Μήπως το πρόβλημα του The Walking Dead είναι το original υλικό του;

Μήπως το πρόβλημα του The Walking Dead είναι το original υλικό του;

Και με αυτό τον βαρύγδουπο τίτλο θα εξηγηθώ αμέσως γιατί ξέρω πως σας εξαγρίωσα και δεν είναι αυτός ο σκοπός μου. Αυτό δεν είναι ακόμα ένα clickbait άρθρο που εκμεταλλεύεται την -δημιουργική πιο πολύ- «κατρακύλα» μιας δημοφιλούς σειράς. Συγκεκριμένα του The Walking Dead.

Όπως γράψαμε πριν δυο μέρες, το The Walking Dead ανανεώθηκε για 9η σεζόν με «σημαντικές» αλλαγές στο παραγωγικό του ρόστερ. Ο showrunner Scott Gimble αναβαθμίστηκε σε creative chief και τη θέση του πήρε η Angela Κang, σεναριογράφος της σειράς από το 2011.

Δηλαδή σε πρώτη φάση, άλλαξε ο μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Γιατί το λέμε αυτό; Πιστεύει κανείς ότι δεν έχουν καμία ευθύνη αυτοί οι άνθρωποι για την πορεία της σειράς, με τις απαράδεκτες αποφάσεις, τους fake deaths και τις αργές μεταβάσεις. Και κυρίως τη μανία τους

Το όραμα του Frank Darabont πίσω το 2009 για μια σειρά βασισμένη μεν στο δημιούργημα του Robert Kirkman, αλλά με δική της πνοή (ενδιαφέρουσα) και πορεία στην TV κάθε χρονιά που περνάει, σβήνει όλο και περισσότερο. Οι νέοι δημιουργοί, θέλησαν να τραβήξουν τη σειρά, σχεδόν καρέ-καρέ πίσω στο κόμικ που τη γέννησε.

Και θα ρώτησετε… Και πού είναι το κακό;

Εχμ, το The Walking Dead δεν είναι και το πιο σπουδαίο comic που κυκλοφορεί εκεί έξω.

Είχα την τύχη τώρα στις γιορτές να πάρω δώρο στον εαυτό μου τους τρεις πρώτους τόμους στα Ελληνικά από την Jemma Press: Μέρες που έφυγαν, Μίλια μακριά, Σιγουριά πίσω από τα σίδερα.

Μέχρι τώρα, είχα έρθει σε επαφή με το comic του The Walking Dead μέσα από μεμονωμένα καρέ και σελίδες. Δεν είχα διαβάσει ιστορίες από την αρχή ως το τέλος.

Μου έκανε λοιπόν τρομερά κακή εντύπωση το πολύ μέτριο ως κακό, story telling του Kirkman. Εντάξει, δεν είμαι και ο guru των κομικ, έχω σταματήσει καιρό να διαβάζω με μανία και επίσης ξέρω πως πάντα αυτού του είδος το μέσο είναι πιο επιπόλαιο από ένα βιβλίο π.χ.

Αλλά ρε φίλε, στο πρώτο τεύχος (Μέρες που έφυγαν), βλέπεις τη μαγεία που είχε χτίσει ο Darabont και το writing crew του πάνω στο σαθρό οικοδόμημα του Kirkman.

Η σκηνή με τον εγκληματία που πυροβολεί τον Rick, το ξύπνημα στο νοσοκομείο, η επαφή του με τα πρώτα zombies. Η ΕΞΟΔΟΣ.

ΑΥΤΗ Η ΕΠΙΚΗ ΣΚΗΝΑΡΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΚΟΒΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ, δεν υπήρχε στο comic. Όλα τα προηγούμενα που ανέφερα, ήταν απλά μεταβατικά καρέ, χωρίς πολύς νόημα.

Ακόμα και η συνάντηση του Rick με τον Morgan. Δεν είχε την ένταση και τον τρόμο της σειράς. Δεν υπήρχε η μητέρα του μικρού Ντουέιν που έδινε τη δραματικότητα στον Morgan και τον έχει οδηγήσει μέχρι σήμερα στη σειρά. Το comic ήταν ΑΔΕΙΟ. Ήταν στοχευμένο για να πει την ιστορία που ο Rick βρίσκει την οικογένεια του πίσω στο camp έξω από την Atlanta. Η μετάβαση του Shane, του φίλου και συναδέλφού του, από κολλητό σε φίδι που ήθελε το κακό του, ήταν τελείως απρόσμενη στο comic και όχι τόσο καλοχτισμένη και καλογυρισμένη σκηνοθετικά όσο στη σειρά.

Ο Darabont που έχει δώσει δείγματα μεταφοράς από ένα μέσο σε ένα άλλο, The Shawshank Redemption (1994)m The Green Mile (1999), The Mist (2007), ήταν ο ιδανικός για το The Walking Dead και η κόντρα του με το κανάλι έβλαψε τη σειρά. ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν παίρνουμε θέση σε αυτή τη διαμάχη· είναι εύκολο να πάρεις την πλευρά του Darabont, καθώς είναι ο απολυμένος και αυτός που δεν πρόλαβε να αμειφθεί όταν η σειρά εκτοξεύτηκε. Οι μάχες συνεχίζονται από τότε στα δικαστήρια. Ωστόσο κι αυτός έκανε λάθη, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Deadline. Εκείνη η εποχή ήταν πολεμική για τα πλατό του The Walking Dead.

Μια βλάβη που φαίνεται τώρα, που οι άνευροι συνεχιστές του δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν χαρακτήρες όπως ο Carl που φαίνεται να τον σκοτώνουν (;) πιο νωρίς από ό,τι όλοι περίμεναν, η Carol που στα comic πεθαίνει αλλά στη σειρά πήρε σημαντική αναβάθμιση και ο αγαπημένος όλων Daryl, που είναι γέννημα του Darabont και όχι του comic.

Μένει να δούμε πώς θα συνεχίσει η σειρά με αυτή τη μικρή ανασύνταξη, αλλά το σίγουρο είναι πως θέλει έναν άνθρωπο με όραμα για μια ζουμερή zombie story και όχι «επαγγελματίες» που αποδελτιώνουν ένα κόμικ.

‘till then…

Related post

3 Comments

  • μουφα ψοφος ειναι του καρλ, κλασικα. θα ειναι μαλλον σαν το τυπακι στο fear of the walking dead που ειναι immune

    • όσο περνάει ο καιρός, δεν ξέρω γιατί, το πιστεύω όλο και πιο πολύ. Από 99% σίγουρος που ημουν ότι πέθανε, έχω πέσει στο 70% και συνεχίζεται… Δεν είναι όμως τρόπος αυτός να σε κρατάει μια σειρά. Η περιέργια. Κανονικά θα έπρεπε να είχαμε «άγχος» από «αγάπη» για τη σειρά ή τον χαρακτήρα. Εν τέλει είμαστε απλώς «περίεργοι» τι θα γίνει τελικά και πάμε παρακάτω…

      • αν αρχισουν παντως τα γκευθρονιλικια δεν εχω κολλημα να τους κοψω ενω τρεχουν επεισοδια και αυτους. η μαλακια καλο ειναι να υπαρχει αλλα να εχει ορια.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *