Grand Theft Auto franchise

 | Από το καλύτερο στο χειρότερο, τα games που άλλαξαν μια γενιά

Grand Theft Auto franchise

 | Από το καλύτερο στο χειρότερο, τα games που άλλαξαν μια γενιά

Ξέρω, ξέρω, θα μου πείτε: «Ρε Γιωργάκη, ποιο franchise τολμάς να αγγίξεις τώρα, εσύ και οι γνώμες σου (που by the way, δεν μας ενδιαφέρουν και πολύ κιόλας)”. Ρε παιδιά, να σας εξηγήσω σε μια παράγραφο τι έγινε, πριν πάω στο θέμα μου. Καθόμουν πριν μερικές μέρες στο Playstation 4 παίζοντας το GTA V μου, καταστρέφοντας βέβαια το μισό Los Santos, με τους τρεις πρωταγωνιστές του παιχνιδιού μου και σκεφτόμουν: “Άραγε ποιο είναι το καλύτερο παιχνίδι της σειράς;”. Έκλεισε την κονσόλα μου, άραξα στο PC μου, έκανα μια σκέψη και μέσα σε 3 δευτερόλεπτα είχα ανοίξει το Word και άρχισα να γράφω. Έτσι. Χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Οπότε τζάμπα το όλο exposition. Μόνο και μόνο να συμπληρωθεί η παράγραφος.

Το Grand Theft Auto είναι ένα από τα πιο αγαπημένα franchises για όλους τους gamers. Σε περίπτωση που δεν ξέρετε το Grand Theft Auto, πρώτα από όλα, πρέπει να έχετε ζήσει στις εποχές όπου η Nintendo δεν έβγαζε χαζά controllers για να κερδίσει κανά φράγκο και η Microsoft ήταν μια ιδέα του νεαρού και επίδοξου τότε Bill Gates. Ή πολύ απλά να ζείτε σε ένα μικρό σπίτι στο λιβάδι, χωρίς ίντερνετ και επικοινωνία με τον κόσμο. Και δεύτερον, δεν γίνεται να μην το ξέρετε. Εδώ η 73χρονη γιαγιά μου, το έχει μάθει πλέον. Αφού συνέχεια, όταν πάω στο χωριό μου αυτό παίζω.

Τέλος πάντων, μετά από την ιστορία της ζωής μου, η Rockstar ξέρει να βγάζει άριστα παιχνίδια σε αυτό το franchise, που το δένουν και το κάνουν ακόμα καλύτερο δύο στοιχεία. Storytelling και αμέτρητοι τρόποι απλής διασκέδασης. Μπορείς οπότε να εμβαθύνεις στο story, ή απλώς να παίρνεις ένα αμάξι, ένα όπλο και να τα κάνεις όλα λαμπόγυαλο. Οπότε σήμερα, αποφάσισα να πάρω και τα 13 παρακαλώ παιχνίδια του franchise (που by the way, τα έχω παίξει όλα) και να τα κατατάξω από το χειρότερο στο καλύτερο. Πάμε.

13) Grand Theft Auto: Advance (Gameboy Advance 2004)

Ξεκινάμε σε πολύ λογικά πλαίσια, αφού κακά τα ψέματα, όσοι άτυχοι δώσατε 55 ευρώ παρακαλώ για να πάρετε πρώτη ημέρα το GTA: Advance, ελάτε και να λυπηθείτε μαζί μου. Το παιχνίδι δεν ήταν και τόσο κακό, αλλά δυστυχώς, το γεγονός ότι χρειαζόταν αρκετές memory cards, έκανε την εμπειρία λιγότερο καλή. Ακόμη και το ραδιόφωνο που ακούγαμε συνήθως στο αμάξι μας κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, έπαιζε σε επαναλαμβανόμενη λούπα, ένα μικρό instrumental σε κάθε ένα ξεχωριστό αυτοκίνητο. Το παιχνίδι αποτελούσε prequel του GTA III και μάλιστα μας παρουσιάζει χαρακτήρες που τους ακούμε ότι υπάρχουν στο τρίτο παιχνίδι της σειράς, αλλά δεν τους βλέπουμε ποτέ. Ένα παιχνίδι που κινήθηκε στην μετριότητα λόγω του hardware του και που λογικό είναι να βρίσκεται κάτω κάτω στην λίστα μας.

12) Grand Theft Auto (PC, PS1, 1998)

Αχ, η νοσταλγία που ξεκινάει τώρα. Το πρώτο παιχνίδι της σειράς που είχε μια κάμερα με προοπτική “κάτοψης” που λένε και οι ζωγράφοι (θεέ μου, τα καλλιτεχνικά του Γυμνασίου τι κάνουν) και αποτέλεσε την πρώτη προσπάθεια της Rockstar να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό στο ευρύ κοινό. Το παιχνίδι είχε την θεματική του Grand Thef Auto, που είναι στην ουσία το έγκλημα του να κλέβεις κάποιο αυτοκίνητο, αφού μπορούσες να πάρεις όποιο αμάξι ήθελες και να κάνεις τον δικό σου χαμό. Οι αποστολές ήταν πάρα πολύ ωραίες, το gameplay σε εντυπωσίαζε τότε (που εγώ το είχα παραλάβει το 2003-2004) αλλά σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με τα υπόλοιπα GTA.

Ωστόσο πολύ καλή προσπάθεια.

11) Grand Theft Auto 2 (PC, PS1, 1999)

Δεν έχω πολλά να πω για το Grand Theft Auto 2, καθώς το παιχνίδι αποτέλεσε μια πιο βελτιωμένη έκδοση του πρώτου Grand Theft Auto, με την μοναδική διαφορά ότι αντί να παλεύεις με μέλη της Hare Krishna συμμορίας, είχες να κάνεις με την Ρώσικη μαφία. Μα τω Θεώ. Αυτή είναι η μοναδική διαφορά μεταξύ των δύο παιχνιδιών. Κατά τα άλλα, αρκετά πιο βελτιωμένα τα γραφικά, το gameplay, η μουσική του παιχνιδιού καθώς και τα controls του.

10) GTA London 1969 (PC, PS1, 1999)

Ενώ στην αρχή αποτελούσε μια ιδέα της Rockstar να προστεθεί σαν επιπρόσθετο περιεχόμενο για το GTA 1, κυκλοφόρησε σαν standalone παιχνίδι το 1999. Ο λόγος γίνεται για το GTA London 1969, με ένα prequel του να κυκλοφορεί για PC μόνο, με τον τίτλο GTA London 1961. Για πρώτη φορά (και για τελευταία) μας δινόταν η ευκαιρία να εξερευνήσουμε μια πραγματική πόλη, να μεταφερθούμε σε μια άλλη χώρα και να δούμε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση του franchise. Αυτός είναι και ο λόγος που κάνει τόσο καλό το παιχνίδι, αφού πέρα από τις βελτιώσεις που υπήρξαν, το GTA London μας παρουσίασε ένα πολύ “ζωντανό” για τα δεδομένα της εποχής, Λονδίνο.

Ήταν μόνο η αρχή και ένα μικρό δείγμα του τι θα ερχόταν στην συνέχεια.

9) Grand Theft Auto: Liberty City Stories (PSP, PS2, 2006)

Το Liberty City Stories είναι το πρώτο 3D παιχνίδι που βλέπουμε στην λίστα μας και ο λόγος που είναι τόσο χαμηλά, είναι ότι είχε την ατυχία να κυκλοφορήσει μετά το άρτιο GTA: San Andreas και την προσμονή των gamers για κάτι παραπάνω. Ήταν ένα σχετικά αδιάφορο story που μας έβαζε στον ρόλο του Tony Cipriani, ανθρώπου που συναντούσαμε στο Grand Theft Auto III, ο οποίος μας έβαζε να κάνουμε διάφορες αποστολές.

Ήταν τόσο αντιπαθητικός και ερειστικός που ώρες ώρες, απλά καθόσουν και προσπαθούσες να βρεις τρόπους να τον σκοτώσεις, μόνο και μόνο να χαμογελάσεις και να δεις την λέξη “Wasted” να εμφανίζεται στο πτώμα του. Αλλά το παιχνίδι, έκανε κάποιες σημαντικές βελτιώσεις στο aiming system του όπλου, ωστόσο μέχρι εκεί.

8) Grand Theft Auto: Chinatown Wars (Nintendo DS, 2009)

Ένας λόγος να πάς τώρα, να βγάλεις το DS σου ή να αγοράσεις ένα μεταχειρισμένο και να πάρεις το παιχνίδι και να το λιώσεις. Το Chinatown Wars, ήταν η επιστροφή του GTA στις ρίζες του με την top-down προοπτική της κάμερας του. Ήταν τόσο καλό, που απλά κολλούσες και δεν σταματούσες να το παίζεις. Σίγουρα καλύτερο από το GTA: Advance (όλα είναι καλύτερα από το GTA: Advance) και αυτό που μου έχει μείνει ιδιαίτερα από το παιχνίδι, είναι το σύστημα του να κάνεις deal για ναρκωτικά, που έπρεπε να είσαι προσεκτικός, καθώς εσύ καθόριζες το αν θα πήγαινε καλά μια συναλλαγή ή όχι.

Ήταν τόσο τέλειο να έβλεπες μια “παιδική” στα μάτια πολλών gamers, φορητή κονσόλα να “μεγαλώνει” απότομα με ένα παιχνίδι. Εύγε Rockstar.

7) Grand Theft Auto III (PS2, 2001)

Το πρώτο παιχνίδι του franchise, που είχε κυκλοφορήσει για την ολοκαίνουργια κονσόλα της Sony τότε και πραγματικά, μόνο χάλια δεν μπορείς να το πεις αυτό το παιχνίδι. Ένα πολύ ωραίο, fast-paced, storyline, θρυλικοί χαρακτήρες, όπως ο Tony Cipriani με την μάνα του, που του υπενθύμιζε συνέχεια το πόσο ρεμάλι ήταν, η Catalina με την απόφαση της να πυροβολήσει τον Claude (τον πρωταγωνιστή μας) στο κεφάλι στην αρχή του παιχνιδιού καθώς και τον φιλαράκο μας τον 8-Ball. Δεν μπορούσε να μην είναι αρεστό αυτό το παιχνίδι. Οι αποστολές μπορεί να ήταν πιο εύκολες σε σχέση με άλλα παιχνίδια της σειράς, αλλά, ελάτε τώρα, είχε κωδικό, όπου μπορούσες να πετάξεις ένα ολόκληρο tank. Μην λέτε πολλά!

6) Grand Theft Auto: Vice City (2002, PS2)

Ροζ αποχρώσεις, μπλέ κοστούμια, αυτοκίνητα στυλάκι Dodge Viper σε έντονο κίτρινο χρώμα, ναρκωτικά και drug-lords. Η εγκληματική φύση και το στύλ των 80s σε ένα παιχνίδι. Το Vice City ήταν τόσο πώρωση, που μπορούσα να καθίσω να παίζω για ώρες, χωρίς να καταλάβω ότι περνούσε μια ολόκληρη μέρα. O Ray Liotta στον ρόλο του Tommy Vercetti είναι εξαιρετικός, το story είναι φοβερό, ενώ η προδοσία του “φιδιού” Lance Vance, όπως έχω αναφέρει και στο άρθρο για τα plot twists στα βιντεοπαιχνίδια, είναι ίσως το highlight ολόκληρου του παιχνιδιού.

Τα καλοκαίρια άμα θέλετε νοσταλγία, ανοίξτε το Playstation 2, βάλτε το Vice City, κάντε τις συνηθισμένες προσευχές που κάναμε για να μην μας crashάρει η κονσόλα και πάρτε μια μικρή “δόση” από 80s αλά Rockstar.

5) Grand Theft Auto: Vice City Stories (PSP, PS2, 2006)

Ναι, το prequel του Vice City, με πρωταγωνιστή τον Victor Vance, έναν άνθρωπο, που πεθαίνει στα πρώτα λεπτά του original Vice City, είναι καλύτερο από το παιχνίδι του Tommy Vercetti. Ο λόγος είναι ότι είναι πιο τρελό σαν παιχνίδι. Έχει περισσότερα πράγματα για να κάνεις και είναι πιο βελτιωμένο στο gameplay του. Σαν να μην έφτανε αυτό, έχουμε φυσικά και την τρομερή εμφάνιση του Phil Collins, ο οποίος σκάει ως…ο εαυτός του και σας ζητάει χάρη, προκειμένου να κάνετε μια αποστολή για εκείνον και μετά σαν επιβράβευση, να τον ακούτε να τραγουδάει. Απλά υπέροχο.

4) Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City (Xbox 360, PS3, PC, 2009)

Το Episodes from Liberty City περιελάμβανε δύο ξεχωριστά standalone story modes. To Ballad of Gay Tony και το The Lost & The Damned. Ήταν δύο πολύ ξεχωριστές εμπειρίες που μας έβαζαν στον κόσμο του GTA IV και μας παρουσιάζουν την ανανεωμένη Liberty City, από διαφορετικές προοπτικές. Στο Lost & The Damned, έχουμε τον Johnny, ο οποίος, προσπαθεί να κρατήσει “όρθια” την biker gang συμμορία του, ονόματι Lost & The Damned, ενώ στο Ballad of Gay Tony, έχουμε τον Luis, ο οποίος είναι σωματοφύλακας του ομώνυμου χαρακτήρα από τον τίτλο του story mode. Ήταν μια ενδιαφέρουσα προοπτική στο παιχνίδι, ενώ βλέπαμε πολλούς χαρακτήρες από το GTA IV να κάνουν την εμφάνιση τους και είτε να μας βοηθούν ή να έρχονται σε σύγκρουση μαζί μας.

Είναι από αυτές τις εμπειρίες που είναι για λίγο, αλλά στο τέλος, σε αφήνουν χαρούμενο.

3) Grand Theft Auto IV (PS3, Xbox 360, 2008)

Το πρώτο παιχνίδι του franchise που ανήκε στην νέα (τότε) γενιά κονσολών, που είχε ως πρωταγωνιστή τον Niko Bellic, ο οποίος φεύγει από την Σερβία και έρχεται στην Αμερική για μια νέα αρχή. Ωστόσο, το παρελθόν του, δεν λέει να τον αφήσει ήσυχο και πριν κάνει μια νέα αρχή, ξεγράφει τους παλιούς λογαριασμούς του και ταυτοχρόνως, βγάζει τα χρήματα που θέλει, για να κάνει την ζωή που θέλει, χωρίς έγνοιες. Ένα παιχνίδι, το οποίο είχε εννοείται, βελτιωμένα και ρεαλιστικά γραφικά, με πολύ όμορφες και ιστορικές αποστολές, ειδικά το Three Leaf Clover που ανέφερα και σε προηγούμενο άρθρο καθώς και με χαρακτήρες που είχαν βάθος και έκαναν ακόμη πιο όμορφη την προσπάθεια της Rockstar για έναν επιτέλους 100% “φούλ ρεαλιστικό κόσμο”.

2) Grand Theft Auto V (PS3, Xbox 360, PS4, Xbox One, 2013)

Oops…What a twist! Στο νούμερο 2 έχουμε το Grand Theft Auto V, κατά πολλούς το καλύτερο παιχνίδι του franchise. H Rockstar πραγματικά έβαλε τον καλύτερο της εαυτό, το παιχνίδι έχει έναν τεράστιο κόσμο και ένα πολύ ωραίο story mode, με τρεις χαρακτήρες, τον Michael, τον Trevor & τον Franklin που τους ενώνει η μοίρα μαζί (o Trevor με τον Michael έχει προηγούμενα) για να βγάλουν κάνα φράγκο και να ζήσουν ευτυχισμένοι την ζωή τους. Οι δραστηριότητες και οι τρόποι διασκέδασης ποικίλουν σε αυτόν τον τεράστιο κόσμο του Los Santos, ενώ και εκεί θα συναντήσεις πρόσωπα από προηγούμενα παιχνίδια και διάφορα easter eggs, τα οποία θα σε κάνουν να νοσταλγήσεις παλιές καλές εποχές. Το gameplay άλλαξε ριζικά, καθώς το shooting system βελτιώθηκε, ενώ δεν χρειάζεται να μιλήσω για τα γραφικά, που απλά σε κάνουν να νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε πραγματικό κόσμο.

Περιμένουμε το Grand Theft Auto 6, Rockstar. Απλά για να ξέρεις ε;

ΚΑΙ…

1) Grand Theft Auto: San Andreas (PS2, PC, Xbox, 2005)

Μην βαράτε. Περιμένετε να εξηγήσω. Ξέρω ότι το Grand Theft Auto V, από άποψη γραφικών και gameplay είναι ό,τι καλύτερο. Απλώς το hype για το franchise δεν θα υπήρχε χωρίς το San Andreas. Χωρίς τις καινοτομίες που παρουσίασε το San Andreas, δεν πρόκειται ούτε να είχε γίνει τόσο ντόρος με αυτό το franchise, ούτε τώρα να ετοιμάζω εγώ, ειδικό άρθρο, για να κατατάξω όλα τα παιχνίδια του και να θεωρείται ως ένα “δύσκολο εγχείρημα”. Είναι τόσα πολλά αυτά που έφερε το San Andreas. Από το gameplay, που περιελάμβανε βελτιώσεις στο shooting system & το σύστημα μάχης, μέχρι και τις δραστηριότητες. Μπορούσες να κάνεις ποδηλασία, να πας γυμναστήριο. Μέχρι και να κάνεις σεξ, μέσω του Hot Coffee mod, το οποίο απαγορεύτηκε λόγω του πόσο αληθινά παρουσίαζε την διαδικασία.

Σαν να μην έφτανε αυτό, είχαμε ένα πανέμορφο story. Ο CJ επιστρέφει στο Los Santos & στην Grove Street, για να κηδέψει την μητέρα του. Εκεί, το παρελθόν, αρχίζει να τον κυνηγάει και ο CJ αποφασίζει μαζί με την ομάδα του να κατακτήσει το Los Santos. Είναι απλά τέλειο. Σε αυτό βέβαια συμβάλλει τα μέγιστα ο Samuel L Jackson που υποδύεται τον κακό αστυνομικό Tennpenny και ο Cliffton Powell που υποδύεται τον “Big Smoke”, που φυσικά ξέρουμε ότι προδίδει τον CJ.

Είναι μια υποδειγματική ιστορία γλυκιάς εκδίκησης και είναι γα εμένα το καλύτερο παιχνίδι του franchise, καθώς μετέπειτα πολλά παιχνίδια, παρόμοιου περιεχομένου προσπάθησαν να το φτάσουν, αλλά και επειδή βοήθησε στο να γίνει το franchise, αυτό που είναι σήμερα.

Αυτό ήταν το άρθρο. Ελπίζω να σας άρεσε. Πείτε μου την γνώμη σας στα σχόλια. Ποιο παιχνίδι θεωρείτε εσείς το καλύτερο του franchise; Για περισσότερα gaming άρθρα, μείνετε συντονισμένοι στο School of Rock. Join us!

Related post

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *