American Gods

Είδα κι εγώ American Gods ~zzzzz~… Και με πήρε ο ύπνος

Δεν θέλω να πω ότι το ήξερα πως θα συμβεί αυτό, αλλά ρε παιδί μου το… ήξερα. Κι όχι δεν είμαι κάποιο μέντιουμ, αλλά όταν μια σειρά (ή οποιοδήποτε άλλο δημιούργημα) έχει τόσο πολύ hype, υπάρχει ο κίνδυνος να το εκτιμήσεις πολύ αυστηρά, πιο αυστηρά από όσο του αξίζει γιατί απλά περιμένεις τα πάντα από αυτό.

Παρόλα αυτά δεν ήμουν έτοιμος να υποκύψω αλλά με έψησε ένας φίλος που είπε πως είναι μεταφορά του βιβλίου του Gaiman, ο Πόλεμος των Θεών που κάποια στιγμή είχα τσεκάρει να το πάρω. Έτσι, έχοντας όλα αυτά παρακαταθήκη περιμένεις τα πάντα από μια σειρά που όλοι λένε πως αυτή είναι η επόμενη must οπτική πανδαισία που θα καθηλώσει τα πλήθη, πέρα από το περίπλοκο στόρι.

Καλά ναι…

Αν δεν ξέρεις ήδη το… στόρι:

Οι θεοί είναι υπαρκτοί και αντλούν τη δύναμή τους από την πίστη μας σ’ αυτούς. Οι αρχαίοι θεοί (ο Όντιν, η θεά της αυγής, η θεά της αγάπης, κλπ) βρίσκονται σε άγριο πόλεμο με τους νέους θεούς (το θεό της τεχνολογίας, το θεό της παγκοσμιοποίησης, το θεό των μίντια, κλπ) για το ποιος θα κυριαρχήσει. Οι νέοι θεοί τα έχουν πάει πολύ καλά και δείχνουν να κερδίζουν. Αλλά οι αρχαίοι θεοί δεν θα το βάλουν τόσο εύκολα κάτω. Στην ιστορία αυτή μπαίνουμε παρακολουθώντας την τροπή που παίρνει η ζωή του Shadow, ενός εντελώς κανονικού τύπου, που βγαίνοντας από τη φυλακή χάνει τη γυναίκα του και τον καλύτερό του φίλο σε ένα δυστύχημα και στη συνέχεια μπλέκεται στους καβγάδες των θεών.

Για να είμαι ακριβοδίκαιος, μου άρεσε το πρώτο επεισόδιο αν και ήταν γεμάτο στιλ και εξυπνακισμούς που γενικά με χαλάνε. Μου αρέσει ο Ian McShane (ο Ιούδας από τον Ιησού της Ναζαρέτ, lol), μου αρέσει ο Ricky Whittle που όπως λένε αυτοί που έχουν διαβάσει το βιβλίο είναι πιο έξυπνος από τον Shadow του βιβλίου, αλλά και η Emily Browing, όχι για την ηθοποιία της, αλλά για πολύ διαφορετικούς –προφανείς- λόγους. Μου άρεσε και η σκηνή με τη μαύρη Θεά που κατάπιε τον τύπο με το αιδοίο της.

Ήταν σαν αυτό το gif που την πατήσαμε όλοι, αυτό με τους Vikings και τα βέλη και νομίζαμε ότι έτσι θα είναι συνεχώς το πράγμα. Άλλα δε… Για την ώρα και ενώ βρισκόμαστε στο 75% της ολοκλήρωσης της 2ης σεζόν, πάμε από τη μία παρουσίαση χαρακτήρα, στην επόμενη και από το ένα exposition, στο άλλο για έξι επεισόδια τώρα. Μάλιστα στο τελευταίο με πήρε ο ύπνος όταν ένας… Ιησούς προσπάθησε να προστατεύσει κάτι Μεξικανούς που περνούσαν τα σύνορα για τις ΗΠΑ. Μάλιστα οι σφαίρες που δέχεται, είναι οι αντίστοιχες πληγές από τον σταυρό.

Και για να τα λέμε όλα: Όχι, δεν βρήκα charming την απεικόνιση του David Bowie από την Gillian Anderson. Μου φάνηκε ελεεινή γυφτιά.

American Gods

Δεν είναι τυχαίο που η σειρά έχει 8.5/10 στο IMDB και συνεχώς πέφτει (πριν δυο βδομάδες είχε 8.7). Η βαθμολογία των σειρών, έχει άλλη λογική με αυτή των ταινιών. Όταν μια ταινία έχει 8.5, είναι μάλλον αριστούργημα. Όταν μια νέα σειρά με τόσο hype έχει 8.5, υπάρχει πρόβλημα. Π.χ. μια σειρά που τρέχει χρόνια, έχει το περιθώριο να είναι εκεί όπως το The Walking Dead (που στα ντουζένια του ήταν στο 9.3), αλλά μια νέα σειρά που υποτίθεται θα σάρωνε τα πάντα, όχι.

Είναι σίγουρο πως στα δυο εναπόμεινα επεισόδια θα γίνει ένας χαμός απλώς για να μας θυμίσει μόνο και μόνο ότι θα υπάρξει και δεύτερη σεζόν το 2018 που είχε ανακοινωθεί πριν κάνα μήνα, αλλά δεν ξέρουμε με σιγουριά πότε ακριβώς θα παίξει μέσα στο 2018.

Φυσικά και δεν είναι κακή σειρά, αλλά όταν μόλις έχεις τελειώσει το The Leftovers -με τα όποια προβλήματα του κι αυτό, τι να σου πουν οι θεούλήδες;

Σχετικά με τον συντάκτη

Γιώργος Μεσολογγίτης

Γιώργος Μεσολογγίτης

Το schoolofrock.gr είναι το παιδί μου και μαζί με τα αδέρφια του, τη μουσική, τη συγγραφή, την geek/rock ζωή και το φαγητό, συνθέτουν αυτό το ανθρώπινο (;) ον γεμάτο αγάπη και προδερμ.
Διαβάστε το πρώτο βιβλίο μου «Η Εκδίκηση» του Ιάσονα Λεμονιάτη. Έχει zombies, είναι καλό.