Το καλύτερο callback joke που έχω δει σε stand up special

Το καλύτερο callback joke που έχω δει σε stand up special

Netxflix stand up special. Μια συνήθεια που έγινε λατρεία. Ο αγαπητός γραφιάς του School Of Rock, μύστης της Rock & Comedy κουλτούρας, Ali Mathloum με έμπασε για τα καλά στην λογική του stand up comedy. Πιο παλιά, έβλεπα κάποιο video εδώ κι εκεί, ένα αστείο για το ασημένιο μετάλλιο του Jerry Seinfield ή περισσότερο καυστικά πολιτικοκοινωνικά του George Carlin, αλλά από ολόκληρα shows είχα δει ελάχιστα.

Τα άρθρα του για τα καλύτερα shows που μπορείς να βρεις στο Netflix ή για την ελληνική σκηνή αλλά κυρίως οι ατέλειωτες συζητήσεις που κάνουμε, με έψησαν όχι να αρχίσω απλώς να βλέπω, αλλά ως συγγραφέας που σέβεται τον εαυτό του και θέλει να δοκιμάζεται, να γράφω κιόλας κείμενα.

Φυσικά δεν είμαι perfomer, αλλά έχω γράψει 40 σελίδες έως τώρα που ίσως τις κυκλοφορήσω σε βιβλίο κάποια στιγμή. Ένα δείγμα δουλειάς το είδε και ο Ali και ενέκρινε. Αλλά στο θέμα μας και πάλι…

Διαβάστε ακόμα: Το Stand Up είναι η ροκ προσέγγιση της κωμωδίας

Με τα stand up ευχαριστήθηκα και πάλι κωμωδία. Ένας άνθρωπος, ένα μικρόφωνο και ένα καλό κείμενο, μπορούν να σε ταξιδέψουν για μια ολόκληρη ώρα. Φίλε αυτό είναι μαγεία, δεν είναι απλώς τέχνη. Στην εποχή που σπανίζουν οι καλές κωμωδίες ως ταινίες, το Netflix ως άλλο πια HBO, κρατάει το κλειδί της ευτυχίας.

Βλέποντας αυτά τα show κατάλαβα πως ακόμα και ο Kevin James, μπορεί να χαρίσει γέλιο και να σε κρατήσει μια ώρα, χωρίς να βρίζει αλλά με το να λέει κάποια σιχαμένα (δεν πειράζει) και σε κάνει να αναρωτιέσαι, γιατί σκατά δεν γράφει ο ίδιος καμιά ατάκα στις ηλίθιες ταινίες του Adam Sadler που πάντα συμμετέχει, με πλήρη αποτυχία (όχι δική του, συνολική).

Το καλύτερο call back αστείο που έχω δει ποτέ

Αυτή η ιστορία με τα stand ups κρατάει τώρα 3-4 μήνες για μένα. Οπότε δεν έχω την απόλυτη γνώση. Βλέποντας όμως το show του Dave Chappelle: The Age Of Spin, μου έφυγε το κεφάλι από την θέση για ένα και μόνο λόγο. Ένα call back αστείο του, ήταν plot twist χολιγουντιανού επιπέδου.

Παρόλο που το show του άργησε να πάρει λίγο μπρος, αφού στα πρώτα 20 λεπτά αναλώθηκε να αυτοσαρκάζεται για το status που απολαμβάνει και τα λεφτά του, μετά προχώρησε στα πιο καλοδουλεμένα αστεία. Είπε για μια συνάντηση που είχε με παραγωγούς που ήθελάν να κάνουν ταινίες και έτσι, τους πρόσφερε δυο ιδέες που του ήρθαν εκείνη τη στιγμή για να τους τρολάρει: τον gay superhero και τον βιαστή superhero.

Για τον πρώτο, η συζήτηση δεν κράτησε και πολύ. Θα έσωζε πρώτα gay ανθρώπους και δεν άρεσε στον έναν παραγωγό. Για τον δεύτερο του ζήτησαν να εξηγήσει τι εννοεί με το Βιαστής Σούπερ Ήρωας. Και είπε αυτό (μετά το 2.39):

Όλα καλά; Η ιστορία θα έχει απ΄όλα. Δράση αφού μιλάμε για super heroes, αλλά και ηθικά διλήμματα αφού για να αποκτά τις δυνάμεις του θα πρέπει να βιάζει πρώτα. Ένας βιασμός του μπορεί να ισούται με διάσωση 200 ατόμων μέσα από φλεγόμενο κτίριο. Προσοχή όμως! Όχι δεν μπορεί να είναι συναινετικό σεξ, μόνο βιασμός.

Όλοι γέλασαν, αφού φαντάστηκαν πως ο Captain America έχει δυνάμεις ενώ είναι (μάλλον) παρθένος και το show συνεχίστηκε κανονικά. Και ξαφνικά έρχεται από εκεί που δεν το περιμένεις, περίπου μισή ώρα μετά.

ΙΔΟΥ:

Εκεί που έχεις ξεχαστεί, ο Dave Chappelle αναλύει την ιστορία του Bill Cosby, του θρυλικού μαύρου κωμικού. Θρύλος σε τηλεόραση, σινεμά και φυσικά stand ups shows. Αναλύει το πόσο έχει βοηθήσει έμπρακτα την μαύρη κοινότητα, από τους ηγέτες της, μέχρι μεμονωμένες ιστορίες που έχει δώσει χρήματα ή επιρροή. Ένας super ήρωας για τους μαύρους.

Και ΜΠΟΥΜ. Μετά πιάνει το θέμα που ακόμα απασχολεί τις αρχές και την κοινή γνώμη σχετικά με τον Cosby. Τους βιασμούς, 45 στον αριθμό που φέρεται να έχει διαπράξει.

Το ‘πιασες; Βοηθάει… αλλά βιάζει κιόλας. Βιαστής super hero.

Υ.Γ. Επειδή παντού ελλοχεύει ο κίνδυνος της παρεξήγησης, πρέπει να γράψω αυτό το disclaimer. Δεν μου φαίνεται αστείος ο βιασμός, ούτε μπορώ να θεοποιήσω κάποιον κατηγορούμενο βιαστή επειδή μπορεί να έχει σώσει περισσότερους από όσους ανθρώπους έχει βιάσει. Το όλο άρθρο αφορά το στήσιμο του αστείου. Στο πώς χτίζεται από την πρώτη ατάκα στο πρώτο act του show, μέχρι το κλείσιμο λίγο πριν το encore. Αυτό…

Related post

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *