς ο Kaczynski ζούσε 100% αντισυμβατική ζωή, απομονωμένος για χρόνια σε μια καλύβα σε δασική περιοχή της Montana, χωρίς ρεύμα και νερό, είχε καταφέρει να είναι εκτός από όλα τα profile που προσπάθησε να φτιάξει το FBI πριν αναλάβει ο Fitzgerald. Στο πιο δημοφιλές μάλιστα, τον έβγαζαν ως έναν περιορισμένου IQ άνθρωπο που είχε δουλέψει ως μηχανικός αεροσκαφών. Στην πραγματικότητα ήταν μια μαθηματική ιδιοφυΐα, με διδακτορικά και μίσος για την τεχνολογία.

Ο Unabomber / Ted Kaczynski έδρασε από το 1978 έως και το 1995, ταχυδρομώντας ή παραδίδοντάς ο ίδιος, συνολικά 16 αυτοσχέδιες βόμβες, όπου προκάλεσε πολλούς τραυματισμούς και 3 θανάτους. Οι βόμβες ήταν σχεδιασμένες με τρόπου όπου δεν ήταν ανιχνεύσιμες από αποτυπώματα αλλά και λογική κατασκευής. Τα θύματά του ήταν πάντα πρόσωπα υπεύθυνα της λεγόμενης (κατά το Μανιφέστο του) Βιομηχανικής προόδου που φυλακίζει τον άνθρωπο. Ο Kaczynski από πολύ νεαρός και για λόγους που βλέπουμε ξεκάθαρα στη σειρά, είχε αποκοπεί από τις κοινωνικές συναναστροφές και ήταν υπέρμαχος πως ο άνθρωπος πρέπει να επιστρέψει στην φύση και να αποκοπεί από την αστική πρόοδο.

Αν και η ακρίβεια σε σειρές/ταινίες που έχουν το label: based on true events, σπάνια πλησιάζει το 50% των πραγματικών γεγονότων, αφού πάντα χρειάζεται η σκηνοθετημένη δραματουργία, στο Manhunt: Unabomber όπως ο σχολιάζει ο πραγματικός πράκτορας Fitzgerald σε συνέντευξή του, έχει πιάσει το 80% των γεγονότων σωστά.

Για να μας τραβήξει περισσότερο το ενδιαφέρον ως θεατές, απλώς εστίασαν περισσότερο στο ιδιότυπο showdown μεταξύ των Fitzgerald και Kaczynski· μια ζαριά που πέτυχε, καθώς τόσο ο Sam Worthington ως πράκτορας του FBI, αλλά και ο Paul Bettany ως ο διαβόητος βομβιστής, δίνουν ρεσιτάλ ηθοποιίας.

Manhunt: Unabomber

Ειδικά ο Paul Bettany, δεν θυμίζει σε τίποτα τον Vision και την Marvel και κυριολεκτικά σπάσει το σώμα του και το πρόσωπό του, αναδιαμορφώνοντας το για να μοιάζει ακόμα και εμφανισιακά με εκείνον που έπρεπε. Ήταν τόσο καλός που με έκανε να αναρωτηθώ αν έχει αδικηθεί από το hollywood όλα αυτά τα χρόνια αλλά και από το ίδιο του το physic, αφού υπό φυσιολογικές συνθήκες μοιάζει στον Jeremy Irons. Ωστόσο έχει την πολύ δική του ισχυρή ταυτότητα και μάλλον είναι τυχερός που ενώ συμμετέχει σε ένα τόσο μεγάλο franchise όπως η Marvel από την πρώτη ταινία Iron Man (ως Jarvis), η φάτσα του φανερώθηκε μόλις για λίγα δευτερόλεπτα στο Infinity War. Έτσι, μπορείς να εξελιχθεί περαιτέρω σε project όπως αυτό.

Manhunt: Unabomber

Αν έχετε έρωτα με τις αστυνομικές σειρές που δεν έχουν πολλά μπουμ-μπουμ και μπάτσους να πηδάνε από οροφές (χωρίς να είναι ο Iron Man), αλλά βασίζονται στην έρευνα και στις λογικές ή ας το πούμε, λογικές για κάποια μυαλά, συνδέσεις γεγονότων, τότε αυτή είναι η σειρά σας.

Η σύλληψη του Unabomber: Σειρά vs Αληθινή φωτογραφία

Manhunt: Unabomber Manhunt: Unabomber

Μάλιστα έχει ενδιαφέρον το γεγονός πως δυο σειρές μπορούν να έρθουν τόσο κοντά, χωρίς να το θέλουν. Καθώς, η θέση αλλά και η δουλειά που κάνει ο πράκτορας Fitzgerald, το profiling, είναι μια αστυνομική επιστήμη που αναπτύχθηκε στα 70s και αναλύεται στην σειρά του David Fincher, The MindHunter. Μπορείτε να τα δείτε και back to back, και να μην καταλάβετε πως δεν είναι ίδια παραγωγή.

Υ.Γ. Απίστευτη δουλειά στο επεισόδιο που η σειρά εξερευνά το παρελθόν, αλλά και στις σκέψεις και τα συναισθήματα του Ted Kaczynski. Είναι αυτό που λέγαμε για την σκηνοθετημένη δραματουργία πιο πάνω, αλλά είναι απίστευτης αισθητικής που ο Paul Bettany αλλά και οι υπόλοιποι… νεαροί Unabomber που υποδύονται ηλιακά διάφορες εκδοχές του, δίνουν ρέστα.

Υ.Γ. 2 Μου άρεσε που είδα τον Mark Duplass σε ρόλο που δεν τον φοβήθηκα (ως αδερφός του Ted, David Kaczynski). Κι αυτό για όσους ξέρουν, ο τύπος είναι ο πρωταγωνιστής αλλά και δημιουργός των weird horror ταινιών Creep & Creep 2 (έρχεται και το τρίτο σύντομα) που απέσπασε cult following οπαδούς (και μένα μέσα). Λίγους και καλούς. Όχι για την πλοκή ή τα εφέ (που δεν υπάρχουν- δεν υπάρχει καν σενάριο όταν τα κινηματογραφούν, πέρα από σημειώσεις, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει), αλλά για το πόσο αυθεντικά ανώμαλος και παλαβός φαίνεται ο ηθοποιός σε αυτόν τον ρόλο.

4.5

Related post

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *