Ταινίες που λατρεύαμε μικροί αλλά δεν βλέπονται τώρα

Ταινίες που λατρεύαμε μικροί αλλά δεν βλέπονται τώρα

Η τηλεόραση για εμάς τους 30+ ηλικιακά, είχε μεγάλο αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας. Αν είχες κάνει τα μαθήματά σου, το μπάνιο σου, είχες φάει το βραδινό, ίσως είχες το ελεύθερο να κάτσεις ξύπνιος μέχρι τις 22.30 και να δεις μια ταινία, που την επόμενη μέρα θα συζητούσες στο σχολείο.

Ταινίες με δράση, με εκπληκτικά εφέ για την εποχή, με ιδρωμένα μούσκουλα και macho ατάκες. Ταινίες με χιούμορ και ιστορίες που θα θέλαμε να συμμετάσχουμε σαν τους μικρούς πρωταγωνιστές που σε κάποιες από αυτές, έκλεβαν την παράσταση στους μαγικούς αυτούς κόσμους που εξελισσόταν η υπόθεση. Κυρίως όμως, διάλεξα ταινίες που σήμερα, για τους λόγους που θα αναλύσουμε ξεχωριστά, δεν βλέπονται σήμερα.

Και δεν είναι μόνο το οπτικό κομμάτι σε κάποιες, αλλά το όλο concept. Βλέπεις, σκηνοθέτες με όραμα όπως ο Spielberg έχει αφήσει πίσω του τον E.T. και το Jurassic Park, ο Richard Donner τα Goonies και πόσες ακόμα ταινίες από δημιουργούς, που ακόμα και τα εφέ τους να έχουν ξεφτίσει, βλέπονται ευχάριστα 25-30 χρόνια μετά.

Εμείς διαλέξαμε αυτές που κυριολεκτικά κατακτούν με το σπαθί τους τον τίτλο του Unwatchable και το γεγονός πως μας άρεσαν τότε και τις βλέπαμε, είναι μάλλον γιατί δεν είχαμε internet και netflix.

 

Howard the Duck 1986

Όταν η Marvel ήταν το ανέκδοτο της υπόθεσης στις ταινίες. Όταν η Universal, συνεργάστηκε με την Lucasfilms στο επίπεδο των εφέ και προσπάθησε να φέρει τον Χάουαρντ τον Πάπιο στην γη. Και τι έκανε αυτή η πάπια; Έπινε, έβριζε, γκομένιζε, ενώ έκανε τελικά και σεξ με μια γήινη. Φυσικά ο villain ήταν κάποιος που τον ήθελε για πειράματα, γιατί φυσικά μια διαστημική πάπια που μιλούσε, είχε όλες τις απαντήσεις για το σύμπαν. Φήμες αναφέρουν ότι την πρώτη μέρα των γυρισμάτων, όταν η Lucasfilm παρέδωσε τα ειδικά χειροποίητα εφέ, οι συντελεστές της ταινίας έφτασαν ένα βήμα πριν κρεμαστούν.

Η Γαλάζια Λίμνη 1980 & 1991

Δεν θα λέγαμε ότι η ταινία του 1980 αλλά και αυτό το sequel/remake του 1991 ήταν «από τις αγαπημένες» μας ταινίες, αλλά έπαιζαν στο Mega συνήθως Κυριακή μεσημέρι, όπου δεν θέλαμε να κοιμηθούμε, ώστε να απολαύσουμε λίγο ανεμελιά ακόμα, πριν ξημερώσει η καταραμένη Δευτέρα. Αλλά δεν ήταν αυτός ο μόνος λόγος. Για εμάς τα αγοράκια, το να βλέπουμε γυμνούς μηρούς και μισό δευτερόλεπτο πλάνο, από γυμνό στήθος, εκείνες τις δύσκολες εποχές, ήταν gold. Έτσι συγχωρούσαμε και την βαρετή υπόθεση· για τα μάτια της Brook Shields και της Mila Jojovic. Πολύ αργότερα έμαθα ότι στα γυρίσματα και οι δυο τους, ήταν 14 χρονών και ένιωσα λίγο αμηχανία, αλλά δεν βαριέσαι; Εγώ ήμουν μικρότερος.

Ταινίες που λατρεύαμε μικροί αλλά δεν βλέπονται τώρα

Kazaam 1996

Ένα τζίνι που πραγματοποιεί τις ευχές σου και έχει την μορφή του Σακίλ Ο’ Νιλ. Τι άλλο μπορεί να ζητάς όταν είσαι ένας νέρντουλας 13 χρονών; Η σκηνή όπου ο πιτσιρικάς εύχεται για μπέργκερ και σοκολάτες και αυτές πέφτουν από τον ουρανό ήταν επική, κάνοντάς μας να ξεχνάμε πόσο βαρετή και ηλίθια ήταν αυτή η ταινία.

Batman & Robin 1997

Batnipples, bat credit card και η ιστορική ατάκα από έναν βαριεστημένο George Clooney: «γι’ αυτό ο Superman δουλεύει μόνος του». Μια ταινία που κυριολεκτικά μοίρασε αποπληκτικά σοκ στα παιδιά από το βουνό του merchandise που διαφήμιζε και οικονομικό σοκ στους γονείς που δεν είχαν λεφτά να σου πάρουν όλες τις φιγούρες. Η ταινία σήμερα που είμαστε πιο μεγάλοι, βλέπεται μόνο με μπύρες, πίτσες και φίλους για να υπάρχει το κατάλληλο καβλάντισμα. Αλλιώς δεν παλεύεται… Ειδικά ο Arnie, είναι μια κατηγορία μόνος του.

Karate Kid 3 1989

Όταν μια ομάδα ανθρώπων συγκεντρώνεται και αντιγράφει κομμάτι-κομμάτι μια ταινία δεν είναι ηθικό. Όταν το κάνει για μια ταινία που οι ίδιοι είχαν φτιάξει μερικά χρόνια νωρίτερα, τότε δεν είναι μόνο ανηθικό αλλά και ηλίθιο, αφού αποτυγχάνουν. Η επιτυχία της σειράς Cobra Kai δείχνει πώς γράφεις επιτυχημένα χαρακτήρες και καταστάσεις. Το Karate Kid 3, δεν έχει timeline, δεν έχει χαρακτήρες της προκοπής και έχει πλοκή από τα μπουλούκια. Δεν ξέρω αν μπορεί να θεωρηθεί χειρότερο από το 4 με την Χίλαρι Σουάνγκ ή το remake με τον Τζάκι Τσαν, όπου μάθαινε τον γιο του Will Smith, Kung Fu. Ναι, Kung Fu σε ταινία που λέγεται Karate Kid. Μπερδεύτηκα λίγο τώρα.

Honey I Blew Up the Kid – 1992

Δεν λέω, ήταν μεγάλη προσπάθεια για τα ειδικά εφέ εκείνα τα χρόνια για να βγάλεις τέτοιες ταινίες. Ωστόσο η αυθεντική ταινία του 1989, Αγάπη μου σμίκρυνα τα παιδιά, είχε αυθεντική πλοκή και γέλιο. Μετά τα sequels μπήκαν στην αυτόματη φόρμουλα, χωρίς να είναι αστεία και πρωτοποριακά πια. Τότε ίσως είχε πλάκα να βλέπουμε έναν υπερφυσικό μπόμπιρα να κάνει ζημιές, σήμερα… όχι.

The Flintstones – 1994

Δεν ξέρω αν ο John Goodman ήταν το πρόβλημα σε αυτή την ταινία, γιατί ναι μεν έμοιαζε σε εμφάνιση και attitude με τον Fred Flinstone, ωστόσο ήταν ο…John Goodman και η ταινία δεν έπιασε ποτέ το vibe του Cartoon. Για την ακρίβεια μου άρεσε μέχρι τη μέση περίπου, ακόμα και όταν ήμουν μικρός και φυσικά ήταν από τις πιο γρήγορες μεταστροφές αγάπης-μίσους που είχα ποτέ. Θα μπορούσε να μπει και σε λίστα: οι ταινίες που μισούσα από μικρός.

Rocky V – 1990

Αν κάποιος παρακολουθεί τα κείμενα μου, ξέρει πως λατρεύω τον Rocky Balboa σαν χαρακτήρα και όλες τις ταινίες. Ναι και αυτή του 1990, όμως δεν μπορώ να παραβλέψω πόσο κακή είναι. Εδώ ο ίδιος ο Stallone λέει πως η ταινία αξίζει 0/10 παρόλο που πήρε 15 εκ. δολάρια αμοιβή και δεν τον ένοιαζε να βγει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Το Rocky V είναι ο διασυρμός ενός αγαπημένου ήρωα στην λάσπη και το προχειρογραμμένο σενάριο, που μάλιστα ο Stallone είχε γράψει στο τέλος πως πέθαινε από τις γροθιές του Tommy Gun. Ευτυχώς αυτό δεν συνέβη και είδαμε το Rocky Balboa του 2006 που ήταν τραβηγμένο και βαρύ μεν, αλλά είχε τρομερό μονόλογο βγαλμένο από την ψυχή του Rocky και φυσικά την τρομερή ταινία του 2015, Creed.

Tough Enough – 1983

Το boxing είναι το πλέον κινηματογραφικό άθλημα και έχουμε φτιάξει σούπερ ζουμερή λίστα ΕΔΩ αν θες να δεις. Και είναι μέσα και το Tough Enough με πρωταγωνιστή τον  Dennis Quaid όπου κάνει έναν σκληροτράχηλο καυγατζή, τραγουδιστή της country. Τα οικονομικά προβλήματα τον οδηγούν σε ένα τουρνουά άσχετων πυγμάχων όπου υπάρχει ένα πλούσιο βραβείο που θα τον ξελασπώσει. Κακές χορογραφίες, αστείοι διάλογοι, απαίσια εικόνα. Δεν μπορούσα να ξεκολλήσω τα μάτια μου από πάνω της μικρός.

Stop! Or My Mom Will Shoot – 1992

Δεύτερη αναφορά στον αγαπημένο μου Sly και συνολικά το άρθρο έχει μόνο μία, για το αντίπαλο φουσκωτό δέος, τον Arnie (το Batman & Robin δεν είναι δική του ευθύνη). Τι να κάνουμε βρε Sylvester τώρα; Σαν action stars, έχετε χρυσές στιγμές και οι δύο, αλλά ο Αυστριακός έκανε καλύτερες επιλογές στις κωμωδίες του. Τόσο η ταινία που ο Schwarzenegger μένει… έγκυος, ή είναι δίδυμος με τον Dani De Vito, ή κάνει τον νηπιαγωγό, είναι καλύτερες από τις ταινίες σου, που δεν είναι καν ταινίες. Το Oscar (η ταινία) του 1990 και αυτό με τη μαμά σου που σου πλένει το όπλο με χλωρίνη, είναι απαράδεκτες. Τις αγαπήσαμε ως μικρά καθυστερημένα παιδάκια, αλλά όπως λες κι εσύ στην συνέντευξή σου στον Jimmy Fallon, σε ξεγέλασαν για να παίξεις.

Last Action Hero – 1993

Ένα χρυσό εισιτήριο, ένας παράλληλος κόσμος και ο πιο άγευστος Schwarzenegger που είχαμε δει ποτέ. Φυσικά δεν μπορούσαμε να το αναγνωρίσουμε τότε αυτό. Ως 10χρονοι πωρωμένοι με τους action stars του Hollywood που έκαναν κωμωδίες (ήταν mindblown για τα μικρά μυαλά μας τότε), είχαμε το στόμα ανοικτό και τρώγαμε αβάδιστα όλες τις κουράδες τέτοιου βεληνεκούς. Από τις λίγες ταινίες που δεν θυμάμαι παρά μόνο σκόρπια σκηνικά εδώ κι εκεί.

Για περισσότερα θέματα και γλυκιά νοσταλγία, μείνετε μαζί μας. Διαβάσατε School Of Rock.gr σήμερα;

Related post

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *