Τραγούδια που σφυρηλάτησαν το metal (1964-1978)

Τραγούδια που σφυρηλάτησαν το metal (1964-1978)

[dropcap size=dropcap]Ε[/dropcap]δώ στο School Of Rock, δεν έχουμε ιδέα τη σόι site είμαστε. Σίγουρα όχι μουσικό. Είμαστε όμως μουσικοί (εκτός από πολλά άλλα πράγματα) και λατρεύουμε το metal (όπως και πολλά άλλα είδη μουσικής).

Έτσι, είδαμε το αφιέρωμα του Βρετανικού Metal Hammer και σας το μεταφέρουμε. Για τα τραγούδια που έδωσαν στο metal τη γεύση που έχει σήμερα. Κάθε βήμα, κάθε νότα. Ανά περίοδο.

Γιατί είμαστε εμείς και αυτό είναι και το metal.

Πολλοί πιστεύουν πως οι πατεράδες του heavy metal (και πολλών άλλων genres) είναι οι Black Sabbath και το σωτήριο έτος 1970. Ωστόσο, υπήρξαν και παππούδες ή μακρινοί θείοι του metal, που χωρίς να έχουν μπουκωμένους ενισχυτές, τίγκα ακόρντα 5ης, και τρελά σόλο, έδωσαν το βήμα για να εξελιχθεί η μουσική τους σε κάτι τέτοιο.

Το αφιέρωμα αφήνει εκτός μπάντες όπως οι Deep Purple, οι Led Zeppelin, οι King Crimson, οι Steppenwolf και οι Atomic Rooster που σίγουρα έβαλαν, πολύ μεγαλύτερη σφραγίδα από πολλές μπάντες του αφιερώματος. Ωστόσο, για τους παραπάνω είναι γνωστό. Ας δούμε τι άλλο υπάρχει.

Επίσης, οι Black Sabbath δεν θα μπορούσαν να λείπουν αφού η 13/02/1970 είναι σταθμός, ενώ οι Priest είναι το βήμα… περαιτέρω.

Περίοδος: 1964-1978

The Novas The Crusher (1964)

Άκου τα φωνητικά. Όχι άκου τα! Αυτή η garage surf rock μπάντα, με το συγκεκριμένο τραγούδι απότιε φόρο τιμής στον παλαιστή Crusher Lisowski από τα αμερικάνικα 50’s και χωρίς να το ξέρουν έστρωναν το δρόμο για death metal φωνητικά, όπως του Tom G. Warrior των Celtic Frost.

[embedvideo id=”N7WqVSq_QgY” website=”youtube”]

The Kinks You Really Got Me (1964)

Ίσως από τα πιο γνωστά και εθιστικά rock riffs της μουσικής ιστορίας. Αν το παίξεις με γκάζι στα πεταλάκια σου, είναι heavy. Πως να το κάνουμε τώρα, οι The Kinks ήταν μπροστά.

[embedvideo id=”-2GmzyeeXnQ” website=”youtube”]

Jimi Hendrix Experience Foxy Lady (1967)

Ο Jimi Hendrix δεν ήταν μόνο βήμα για το metal σαν είδος, αλλά έμπνευση για όλους τους «παλαβούς» κιθαρίστες που μας μαγεύουν με τα 10λεπτα σόλο του.  Ίσως μόνο ο Marty Friedman δεν τον γουστάρει και έχει φάει πολύ hate γι αυτό (όχι απ’ μας).

[embedvideo id=”_PVjcIO4MT4″ website=”youtube”]

Pretty Things Defecting Grey (1967)

Θρύλοι των Rythm N’ Blues, οι Pretty Things προσπάθησαν να πειραματιστούν με ότι διαθέσιμο εφέ για κιθάρα υπήρχε τότε. Μερικά πολύ βαριά μέσα.

[embedvideo id=”30xBn2OkXyk” website=”youtube”]

The Turtles Buzzsaw (1968)

Κιθάρα με εφέ που μπορεί να σκίσει τα tweeter του ηχείου σου. Οι The Turtes ψαχνόντουσαν για κάτι βαρύ.

[embedvideo id=”Srj6ISzfw1c” website=”youtube”]

Blue Cheer Summertime Blues (1968)

Μερικοί πιο ψαγμένοι θεωρούν πως οι συγκεκριμένοι έχουν τον πρώτο metal δίσκο της ιστορίας, με το ντεμπούτο τους Vincebus Eruptum. Μια ακρόαση θα σας πείσει. Η δουλειά στα τύμπανα μαζί με το μπάσο δίνει τρομερό ρυθμό και όγκο που αν το βάλεις με μια σύγχρονη παραγωγή, είναι σίγουρα heavy metal.

[embedvideo id=”nU5uDozoSSM” website=”youtube”]

The Open Mind Magic Potion (1969)

Sabbath-ικά riffs πριν τους Black Sabbath. Οι The Open Mind εκτός από τη δουλειά στις κιθάρες ήταν από τις πρώτες μπάντες που έπαιζαν δίκασα τύμπανα σε hard rock αλλά και metal στιλ.

[embedvideo id=”j-Hdmm304Uw” website=”youtube”]

High Tide Futilist’s Lament (1969)

Άκου riff που μπαίνει το κομμάτι. Σκληρό και dark-psych ταυτόχρονα που σου ρίχνει γροθιά στο στομάχι.

[embedvideo id=”16SocVdK4wE” website=”youtube”]

Black Sabbath Black Sabbath (1970)

Τον Αύγουστο του 1969, το blues rock συγκρότημα Earth άλλαξε το όνομα του σε Black Sabbath και ηχογράφησε ένα demo με το ομώνυμο κομμάτι. Στις 13 Φεβρουαρίου όταν κυκλοφόρησε και ο ομώνυμος δίσκος, το heavy metal άνοιξε δειλά δειλά τα μάτια του.

[embedvideo id=”qrVKmTPFYZ8″ website=”youtube”]

Crushed Butler Factory Grime (1970)

Μια εισαγωγή στα τύμπανα που θυμίζει το Sanctuary των Iron Maiden. Μια μίξη βαρύ ήχου και punk attitude από τους Βρετανούς Crushed Butler.

[embedvideo id=”mizEp6K3GWE” website=”youtube”]

Sir Lord Baltimore Master Heartache (1970)

Όταν ο drummer είναι και τραγουδιστής και μάλιστα πληγωμένος (Master Heartache λέγεται το τραγούδι) δεν κάνει πλάκες και βαράει στο ψαχνό. Αλλά δεν είναι μόνο τα τύμπανα που χτυπάνε καλά. Στα μισά του κομματιού, γίνεται κάτι άλλο απλά.

[embedvideo id=”Uhm4UIV7GY8″ website=”youtube”]

Budgie Guts (1971)

Μπασάρα και ριφφάρες σε Sabbath-ικούς ρυθμούς. Ντουμίλες και δεν συμμαζεύεται από τους Budgie που δεν γίνεται να μείνουν έξω από τους παππούδες τoυ metal.

[embedvideo id=”Y8QAkW5lOn4″ website=”youtube”]

Ronno Powers Of Darkness (1971)

Μπάντα με το δεξί χέρι του David Bowie, κιθαρίστα Mick Ronson που εκτός από τους rock ρυθμούς του και τα εθιστικά riff, είχε συχνά σαν στιχουργικό θέμα τη μαύρη μαγεία και τον διάβολο.

Tear Gas Woman For Sale (1971)

To δεύτερο ήταν και το τελευταίο άλμπουμ για τους Tear Gas, ωστόσο πρόσθεσαν και αυτοί με τη σειρά τους ένα λιθαράκι στην ιστορία της rock και τους σημαντικού σκαλιού που οδηγούσε στο heavy metal

[embedvideo id=”s7CznXKFqK8″ website=”youtube”]

Hot Chocolate Go-Go Girl (1972)

Οι Hot Chocolate δεν ήταν μπάντα που η δισκογραφία της δικαιολογεί να βρίσκεται σε ένα «heavy» αφιέρωμα. Ωστόσο το συγκριμένο κομμάτι βρίσκεται σε b-side του 1972. Από τη μία η επιρροή των Deep Purle έκανε όλες τις μπάντες να θέλουν να παίξουν πιο βαριά, από την άλλη όσες είχαν συμβόλαιο σε εταιρίες που δεν υποστήριζαν αυτό τον ήχο, τους πιέζαν για κάτι διαφορετικό. Έτσι προέκυπταν κάτι τέτοια b-sides.

[embedvideo id=”I8dP0PM8gDI” website=”youtube”]

Bang Lions & Christians (1972)

Οι Bang ήταν η «αμερικανική» απάντηση στους πρώιμους Black Sabbath και ομολογουμένως  σε αυτό το κομμάτι από το ντεμπούτο τους, δεν το λες άσχημο. Ίσως η κόντρα γιγάντωσε τους Sabbath.

Sweet Man From Mecca (1972)

Οι Βρετανοί Glam rockers Sweet απ΄το πρώτο τους riff καταλαβαίνεις πόσο πολύ επηρέασαν τις μπάντες των επόμενων γενιών.

[embedvideo id=”a_3vvo6Ebb4″ website=”youtube”]

Pentagram Forever My Queen (1973)

Η μπάντα από την οποία ήθελαν οι Kiss τα τραγούδια της, όταν μάλιστα μεσουρανούσαν. Οι Pentagram είναι μια από τις πιο υποτιμημένες μπάντες που έχουν δώσει τα μέγιστα σε όλο το φάσμα του metal. Είχαν τα πάντα για να γίνουν μεγαλύτεροι αλλά… δεν έκατσε.[embedvideo id=”c7JTD_73kpI” website=”youtube”]

Buffalo Shylock (1973)

Αυστραλοί… Black Sabbath. Φωνητικά που έδωσαν το σύνθημα για τα σωστά heavy metal φωνητικά.

[embedvideo id=”at7JvfvMB5c” website=”youtube”]

Judas Priest The Ripper (1976)

Το μεταίχμιο της ιστορίας. Το heavy metal δεν ήταν πια μια πειραματική μορφή έκφρασης αλλά ένας είδος μουσικής που κάλπαζε προς την κορυφή. Ο Rob Halford και οι Judas Priest πήραν από το χέρι τα «παιδάκι» που γέννησαν οι Sabbath και το έκαναν οργισμένο έφηβο.

[embedvideo id=”lriWlHZAy8A” website=”youtube”]

Related post

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *