jessica jones

Οι άλλοι είδαν Defenders, εμείς Jessica Jones

Ήταν το μοναδικό show που δεν είχα δει από τα μαρβελικά του Netflix. Έτσι, όταν η παρόρμηση μου ήταν μεγάλη στις 18 Αυγούστου να δω τους Defenders, η λογική του καλού nerd με έκανε να πατήσω κλικ τελικά στην Jessica Jones ώστε να έχω μια πιο σφαιρική άποψη.

Και ειλικρινά δεν το περίμενα να μου αρέσει τόσο. Δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα με το πρώτο επεισόδιο, ήταν λίγο slow burn και αφού δεν είχα επαφή και με το κόμικ, δεν με άγγιξε αμέσως η ιστορία. Ωστόσο που άρεσε αυτή η noir αισθητική θρίλερ που είχε, με μπόλικο μαύρο χιούμορ. Και όχι δεν εννοώ τον Luke (bad joke…)

Δεν πρόκειται να κάνω αναλυτικό review, αφού ήμουν από τους λίγους που δεν το είχα δει, οπότε δεν χρειάζεται να αναλύω πράγματα που έχουν αναλυθεί δυο χρόνια τώρα. Ωστόσο μου έκαναν εντύπωση κάποια πράγματα.

Καταρχάς είχε πολλές αναφορές, νομίζω περισσότερες από τον Daredevil, για το περιστατικό με την επίθεση εξωγήινων από το Avengers του 2012. Και όποιος δεν είχε δει την ταινία και γενικά δεν παρακολουθεί το MCU, είχε κενό πληροφορίας εκεί, όπως ο αδερφός μου, που ενώ το είχε δει κανά χρόνο πιο νωρίς, όταν του είπα ότι τώρα το ξεκίνησα, με ρωτούσε ποιος ήταν αυτός ο πράσινος μπρατσαράς που έλεγε η Jessica Jones, τι έγινε στην πόλη και όλοι ήταν μισότρελοι (σαν την θεία με την ψεύτικη υπόθεση απιστίας που ήθελε να σκοτώσει την Jessica) και πού στο καλό τους είδαν τους εξωγήινους (που ανέφερε η φίλη της, η Τρις, σε μια εκπομπή).

Φυσικά αυτά είναι γαμάτα για τους nerds σαν του λόγου μας, αλλά για έναν τρίτο είναι… what?

Η δράση ήταν λίγο μέτρια εκτελεσμένη και είναι λογικό. Όταν κάναμε τα παράπονα μας επίσης για τη δράση στο Iron Fist ήταν περισσότερο δικαιολογημένο γιατί μιλάμε για πολεμικές τέχνες. Είναι άλλου είδους ξύλο και χωρογραφία. Στον Luke Cage και την Jessica Jones που δεν είναι μαχητές, αλλά απλώς δυνατά γομάρια, είναι ξύλο-καρπαζιά και έχει την πλάκα του που είναι αμήχανο.

Ένας φίλος μου είπε πριν την ξεκινήσω ότι γενικά θα μου αρέσει, αλλά τα τελευταία επεισόδια 9-13, θα μπορούσαν να είναι μόλις ένα, πετώντας έξω όλες τις μπούρδες. Και ήταν αλήθεια. Η Jessica Jones δεν έκανε την κοιλιά του Luke Cage μετά το 7ο επεισόδιο, ωστόσο στο τέλος… σύρθηκε κι αυτή με τη σειρά της για να φτάσει στο 13ο.

jessica jones

Χαρακτήρες

Όπως είπα δεν έχω διαβάσει το comic. Αλλά μου φάνηκαν ρηχοί οι περισσότεροι. Ρηχοί ακόμα και για comicbook movie. Ειδικά ο Malcolm, ο πρεζάκιας γείτονας, που από full time ηρωίνη έγινε η Μαρία Τερέζα σε λίγο καιρό (επίσης, το timeline ήταν λίγο θολό) και οι σπαστικοί δίδυμοι γείτονες. Καθαρά καρτουνίστικες καρικατούρες. Ενώ η Hope και όλη η δικηγόρος, ήταν plot devices. Παρόλο ότι έγιναν πραγματάκια, ήταν εκεί για να υπάρχει η πλοκή.

Καθότι οι δυνάμεις του κακού μας, του Kilgrave δεν μπορούσαν να προσφέρουν μια hand to hand αντιπαράθεση. Ακόμα και έτσι όμως, ο villain ήταν ικανοποιητικός για μένα, ενώ οι σκηνή με τους γονείς του στην υγρή του φυλακή και η εξιστόρηση του πως έκανε κάτι ηρωικό, ήταν πραγματικά κινηματογραφικής αξίας.

Ωστόσο, χωρίς αυτό να είναι κακό, οι δυνάμεις του μου θύμισαν villain από τους X-Men και αυτό δεν είναι κακό. Το «κακό», αν μπορείς να το πεις έτσι, ήταν η άκυρη συνειδητοποίηση της Jessica Jones πως δεν την ελέγχει πια και πως έχει ανοσία επειδή την έβαλε να σκοτώσει τη γυναίκα του Luke. Ναι, το έχτισαν κατά κάποιον τρόπο, αφού σου δείχνει από την αρχή να την διατάζει να γυρίσει πίσω και εκείνη να απομακρύνεται, αλλά και πάλι ήταν λίγο απότομο.

Και αυτό με την ιστορία που τον άφησε μισόνεκρο; Δεν το εξήγησαν καλά. Τον είχε σπάσει στο ξύλο και νόμιζε ότι τον άφησε νεκρό αλλά δεν ήταν; Για να μην μιλήσουμε για το πόσες φορές θα μπορούσε να τον σκοτώσει αλλά δεν…

Συνοψίζοντας

Τέτοιο kill count και πολύ ανατριχιαστικό μάλιστα αφού όλοι συμπεριφέρονταν σαν ζόμπι, δεν το περίμενα και ήταν από τις ευχάριστες εκπλήξεις. Το τέλος ήταν ικανοποιητικό, ενώ τα επεισόδια 2-7 και το τελευταίο, ήταν αριστουργηματικά. Την κατατάσσω άνετα πίσω μόνο από τον Daredevil που είχε μια καταπληκτική πρώτη σεζόν, ενώ η δεύτερη είχε προβλήματα αλλά είχε και Punisher οπότε… Ο Luke Cage δυστυχώς έπεσε πολύ όπως προείπαμε στα μισά της σεζόν, ενώ το Iron Fist παρά το γεγονός πως έφτιαξε σε κάποιο σημείο, ήταν συνολικά κατωτέρου επιπέδου από όλα τους.

Δεύτερη σεζόν

Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, ήδη μετά το τέλος των γυρισμάτων των Defenders, ξεκίνησαν τα γυρίσματα για την επόμενη solo season της Jessica Jones, øπότε σίγουρα θα έχουμε σύντομα περισσότερα νέα. Ξέρουμε ότι επιστρέφει η φίλη της η Τρις, αλλά και ο David Tenant σαν Kilgrave και μένει να δούμε το πώς θα γίνει αυτό (Φάντασμα, flashback στοιχειωμένα;).

Ναι προφανώς και ξεκίνησα να βλέπω DEFENDERS τώρα. Είμαι ήδη στο δεύτερο επεισόδιο!

Σχετικά με τον συντάκτη

Γιώργος Μεσολογγίτης

Γιώργος Μεσολογγίτης

Το schoolofrock.gr είναι το παιδί μου και μαζί με τα αδέρφια του, τη μουσική, τη συγγραφή, την geek/rock ζωή και το φαγητό, συνθέτουν αυτό το ανθρώπινο (;) ον γεμάτο αγάπη και προδερμ.
Διαβάστε το πρώτο βιβλίο μου «Η Εκδίκηση» του Ιάσονα Λεμονιάτη. Έχει zombies, είναι καλό.