Horsehead (2014) | The Creepshow

Horsehead (2014) | The Creepshow

Η στήλη The Creepshow επανέρχεται δυναμικά:

Η Jessica δεν έχει ονειρευτεί ποτέ στη ζωή της, αλλά είχε τακτικούς εφιάλτες των οποίων το νόημα της είναι άγνωστο. Μετά το θάνατο της γιαγιάς της, την οποία ελάχιστα γνώριζε, η Jessica απρόθυμα επιστρέφει στο σπίτι της οικογένειας όπου ανακαλύπτει ότι η μακαρίτισσα γιαγιά της αναπαύεται στο διπλανό δωμάτιο κατά τη διάρκεια του ύπνου!

Horsehead Μετά από μια σκληρή πρώτη νύχτα, η Jessica ξαφνικά αρρωσταίνει. Κολλημένη στο κρεβάτι με υψηλό πυρετό, η νεαρή γυναίκα αποφασίζει να χρησιμοποιήσει τη ληθαργική κατάσταση της και να βιώσει διαυγή όνειρα ώστε να προσπαθήσει να πάρει τον έλεγχο του εφιάλτη της.

Είναι η πρώτη μεγάλου μήκους απόπειρα του Γάλλου Romain Basset που κατάφερε να αποσπάσει πολύ καλές κριτικές όπου κι αν προβλήθηκε.

Μας παρουσιάζει την ιστορία της Jessica (Lilly-Fleur Pointeaux), που από παιδί ταλαιπωρείται από επαναλαμβανόμενους εφιάλτες τους οποίους δεν μπορεί να εξηγήσει. Αυτή η εσωτερική αναζήτηση την οδήγησε στο να σπουδάσει την ψυχοφυσιολογία των ονείρων και να ακολουθήσει μια θεραπεία με τον Dr. Sean, με τον οποίο έχει επίσης συνάψει δεσμό.

Η ιστορία ξεκινά επίσημα όταν η Jessica επιστρέφει απρόθυμα στην οικογενειακή της κατοικία προκειμένου να παραστεί στην κηδεία της γιαγιάς της. Εκεί συναντά την αυταρχική της μητέρα (Catriona MacColl, με την οποία δεν διατηρεί καλές σχέσεις και τον πατριό της (Murray Head),ο οποίος προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη της.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, οι εφιάλτες της θα χειροτερεύσουν και θα την οδηγήσουν στην ανακάλυψη ένοχων μυστικών από το παρελθόν. Μέσα σε αυτούς, κυρίαρχη θέση κατέχει ο Horsehead, ένα δίποδο ον με κεφάλι αλόγου.

Στο Horsehead το στοιχείο που δικαιολογεί την γλύκα των χρωμάτων και την παραμυθένια ατμόσφαιρα είναι το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο μέρος του η Jessica κοιμάται και ονειρεύεται. Το ίδιο ισχύει και για τις καλοφτιαγμένες σκηνές gore και αισθησιακού γυμνού, με το τελευταίο να αιτιολογείται από τις φροϋδικές αναλύσεις σύμφωνα με τις οποίες είναι σχεδόν αδύνατον να μην βλέπει κάποιος σεξουαλικά όνειρα, ακόμη και αν δεν τα θυμάται την επόμενη μέρα.

Unlock the secrets of your deepest dreams

Ήδη από την αρχή της ταινίας ακούμε τα λόγια του Dr. Sean που λέει ότι ο «αλογοκέφαλος» σύμφωνα με τον Carl Jung αποτελεί μια αρχετυπική φιγούρα που συμβολίζει την μητέρα. Μας δίνει έτσι μια έξοχη πάσα προκειμένου να καταλάβουμε ότι η αυταρχική μητέρα της Jessica παίζει έναν ρόλο-κλειδί στην εξέλιξη της υπόθεσης.

Το κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η τελική μάχη της Jessica με τον Horsehead, ο οποίος στην εν λόγω σκηνή εμφανίζεται ως «ο φύλακας της πύλης», μία οντότητα για την οποία έχουν αφιερώσει κάμποσο μελάνι οι διάφοροι αποκρυφιστές ανά τον κόσμο.

Horsehead

Δεν είναι μόνο οι αποκρυφιστικές και επιστημονικές τις οποίες το Horsehead υπαινίσσεται, αλλά και τα σημαντικότερα ζητήματα της κεντρικής πλοκής του που είναι τα μυστήρια σχετικά με το τι οδήγησε στον θάνατο τη γιαγιά της Jessica και το ποιος είναι ο βιολογικός της πατέρας.

Οι απαντήσεις δεν δίνονται έτοιμες στο πιάτο αλλά καλείται ο θεατής να βάλει το μυαλό του σε λειτουργία, να συνδέσει τις τελείες προκειμένου να σχηματίσει την πλήρη εικόνα. Ακόμη και μετά το τέλος της, η ταινία δεν καθιστά σαφές το αν η αλήθεια που ανακάλυψε η Jessica έχει πραγματική υπόσταση ή αν πρόκειται απλώς για παράγωγο της διαταραγμένης της ψυχοσύνθεσης.

Και πάλι, ο θεατής καλείται να δώσει την απάντηση με βάση την προσωπική του άποψη

Με βάση όλα όσα ανέφερα ως τώρα, καταλαβαίνει κανείς πως το Horsehead δεν έχει ανάγκη τα τεχνικά μέρη προκειμένου να θεωρηθεί μια καλή ταινία, ακόμη και σε αυτά όμως εμφανίζεται άψογο.

Η σκηνοθεσία συνδυάζει άψογα την παραμυθένια ομορφιά με την φρίκη, οι ερμηνείες κυμαίνονται από καλές έως πολύ καλές και τα περισσότερα από τα οπτικά εφέ είναι καλοδουλεμένα. Για μένα, μια ταινία διαφορετική που αξίζει κάθε λεπτό προσοχής!

Cradle of death:

1. To Horsehead  κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας στο 2o Horrorant Film Festival ‘FRIGHT NIGHTS’ της Αθήνας.

2. O «αλογοκέφαλος» της ταινίας, είναι μια από τις μορφές με την οποία εκδηλώνεται σε μας η λεγόμενη «Μόρα» ή «Βραχνάς» που αναστατώνει τον ύπνο των ανθρώπων. Το φαινόμενο αυτό έχει εξηγηθεί επιστημονικά και ονομάζεται «υπνική παράλυση», αλλά μέχρι σήμερα είναι ανεξήγητος ο λόγος που όσοι τη βιώνουν βλέπουν πάνω-κάτω τα ίδια οράματα.

  • Σκηνοθεσία / Σενάριο: Romain Basset /Romain Basset – Carim Cheriquene
  • Ηθοποιοί: Lilly-Fleur Pointeaux, Catriona MacColl, Murray Head, Gala Besson, Fu’ad Ait Aattou
  • Χώρα: Γαλλία
  • Γλώσσα: Αγγλικά

Related post

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *