Οι αυθεντικοί Ghostbusters είναι αυτοί με τον πίθηκο

Οι αυθεντικοί Ghostbusters είναι αυτοί με τον πίθηκο

Είναι ένα θέμα που ήθελα να γράψω από πέρσι. Θες λίγο η κουραστική hat-ολογία για το reboot του Paul Feig -που ας το παραδεχτούμε τελικά, είναι μια ταινία που θα βλεπόταν ένα Σάββατο απόγευμα που δεν έχεις κάτι να κάνεις, αλλά με τον τίτλο Ghostbusters και το στιλ: είμαστε πιο cool από τους παλιούς, δεν πας μακριά, θες η εξοντωτική δουλειά που έριχνα για το νέο μου βιβλίο, ήρθαμε στο σήμερα, για να το γράψω.

Δεν ξέρω ποιοι παρακολουθούσατε τα καλά videos του Mikeius, τα Μπραφ (τα θυμάστε;) αλλά σε ένα που σχολιάζει τα κινούμενα σχέδια (μικιμαου) των παιδικών μας χρόνων, αναφέρθηκε και σε αυτό των Ghostbusters, ξεχωρίζοντας το animation, που ήταν ίδιο με αυτό της ταινίας με τους Murray, Aykroyd, Ramis και Hudson από «την φτηνή» αντιγραφή, με κάτι μπαστουνόβλαχους και έναν ΠΙΘΗΚΟ!

Ghostbusters

Κι όμως παιδιά μου… Πώς θα σας φαινόταν αν σας έλεγα πως αυτοί οι μπαστουνόβλαχοι, είναι οι αυθεντικοί Ghostbusters (για την ακρίβεια The Ghost Busters), που εμφανίστηκαν στην Αμερικανική τηλεόραση ως LIVE ACTION κωμική σειρά για τα παιδιά το 1975, με τους Forrest Tucker, Larry Storch, Bob Burns σε ιστορίες από την πένα του Marc Richards.

Οι Ghost Busters λοιπόν, ήταν μια ομάδα detectives (οι Tracy, Spencer, Kong -που ειρωνικά, ο Tracy ήταν ο γορίλας και όχι ο Kong) που ήταν οι μόνοι που μπορούσαν να σταματήσουν τα σχέδια του εκάστοτε τέρατος που εμφανιζόταν στην αρχή του επεισοδίου και κήρυττε τον πόλεμο κατά της ανθρωπότητας. Μερικά από τα τέρατα που ήρθαν αντιμέτωποι στα 15 μόλις επεισόδια της σειράς ήταν ο Dr. Frankenstein και το τέρας του, η Μούμια, ο Κόμης Δράκουλας, ο Billy the Kid, ο Ιπτάμενος Ολλανδός, ο Red Baron κ.α.

Έχοντας μια αίσθηση ειρωνείας και προς το Mission: Impossible της εποχής, η ομάδα έβρισε μια ηχογραφημένη ΚΑΣΣΕΤΑ σε διάφορα περίεργα μέρη όπως παιχνίδια, γραφεία, ποδήλατα με το ανάλογο μήνυμα από τον πράκτορα Zero (που ποτέ δεν έδειξε το πρόσωπό του) και φυσικά αυτοκαταστρεφόταν και συνήθως η έκρηξη γινόταν στο πρόσωπο του Tracy. Συνήθως η τελική μάχη έπαιρνε χώρα σε ένα τρομακτικό κάστρο και στο νεκροταφείο του και μετά από διάφορες κατραπακιές που πάθαιναν στην αρχή, το φάντασμα/τέρας κάθε φορά, το έστελναν πίσω στο netherworld με το ειδικό τους Ghost De-Materializer όπλο, ενώ φώναζαν όλοι μαζί Zap!

Ghostbusters

Διαφορές με το Animation του 1986

Προσοχή! Δεν μιλάμε για το animation των δημοφιλών Ghostbusters, αλλά και πάλι των περίεργων The Ghost Busters. Αυτό υπηρέτησε το ρόλο του ως sequel της Live Action σειράς το 1986 (κράτησε μόλις 4 μήνες· από Σεπτέμβριο 1986 έως τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους), στη σκιά της άλλων δημοφιλών κυνηγών φαντασμάτων και το απολαύσαμε και στην Ελλάδα στα τιμημένα 90s. Έτσι, οι γιοί των Kong και Spencer, οι Jake και Eddie Jr και φυσικά επίσης ακόμα ένας γορίλας (Tracy The Gorilla). Στο animation αυτό, παρά το γεγονός ότι όπως και στη σειρά, είχε διάφορα τέρατα να αντιμετωπίσουν, υπήρχε κι ένας κυρίως villain, από το 35ο επεισόδιο και μετά (68 στο σύνολο).

Τον Prime Evil και τα σατανικά του minions. Ένα… πράγμα, μεταξύ διαβόλου, δράκουλα και ρομπότ.

prime evil

Τελικά το Ghostbusters που αγαπήσαμε ήταν μια αντιγραφή;

Όσον αφορά τους δημοφιλείς Ghostbusters του Ivan Reitman, το αρχικό σενάριο που ήταν γραμμένο από τους Dan Aykroyd και Harold Ramis ανέφερε για time travelers τύπους που κυνηγούσαν διάφορα τέρατα μέσα στο χρόνο κρατώντας μαγικά ραβδιά.

WHAT??

Μάλιστα ο τίτλος που είχαν δώσει ήταν Ghostmushers! Φυσικά και αυτό δεν το είδαμε ποτέ στους κινηματογράφους, αφού το σενάριο απορρίφθηκε και τους ζητήθηκε να το ξαναγράψουν, χρησιμοποιώντας μόνο τη βασική ιδέα. Το ghost hunting.

Επίσημα δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά, ότι η έμπνευση τους τους ήταν η Live Action σειρά, αλλά βάλτε τα κάτω τα κουκιά, είναι μετρημένα. Επίσης η Columbia Pictures πλήρωσε τους δημιουργούς της σειράς για το όνομα με μισό εκατομμύριο δολάρια και το 1% από τα συνολικά κέρδη με τον όρο πως θα υπάρχει η εταιρία παραγωγής του 1975, Filmnation, στα credit. Μάλιστα όταν πήγε η Columbia να κάνει το κινούμενο σχέδιο μετά την ταινία, προσπάθησε να συνεργαστεί, με αυτή την εταιρεία, αλλά στο τέλος όπως ξέρουμε, διαφορές οδήγησαν να γίνουν αυτά τα δυο καρτούνς.

Διαφορά και στα catchphrases

Σαν απάντηση στο δημοφιλές: Who you gonna call? Ghostbusters! που ξέρουμε όλοι, οι «μπαστουνόβλαχοι» είχαν το Let’s Go, Ghost Busters!

Φυσικά και δεν συζητάμε καν για τo πιο είναι πιο επιτυχημένο. Είτε μιλάμε για live action, είτε για animation.

 

 

Related post

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *