Horror videogames

Horror videogames | Αυτά που μας στέρησαν τον ύπνο μας

Όλοι μας αγαπάμε τον καλό και παραδοσιακό τρόμο. Είτε προέρχεται μέσα από αφηγήματα του Lovencraft ή μέσω μιας ταινίας τρόμου, γεμάτη ατμόσφαιρα και απρόσεμνες στιγμές. Αλλά αν θέλεις πραγματικά να βιώσεις πρωτόγονο τρόμο, τον τρόμο που θα σου λερώσει το παντελόνι, τότε δεν υπάρχει καλύτερο μέσο από τα horror videogames.

Ας παραδεχτούμε κάτι όλοι μας. Η συναρπαστικότερη στιγμή είναι όταν ανοίγουμε την κονσολίτσα μας τα ξημερώματα, κλείνουμε εντελώς τα φώτα, είμαστε μόνοι μας στο σπίτι και βάζουμε ένα horror παιχνίδι για να παίξουμε.

Ένα εντελώς προσωπικό TOP 10, που θα ξεκινάει από τον αριθμό 10 έως και το 1 και να γράψω τα κατά την άποψη μου καλύτερα horror παιχνίδια όλων των εποχών. Επαναλαμβάνω ότι η λίστα θα είναι εντελώς υποκειμενική και ότι ο καθένας σας μπορεί να γράψει την δική του λίστα κάτω στα σχόλια. Οπότε, πάμε στο θέμα μας!

10) Outlast (PC, PS4, 2014)

Ναι, ξέρω ότι είναι πρόσφατο παιχνίδι και ναι, ξέρω ότι υπάρχουν και καλύτερα (θα πάμε και σε αυτά μην μου αγχώνεστε), αλλά κακά τα ψέματα, το Outlast είναι ικανό να κάνει 40άρη άντρα, οικογενειάρχη, να αμφισβητεί την ίδια του την ύπαρξη και να θέλει να απαλλαγεί από τον κόσμο αυτόν. Το βιντεοπαιχνίδι σας έβαζε στον ρόλο ενός δημοσιογράφου, ο οποίος είχε ως μόνο του όπλο μια κάμερα και σκοπό του να καταγράψει την ψυχωτική συμπεριφορά των ασθενών ενός ψυχιατρικού άσυλου. Στο Outlast, οι επιλογές σου είναι δύο. Ή τρέχα ή πέθανε. Δεν έχεις κανένα όπλο επάνω σου, μόνο σύμμαχο έχεις την ταχύτητα σου και το περιβάλλον, προκειμένου να κρυφτείς από τους εχθρούς σου, οι οποίοι δεν το έχουν και σε δύσκολο να σε πετσοκόψουν. Στην λίστα μου μπήκε γιατί είναι ένα από τα λίγα παιχνίδια που ένιωσα πραγματικά αβοήθητος.

Διαβάστε ακόμα: Κατηγορίες Horror Gamers

9) P.T ή αλλιώς Silent Hills (PS4 exclusive, ακυρωμένο, 2014)

Horror videogames

Πώς μπορώ να βάζω ένα ακυρωμένο παιχνίδι στην λίστα; Φυσικά επειδή πρόκειται ίσως για ένα από τα πιο αδίκως ακυρωμένα βιντεοπαιχνίδια ever και ίσως και ένα από τα πιο τρομακτικά horror games που δεν είδαν ποτέ το “φως” της κυκλοφορίας. Η αλήθεια είναι ότι το 2014, ο όρος “horror game” ήταν υπό κατάρρευση, όταν στην E3 2014, είδαμε αυτό το σύντομο demo που θα μπορούσαμε να παίξουμε με το όνομα P.T. Κυκλοφορούσαμε σε ένα τρομακτικό σπίτι συνέχεια και συνέχεια, ανακαλύπτοντας στοιχεία για μια ιστορία που δεν γνωρίζαμε και αισθανόμενοι κάποια κρυφή παρουσία.

Τελικά, η παρουσία αυτή ήταν ένα φάντασμα, το οποίο ακόμα με στοιχειώνει, όποτε βλέπω εικόνες του online, ενώ το παιχνίδι επρόκειτο να ήταν η αναγέννηση του Silent Hill franchise, ονόματι Silent Hills από τους Hideo Kojima & τον Guillermo Del Torο, με πρωταγωνιστή τον Norman Reedus από το The Walking Dead. Από καπρίτσια δυστυχώς της Sony & της Konami, το παιχνίδι ακυρώθηκε και τελικά δεν το χαρήκαμε. Ο τρόμος που ζήσαμε πάντως ήταν αρκετός όχι μόνο για μένα, αλλά και για πολλούς άλλους να το κατατάξουν στην λίστα τους ως ένα από τα καλύτερα horror games που έχουν παίξει.

8) Slender: The Eight Pages (PC, Mac, 2012)

 

Το να κυκλοφορείς σε ένα δάσος με σκοπό να μαζέψεις οκτώ σελίδες που δείχνουν ζωγραφιές δεν είναι τρομακτικό. Το να κυκλοφορείς σε ένα δάσος βράδυ με σκοπό να μαζέψεις οκτώ σελίδες που δείχνουν ζωγραφιές, σου δίνει μια ανατριχίλα. Το να τα κάνεις όλα αυτά και να έχεις μια μεγάλη φιγούρα ενός παράξενου ατόμου να σε καταδιώκει και να σε κοιτάει από μακριά, εσύ να είσαι χωρίς όπλα και όσες περισσότερες σελίδες μαζεύεις, τόσο πιο κοντά σου να έρχεται η φιγούρα, σίγουρα σε τρομάζει σε μεγάλο βαθμό. Αχ, το Slender. Είχα ζήσει ωραίες στιγμές. Απλά το είχα δει κάπου online και το χα κατεβάσει έτσι για πλάκα. Το έπαιξα, έφτασα μέχρι τις οκτώ σελίδες, με σκότωσε ο Slenderman και δεν μπορούσα να κοιμηθώ καλά για 1 εβδομάδα. Άλλο ένα παιχνίδι που δεν έχεις κάποιο όπλο επάνω σου και νιώθεις αβοήθητος.

Διαβάστε ακόμα: Οι πιο βίαοι θάνατοι σε horror videogames

7) Amnesia: The Dark Descent (2010, PC)

Horror videogames

Είσαι ο Daniel, ξυπνάς σε ένα μεσαιωνικού χαρακτήρα κάστρο, με μοναδική σου γνώση το όνομα σου και χωρίς καμία άλλη μνήμη της ζωής σου και του πώς έφτασες σε αυτό το κάστρο. Έχεις μια φωνή, η οποία σε καθοδηγεί και προσπαθεί μαζί σου να συνδέσει κομμάτι-κομμάτι την ιστορία και κάποια τερατάκια μωρέ να σε καταδιώκουν και να εμφανίζονται από το πουθενά μπροστά σου, χωρίς να σκεφτούν το αν είσαι καλά. Απλά να σε σκοτώσουν θέλουν, λες και έχεις καμια Κρητική βεντέτα μαζί τους. Το στοιχείο που κάνει τρομακτικό το Amnesia, είναι το ατμοσφαιρικό. Το κάστρο, με τους χώρους σχεδιασμένους με ποτραίτα τρομακτικών ανθρώπων, τους σκοτεινούς διαδρόμους, που από το πουθενά μπορεί να σε περιμένουν εχθροί. Όλα δουλεύουν ρολόι για το παιχνίδι αυτό, που ξεκίνησε αυτό που λέμε τώρα “indie horror games revolution”.

6) Enemy Zero (1996, Sega Saturn)

Πάμε λίγο μια τίμια νοσταλγία για όλους μας. Το παιχνίδι αυτό το είχα παίξει το 2006, στο Sega Saturn του πατέρα μου και ήταν η πρώτη μου επαφή με horror game. Στο Enemy Zero, ελέγχεις την Laura Lewis, μια γυναίκα η οποία βρισκόταν σε κατάσταση κρυογενετικής και ξυπνάει, όταν περίεργοι ήχοι και ουρλιαχτά ακούγονται στο διαστημόπλοιο που βρίσκεται. Οι εχθροί σου είναι αόρατοι και ο μόνος τρόπος για να τους εντοπίσεις και να τους σκοτώσεις είναι μέσω ενός EMP που θα εντοπίζει τον ήχο που κάνουν. Είναι πραγματικά ατμοσφαιρικό παιχνίδι και προτείνω σε πολλούς έαν δεν το έχουν ψάξει, να το δουν και να ζήσουν απλά την ατμόσφαιρα που έχει.

5) Resident Evil 4 (PS2, Xbox, Gamecube, PC, Xbox 360, PS3, XBOX One, PS4, 2004)

Horror videogames

Τι περιμένατε; Ότι δεν θα μπει το παιχνίδι που μετά από καιρό τότε έκανε mainstream το horror genre; Στο Resident Evil 4, αναλαμβάνετε τον ρόλο του Leon Kennedy, ο οποίος έχει ως αποστολή του να σώσει την κόρη του προέδρου των ΗΠΑ, που έχει απαχθεί από μια μυστηριώδη ομάδα ατόμων, που θεωρούνται ως cult, σε ένα χωριό της Ισπανίας. Το παιχνίδι είναι πραγματικά ατμοσφαιρικό, με τους εχθρούς σας να βρίσκονται παντού και εσείς να μην έχετε και όλα τα απαραίτητα εφόδια για να τους αντιμετωπίσετε. Είναι παιχνίδι που μπορεί να σας αφήσει να πάρετε μερικές φορές ανάσα, αλλά τον περισσότερο καιρό, πρέπει να τρέξετε και να κάνετε τα πάντα για να σώσετε τον εαυτό σας. Όσοι λέτε ότι δεν υπάρχει τρόμος στο Resident Evil 4, απλά παίξτε την αποστολή που μπαίνεις στο μολυσμένο χωριό της Ισπανίας. Μετά ελάτε και σχολιάστε.

4) Dead Space (Xbox 360, PS3, PC, 2008)

Αχ, το πρώτο Dead Space. Η EA έβγαλε ένα παιχνίδι όπου σας έβαζε στον ρόλο του Dr Isaac, ο οποίος ανταποκρίνεται στο κάλεσμα για βοήθεια ενος διαστημόπλοιου, του οποίου το πλήρωμα έχει μετατραπεί για άγνωστους λόγους στα λεγόμενα necromorphs. Τα πλάσματα αυτά δεν πεθαίνουν με μια σφαίρα στο κεφάλι, καθώς το κεφάλι τους μπορεί να βρίσκεται αλλού για αλλού και να χρειάζεται συστηματική καταστροφή του. Η σκοτεινή ατμόσφαιρα του διαστημοπλοίου, το weird σχήμα των necromorphs και οι ανατριχιαστικοί ήχοι που ακούγονται από όλες τις μεριές, καθιστούν το πρώτο από τα τρία Dead Space μια από τις πιο τρομακτικές εμπειρίες που έχει δημιουργήσει η EA.

3) Eternal Darkness: Sanity’s Requiem (Gamecube, 2002)

Horror videogames

Ο exclusive αυτός τίτλος του Gamecube της Nintendo, αποτέλεσε μια από τις πιο τρομακτικές εμπειρίες της ζωούλας μου. Το παιχνίδι ήθελε να παίξει με το μυαλό σου, είχε ξεκάθαρο σκοπό να σε τρελάνει και δεν μπορούσες να κάνεις τίποτα για αυτό. Ο μηχανισμός του παιχνιδιού ούτως ή άλλως είχε βασιστεί σε αυτήν την εμπειρία. Τυχαία crashαρίσματα του παιχνιδιού με μπλέ οθόνες και errors, που δεν βασίζονταν καν στον δίσκο ή στην κονσόλα, ο χαρακτήρας σας ξαφνικά να πεθαίνει, τυχαίες περιηγήσεις σε δωμάτια σχεδιασμένα με περίεργο τρόπο και τελικά να συνειδητοποιείτε ότι δεν φύγατε ποτέ από το δωμάτιο που ήσασταν πριν, είναι μερικά από τα περιστατικά που μπορεί να σας οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι το παιχνίδι ελέγχεται από μια άλλη παρουσία που είναι εκεί για να σας οδηγήσει στην παράνοια.

2) Resident Evil (Playstation, PC, Sega Saturn, Nintendo DS, 1996)

Όλα ξεκίνησαν από αυτό το παιχνίδι. Όλη η ανάγκη για ένα αγνό συναίσθημα φόβου ξεκίνησε από το πόνημα του μεγάλου Shinji Mikami. To Resident Evil που κυκλοφόρησε το 1996, σας έβαζε στον ρόλο του Chris Redfield & της Jill Valentine, πράκτορες, που ψάχνουν για τους συντρόφους τους στην Raccoon City. Η ατμόσφαιρα, η προοπτική της κάμερας, τα περίεργα πλάσματα που έρχονται από το πουθενά για να σας σκοτώσουν. Όλα συμβάλλουν στο να τρομάξει ο παίκτης. Η θέση του παιχνιδιού δίκαια είναι η δεύτερη εδώ σε αυτό το ΤΟP 10. Και αυτό γιατί υπάρχει ένα παιχνίδι ακόμη πιο τρομακτικό (για εμένα) και από το πρώτο Resident Evil.

Πριν προχωρήσουμε στο νούμερο ένα της λίστας μας αξίζει να αναφέρουμε ως honorable mentions τα: Resident Evil 7, Doom 3, Fatal Frame 2 & Forbidden Siren. Και πάμε στο νούμερο ένα που είναι…

1) Silent Hill 2 (PS2, Xbox, PC, 2001)

Horror videogames

Ποιο παιχνίδι περιμένατε δηλαδή; Το πόνημα της Team Silent σας έβαζε στα “παπούτσια” του James Sutherland, ο οποίος λαμβάνει ένα γράμμα από την-εδώ και τρία χρόνια νεκρή-γυναίκα του, και πηγαίνει στην πόλη του Silent Hill, προκειμένου να την βρει. Εδώ η λέξη επιβίωση είναι κλειδί. Όλα σε αυτό το παιχνίδι είναι αβέβαια. Θα πρέπει να παλέψετε πολύ προκειμένου να φτάσετε μέχρι το τέρμα του κουβαριού, να λύσετε τον γρίφο που απασχολεί από την αρχή του παιχνιδιού τον πρωταγωνιστή μας. Η συγκλονιστική αποκάλυψη στο τέλος του παιχνιδιού είναι αυτή που θέτει τον πήχη ακόμα πιο ψηλά και η επανάσταση που έφερε το sequel του franchise στον όρο Survival horror είναι αυτή που δίκαια κατατάσσει το Silent Hill 2 στα μάτια μου ως το καλύτερο horror παιχνίδι όλων των εποχών.

Αυτό ήταν το άρθρο μας για σήμερα. Ελπίζουμε να σας άρεσε. Περιμένουμε τα σχολιά σας με το δικό σας TOP 10. Για περισσότερο gaming, μείνετε συντονισμένοι στο School of Rock.

Σχετικά με τον συντάκτη

Γιώργος Ναστούλης

Γιώργος Ναστούλης

Πεπεισμένος πως είμαι κατά βάθος ο χαμένος γιος του Kurt Cobain και πως είμαι για ζουρλομανδύα καθώς και παθιασμένος gamer από κούνια, αφού κράταγα αγκαλιά από τα τρία μου κούκλα Crash Bandicoot. Αν με πετύχετε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, μην μου μιλήσετε γιατί σας πιάνω και σας τρώω τον χρόνο λέγοντας σας πληροφορίες που δεν σας χρειάζονται, θεωρώντας τες ωστόσο ως τον λόγο που με αποκαλούν: Κινητή Geekipedia.