Η ιστορία του Rattlehead | Η εμβληματική μασκότ των Megadeth

Η ιστορία του Rattlehead | Η εμβληματική μασκότ των Megadeth

VIC Rattlehead είναι η ονομασία του μασκότ των Megadeth και έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο μακρινό 1985 με την κυκλοφορία του Killing Is My Business… and Business Is Good! Η ιστορία του Rattlehead.

Στην πραγματικότητα, είναι ένας σκελετός που ενσαρκώνει την φράση «See no evil, hear no evil, speak no evil», ενώ τα μάτια του καλύπτονται από καρφωμένα μεταλλικά γυαλιά, όπως επίσης και το στόμα του από σύρματα, καθώς και τα αυτιά του τα οποία είναι βουλωμένα από μεταλλικά καλύμματα. Σύμφωνα με τον μύθο, η δημιουργία του VIC έγινε στο κομμάτι “Skull Beneath The Skin” από το πρώτο στούντιο άλμπουμ των Megadeth, όπου στο τραγούδι αναφέρονται οι παρακάτω στίχοι:

«Prepare the patient’s scalp
To peel away
Metal caps his ears
He’ll hear not what we say
Solid steel visor
Riveted across his eyes
Iron staples close his jaws
So no one hears his cries»

Το σχέδιο είναι σχηματισμένο από τον Dave Mustaine, και η ονομασία “VIC” σημαίνει «Θύμα» (victim), ενώ πίσω από το “Rattlehead” ακολουθεί μια μικρή ιστορία όπου η μητέρα του Mustaine τον αποκαλούσε Rattlehead όταν ο ίδιος έκανε headbaging καθώς έπαιζε κιθάρα. Ωστόσο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του frontman ο VIC Rattlehead αντιπροσωπεύει τα συναισθήματά του για την θρησκευτική καταπίεση και την ελευθερία του λόγου. Εντωμεταξύ, τον Ιανουάριο του 2006, ο τραγουδιστής των Megadeth έδωσε εντολή στην εταιρία DeviantArt να επανασχεδιάσει τον VIC Rattlehead κάνοντας μερικές μικροαλλαγές.

Οι εμφανίσεις του VIC Rattlehead σε εξώφυλλα | Η ιστορία του Rattlehead

Last Rites (1984)

Οι Megadeth κυκλοφόρησαν ένα demo το 1984 με την παραπάνω ονομασία που αναφέραμε, στο εξώφυλλο του demo έκανε την πρώτη του εμφάνιση (σχεδιασμένη από τον Mustaine) ο VIC Rattlehead, και μάλιστα φαίνεται σαν ένας εμβρυακός καρτουνίστικος χαρακτήρας, πρωτότυπος σχεδιασμός.

Killing Is My Business… and Business Is Good! (1985)

Όταν οι Megadeth υπέγραψαν συμβόλαιο με την δισκογραφική εταιρία Combat Records για να βγάλουν το πρώτο του στούντιο άλμπουμ, το artwork του Dave χάθηκε για να επανασχεδιαστεί από την ίδια εταιρία υπό τις οδηγίες του frontman όμως. Παρ’ όλα αυτά ο κόσμος δεν έμεινε ευχαριστημένος από την πρώτη εικόνα και άρχισε να βγάζει τα… απωθημένα του, κάτι το οποίο άφησε δυσάρεστες εντυπώσεις στην μπάντα.

Peace Sells… But Who’s Buying? (1986)

Το 1986 ο Αμερικανός αρτίστας, Ed Repka, ανέλαβε τον σχεδιασμό του Peace Sells… But Who’s Buying υπό τις εντολές του Dave Mustaine πάντα. Όπως βλέπουμε στο εξώφυλλο, ο VIC υπέστη μερικές αποκαλυπτικές αλλαγές καθώς προστέθηκε σώμα. Σε αυτή την έκδοση βλέπουμε τον Rattlehead να βρίσκεται πίσω από μια πινακίδα όσο γύρω του γίνεται πόλεμος και καταστρέφονται τα πάντα. Ήθελε να περάσει τα μηνύματά του φαίνεται ο Mustaine!

So Far, So Good… So What! (1988)

Η πορεία του VIC Rattlehead συνεχίζεται το 1988, όπου στο εξώφυλλο τον βλέπουμε να εγκαταλείπει τον πλανήτη μας, για να γίνει ένας θερμοπυρηνικός πολεμιστής στο φεγγάρι κρατώντας μάλιστα ένα όπλο στο χέρι του με τον ίδιο τρόπο που ο Dave Mustaine κρατάει την κιθάρα του. Ελπίζουμε να μην θυμίζει μόνο σε εμάς μια έκδοση τύπου… Tusken Raider!

Mary Jane (1988)

Την ίδια χρονιά, στον ίδιο δίσκο, στο κομμάτι “Mary Jane” οι Megadeth δημοσίευσαν και το ακόλουθο poster. Σύμφωνα με την ιστορία ο VIC Rattlehead έδωσε την μάχη του στο φεγγάρι, και επανήλθε στην Γη μια νύχτα με το φως του φεγγαριού να λάμπει επάνω από τον τάφο της μάγισσας Mary Jane.

No More Mr. Nice Guy (1989)

Το 1989 οι Megadeth κυκλοφόρησαν ένα single με ονομασία No More Mr. Nice Guy, σε συνεργασία με τον Alice Cooper. Όπως βλέπετε στο παρακάτω εξώφυλλο, ο VIC εμφανίζεται μέσα από μία λιμνοθάλασσα ραδιενεργών αποβλήτων και τρομοκρατεί τους εργαζόμενους που βρίσκονται γύρω του, όσο ο ουρανός έχει πάει μωβ χρώμα από την μόλυνση της ατμόσφαιρας. Αποτελεί ένα από τα πιο κουλ εξώφυλλα της δεκαετίας του ’80.

Holy Wars… The Punishment Due (1990)

Η μεγάλη αλλαγή στον VIC ήρθε το 1990, με την κυκλοφορία του Holy Wars… The Punishment Due. Όπως βλέπουμε παρακάτω, ο Rattlehead μεταμφιέζεται σε… General V Rattlehead! Στο εξώφυλλο παρατηρούμε να τοποθετεί το χέρι του πάνω από ένα κόκκινο κουμπί, το οποίο σύμφωνα με την ιστορία το πατάει για να βάλει ένα τέλος στις πυρηνικές βάσεις που υπάρχουν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι οθόνες πίσω από τον VIC προφανώς και υποδηλώνουν τους στόχους των πυραύλων που θα εκτοξευτούν.

Rust In Peace (1990)

Αναμφίβολα ένα από τα σπουδαιότερα εξώφυλλα που περνάνε αρκετά μηνύματα στην κοινωνία, είναι από τον δίσκο που κυκλοφόρησαν οι Megadeth το 1990. Στο cover απεικονίζεται ο VIC Rattlehead με το σώμα ενός εξωγήινου, ενώ γύρω του βρίσκονται διάφοροι ηγέτες του πλανήτη. Ο άνθρωπος στα αριστερά λέγεται πως είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός John Major, αλλά όταν το Rust In Peace κυκλοφόρησε πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας ήταν η Margaret Thatcher. Ποιος να είναι άραγε ο τύπος;

Hangar 18 (1991)

Hangar 18 λοιπόν! Ένα κομμάτι, πολλές ιστορίες, ακόμα πιο πολλές θεωρίες συνωμοσίας. Για την ακρίβεια το Hangar 18 είναι κομμάτι από τον δίσκο Holy Wars… The Punishment Due, αλλά το συγκρότημα έβγαλε ένα cover το 1991 αποκλειστικά για αυτό το κομμάτι όταν κυκλοφόρησε σε έκδοση CD & LP. Εδώ παρουσιάζεται ο VIC Rattlehead βασισμένος από τις θεωρίες συνωμοσίας, στην Πολεμική Αεροπορία Wright-Patterson, κοντά στο Ohio όπου εκεί σύμφωνα με την ιστορία κατεδαφίστηκε ένα UFO το 1947. Ωστόσο από εκεί προέκυψε και η ονομασία του τραγουδιού. Στο εξώφυλλο όμως, βλέπουμε τον VIC να κρατάει μια γυάλα όπου μέσα περιέχει ένα ανθρώπινο έμβρυο, ενώ από πίσω του βρίσκεται μέσα σε μια ακόμη μεγαλύτερη γυάλα ένα τεράστιο μυθικό πλάσμα το οποίο ήρθε από το διάστημα.

Rusted Pieces (1991)

Την ίδια χρονιά οι Megadeth κυκλοφόρησαν ένα VHR όπου περιείχε βίντεο από διάφορες εκτελέσεις του συγκροτήματος. Στο εξώφυλλο βλέπουμε τον VIC να κρατάει την Γη στις πλάτες του ενώ στέκεται επάνω σε κρανία από νεκρούς ανθρώπους. Τα ρούχα του είναι σκισμένα, φαίνεται σαν να έδωσε μάχη για κάτι τέτοιο.

Countdown To Extinction (1992)

Το 1992 ήταν η πρώτη φορά που δεν είδαμε σε εξώφυλλο των Megadeth τον VIC Rattlehead, καθώς έκανε την εμφάνισή του ξανά μετά από 10 περίπου χρόνια. Σε μία διαφορετική έκδοση ενός cover του Countdown To Extinction όμως, ο VIC εμφανίζεται να ακουμπάει έναν άβακα από νεκροκεφαλές.

Youthanasia (1994)

Ακόμη ένα εξώφυλλο χωρίς τον VIC στο προσκήνιο, παρ’ όλα αυτά ο μασκότ των Megadeth βρισκόταν στο πίσω μέρος του CD του δίσκου. Εδώ ο Rattlehead κάνει την παρουσία του κρατώντας ένα μωρό στο χέρι του, ενώ ο ίδιος εμφανίζεται στα μαύρα θυμίζοντας τον Χάρο.

The World Needs A Hero (2001)

Έπρεπε να περιμένουμε 10 χρόνια για να δούμε και πάλι τον VIC Rattlehead στο κύριο cover των Megadeth. Η επιστροφή του λοιπόν έγινε το 2001, τον βλέπουμε να κάνει την παρεμβολή του μέσα από ένα ανθρώπινο σώμα ενώ ο ίδιος έχει μια περίεργη εξωγήινη μορφή και ξεσκίζει σαν alien τα σωθικά του τύπου.

The System Has Failed (2004)

Ακόμη καλύτερη ήταν η σχεδίαση του The System Has Failed που κυκλοφόρησε το 2004, όπου ο VIC επιστρέφει με το μπλε κοστούμι του χτυπώντας την πολιτική ελίτ για άλλη μια φορά, παραδίδοντας 100 δολάρια για αντάλλαγμα ώστε να μην πάρουν οι πολιτικοί εχθρικές αποφάσεις για το μέλλον, μπροστά από το εγκαταλελειμμένο κτίριο Supreme Court.

Arsenal of Megadeth (2006)

Σε ένα DVD που κυκλοφόρησαν οι Αμερικανοί Thrash Metallers το 2006, απεικονίζεται ο Rattlehead στο εξώφυλλο κρατώντας στην αγκαλιά του μια βόμβα. Ίσως για να προστατέψει τον κόσμο, καταστρέφοντάς τον πρώτα (;)

United Abominations (2007)

Το 2007 το συγκρότημα έδωσε την ευκαιρία στους οπαδούς να σχεδιάσουν το εξώφυλλο του επόμενου δίσκου, υπήρχαν αρκετά όμορφα covers αλλά για κάποιο λόγο αυτό άρεσε περισσότερο στον Dave Mustaine, και γι’ αυτό μπήκε στο εξώφυλλο του δίσκου. Εδώ βλέπουμε για πρώτη φορά τον VIC με μορφή ανθρώπου, κάτι το οποίο άρεσε στον κόσμο, έτσι η ιδέα αυτή εξελίχθηκε και στον επόμενο δίσκο του συγκροτήματος.

Public Enemy No.1 (2011)

Το 2011 ο VIC έκανε την παρουσία του στο cover του τραγουδιού Public Enemy No. 1, από τον δίσκο Thirteen, έχοντας ανθρώπινη μορφή για ακόμη μια φορά, και μάλιστα η τελευταία.

Thirteen (2011)

Στο εξώφυλλο του Thirteen βλέπουμε τον VIC Rattlehead να βρίσκεται με την πλάτη γυρισμένη σε έναν διάδρομο με τον αριθμό 13, ενώ γύρω βρίσκονται 13 αναμμένα κεριά. Μια έξυπνη κίνηση από τους Megadeth, καθώς αυτό σηματοδοτεί τα 13 άλμπουμ του συγκροτήματος.

Super Collider (2013)

Μην μπερδευτείτε, δεν είαι ακριβώς το Large Hadron Collider, η αλήθεια είναι πως στο cover δεν φαίνεται ξεκάθαρα ο VIC, αλλά στη πραγματικότητα είναι μια εικόνα από το… εσωτερικό του Rattlehead.

Μπορείτε να το διαπιστώσετε και στην παρακάτω εικόνα.

 

Dystopia (2016)

Και η ιστορία συνεχίζεται. Το 2016 ο VIC Rattlehead έκανε την εμφάνισή του στο Dystopia, ένα πολύ όμορφο εξώφυλλο στο οποίο ο VIC έχει μεταλλαχθεί σε ρομπότ έχοντας ένα σπαθί στον ώμο του όσο στο δεξί του χέρι κρατάει το κεφάλι από το Άγαλμα της Ελευθερίας. Πλέον ο VIC έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, όπως ο πνευματικός πρόγονος του Eddie των Iron Maiden στο, αν παρατηρήσετε καλά, η γραμματοσειρά επάνω στον τίτλο είναι ίδια ακριβώς με αυτή του 6ου στούντιο άλμπουμ των Iron Maiden. Που λέτε να καταλήξει αυτή η ιστορία; Φαίνεται ενδιαφέρον πάντως!

Related post

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *