Τα 10 καλύτερα games του PSX (vids)

Τα 10 καλύτερα games του PSX (vids)

Mην κάνετε τους ανήξερους! Ήταν αυτό που μας έδειξε την έννοια της home διασκέδασης -για μας τους early 90s-, το γέλιο και το κλάμα (για να το κάνουμε afford). Γενικότερα το πρώτο Playstation πήγε το video-gaming ένα σκαλί παραπάνω και φυσικά αυτό φάνηκε στις 102.490.000 πωλήσεις παγκοσμίως.

Η βιβλιοθήκη παιχνιδιών του PSX ανέρχεται στους 7.918 διαφορετικούς τίτλους! Όλοι μας βέβαια είχαμε το δικό μας «Top Ten» και διαφωνούμε ακόμη και σήμερα με τους φίλους μας (ανεξάρτητα από ηλικία) για το ποιοι είναι πραγματικά οι δέκα καλύτεροι τίτλοι του λατρεμένου και σκονισμένου PSX.

Εξοπλιστείτε με χαρτομάντιλα για την συγκίνηση που θα ακολουθήσει γιατί το School of Rock φέρνει στην επιφάνεια τους αντικειμενικά δέκα καλύτερους τίτλους που είδαμε στην πρώτη κονσόλα της SONY. Τα 10 καλύτερα games του PSX.
10. Dino Crisis (1999)
Genre: Survival Horror
Publisher: CAPCOM

Έχει χαρακτηριστεί στο παρελθόν ως «Resident Evil με δεινόσαυρους», Exactly! Αυτό είχαν ζητήσει οι fans και η μαμα-Capcom το εκπλήρωσε. Το «αδερφάκι» του Resident Evil είχε σημειώσει μεγάλη επιτυχία πουλώντας 2.400.000 αντίτυπα παγκοσμίως με κύριο ατού την εθιστική πλοκή και την ταύτιση του παίχτη με τους χαρακτήρες του παιχνιδιού, τα εκπληκτικά γραφικά για την εποχή του και τεράστιο επίπεδο δυσκολίας με αμέτρητους γρίφους. Μπορεί να θεωρηθεί το «Μαύρο πρόβατο» της λίστας αλλά όσοι έχουν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο παιχνίδι θα καταλάβουν γιατί βρίσκεται σε αυτό το άρθρο.

9. Silent Hill (1999)
Genre: Survival Horror
Publisher: Konami

Ήταν πάντα το παιχνίδι που απαγορευόταν αυστηρά να βάλουμε στην κονσόλα μας όταν έπεφτε ο ήλιος. Το Silent Hill έκανε τα όλα τα παιχνίδια τρόμου της εποχής να μοιάζουν αστεία όσον αφορά το Horror στοιχείο, συνοδευόμενο από απίστευτη πλοκή, γραφικάρες, «παγωμένο» Music Score και γενικά μια φρικτή ατμόσφαιρα που προκαλούσε στον γενναίο παίχτη ασφυξία. Το παιχνίδι πούλησε 2.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως και έχει σημαδέψει τον κάθε ένα που ήρθε στην δύσκολη θέση να το παίξει, puzzles & riddles σαν να μην υπάρχει αύριο και φυσικά ελάχιστα πυρομαχικά. Το ραδιοφωνάκι ανα χείρας και βουτιά στην ομίχλη!

8. Final Fantasy VII (1997)
Genre: Turn Based RPG
Publisher: SQUARESOFT

Το Final Fantasy VII μπορεί με ευκολία να θεωρηθεί το πρώτο διεθνώς αναγνωρίσιμο RPG της εποχής που κατάφερε να συνδέσει έτσι τους πολιτισμούς. ΤΕΡΑΣΤΙΟ και απίστευτο story σε συνδυασμό με εξαιρετικό gameplay, γραφικά και μουσική υπόκρουση, το πιο πετυχημένο παιχνίδι της σειράς με 9.800.000 πωλήσεις σε όλο τον κόσμο και το μεγαλύτερο fanbase που χάρις αυτό το είδαμε και στην μεγάλη οθόνη. Sidequests με το κιλό, άπειροι εχθροί και πολύ challenging boss battles, το Ultima Weapon έχει στεφθεί με τον τίτλο του δυσκολότερου Boss στην ιστορία του PSX. Το όλο hype του κόσμου για το παιχνίδι έφερε την Square Enix (πλέον) σε σημείο να εργάζεται πάνω σε remake!

7. Tomb Raider: The Last Revelation (1999)
Genre: Adventure
Publisher: EIDOS

Το μοναδικό franchise στο PSX που όλα του τα παιχνίδια έγιναν platinum. Εμείς σας παρουσιάζουμε το πληρέστερο! Πηγαίνουμε πίσω στα νεανικά χρόνια της Lara Croft και πρέπει «κάνουμε βόλτα» την μισή αρχαία Αίγυπτο και να ανακαλύψουμε διάφορα πράγματα. Οι γρίφοι είναι φανταστικοί και μας έκαναν να ψαχνόμαστε για ώρες χρίζοντας απαραίτητη την χρήση οδηγών (walkthrough) για την ολοκλήρωση του παιχνιδιού! Με μια πανέξυπνη ιστορία και αψεγάδιαστα γραφικά η πιο δημοφιλής video-game γκόμενα δεν μπορεί να λείπει από κανένα Top Ten και ο συγκεκριμένος τίτλος παραμένει ο δυσκολότερος του franchise μέχρι σήμερα.

6. Resident Evil 2 (1998)
Genre: Survival Horror
Publisher: CAPCOM

To Resident Evil 2 είχε μασήσει καλά τα κόκκαλα της έμπνευσης του προκάτοχου του! Όλοι μας ενθουσιαστήκαμε. Η πλοκή ήταν σφιχτή και η δράση σκοτεινή και ατελείωτη, στο άνοιγμα κάθε πόρτας ο τρόμος να τρυπάει μέσα στο κεφάλι του παίχτη σαν έμπειρος διαρρήκτης που περιμένει στο κάτω μέρος του σπιτιού του φτιάχνοντας σαντουιτς μέχρι τελικά να ακουστεί η μαγική μουσική του «Save Room». Ίσως ο καλύτερος τίτλος του franchise μιας και είχε τα πάντα στην κατοχή του όσον αφορά το gameplay και την δυνατότητα του δεύτερου σεναρίου που έδειχνε την αντοχή του παιχνιδιού στον χρόνο.

5. Tekken 3 (1998)
Genre: Beat’em-up
Publisher: NAMCO

Ο κάθε geek που σέβεται τον εαυτό του έχει σπάσει τουλάχιστον ένα τηλεχειριστήριο παίζοντας το συγκεκριμένο παιχνίδι. Οι πρώτες κόντρες, τα πρώτα «διπλά» και τα πρώτα μπινελίκια γεννήθηκαν καθώς παίζαμε! Με σημαντική βελτίωση σε όλους τους τομείς από το Tekken 2, το Tekken 3 είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο ως το καλύτερο fighting game του PSX. Περισσότεροι παίχτες, gaming modes και ψυχαγωγικό story σε σχέση με τον προκάτοχο του που είχε τις βάσεις για ένα κορυφαίο παιχνίδι ξύλου. Αυτό που μας δημιούργησε το Tekken γενικότερα είναι ο εθισμός να θέλουμε να είμαστε οι καλύτεροι! (Κανένας καλός για Team Battle?)

4. Gran Turismo 2 (1999)
Genre: Racing
Publisher: SONY

Με το πρώτο παιχνίδι να γίνεται ορόσημο και να μένει στην ιστορία ως το κορυφαίο σε πωλήσεις παιχνίδι του PSX (10.810.000) το sequel ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενο. Το GT2 βελτίωσε σημαντικά το όλο σκηνικό του προκάτοχου, προστέθηκαν περισσότερα διπλώματα, endurance, αυτοκίνητα και πίστες κάνοντας το παιχνίδι ένα πραγματικό χάος σχετικά με τόσα πολλά πράγματα που έχει να ασχοληθεί ο παίχτης. Αδιαμφισβήτητα το καλύτερο Racing game για το Playstation που συνεχίζεται μέχρι σήμερα σαν ένα από τα πιο πιστά franchise της SONY. (Escudo ή GT One?)

3. Driver (1999)
Genre: Racing, Action
Publisher: GT Interactive Software

Μην με κοιτάτε καθόλου περίεργα! Φέρτε στο μυαλό σας μια καταδίωξη από ταινία και φανταστείτε ότι μπορείτε να είστε ο Steve McQueen, ο Edward Norton ή, αν επιμένετε, η Judy Garland. Κυνηγητό, αστυνομίες, καρφιά στους δρόμους, χρόνος που μετράει αντίστροφα και 90s χιουμοριστικές ατάκες έκαναν το Driver ένα από τα πιο διασκεδαστικά games που παίξαμε ποτέ παρά την τεράστια δυσκολία του. Το πρώτο Driver κράτησε αυτή την «αλητεία» που αργότερα εξελίχθηκε σε κακιά αντιγραφή του Grand Theft Auto και οδήγησε το franchise στον κάδο απορριμμάτων.

2. ISS Pro Evolution (1999)
Genre: Sports, Soccer
Publisher: Konami

To ISS είναι ο πατέρας τον σημερινών Pro Evolution Soccer που κάνουν θραύση σε όλα τα συστήματα! Το ISS ήταν η έννοια του να καταφέρεις να συλλάβεις την μαγεία του ποδοσφαίρου και να την στριμώξεις μέσα σε ένα CD των 700MB. Από τις πατάτες This is Football, Viva Football & Actua Soccer το ISS έκανε αυτό το κλικ στους «ποδοσφαιράκιδες»  και τους κάλυψε την ζωτική ανάγκη να μπορούν να παίζουν όταν δεν είχε άλλο ποδόσφαιρο στην τηλεόραση.  Έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως  η «μεταφορά» του απαρχαιωμένου Goal Storm που παίζαμε στα ουφάδικα, στα οικιακά συστήματα.

1. Metal Gear Solid (1998)
Genre: Action, Adventure
Publisher:Konami

Καθαρά και… ξάσφαιρα. Δεν υπάρχει άλλο παιχνίδι σαν αυτό στο PSX! Τέλεια FMVs και εθιστικό gameplay μέχρι αηδίας, η πλοκή να αλλάζει και να ανατρέπεται σε γεγονότα που δεν μπορεί ο παίχτης να φανταστεί. Το Metal Gear εδραίωσε τον όρο «Stealth» στα games που συναντάμε συχνά σήμερα όντας ο Solid Snake, ένα cross-over James Bond-Δολοφόνος των SAS που οι ικανότητες τους στην μάχη είναι εκπληκτικές! Αξίζει να σημειωθεί ότι το παιχνίδι είχε ασυνήθιστα bosses που κάθε ένα από αυτά είχε την δικιά του τακτική για να το αντιμετωπίσεις… φυσικά για να το μάθετε θα έπρεπε να παιδευτείτε πολύ. (PsychoMantis)

Honorable Mentions

  • Street Fighter Alpha III
  • Quake II
  • Medal of Honor
  • LMA Manager
  • Legacy of Kain: Soul Reaver
  • Final Fantasy VIII
  • Crash Bandicoot 3: Warped
  • Abe’s Odysee
  • FIFA 2000

Related post

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *