Οι 10 καλύτεροι Β’ ανδρικοί ρόλοι που επισκίασαν τους πρωταγωνιστές

Οι 10 καλύτεροι Β’ ανδρικοί ρόλοι που επισκίασαν τους πρωταγωνιστές

Κινηματογράφος. Τι ωραίος κόσμος που είναι. Σήμερα λοιπόν, θα πάρουμε 10 supporting ρόλους, όχι πρωταγωνιστικούς, που πιστεύω προσωπικά, ότι επισκιάζουν σε μεγάλο βαθμό τον ίδιο τον πρωταγωνιστή της ταινίας. Δεν πρόκειται να κάνω TOP 10 εδώ πέρα, διότι πολύ απλά δυσκολεύομαι να κατατάξω τους ρόλους αυτούς. Επίσης, όσοι ρόλοι έγιναν στην συνέχεια πρωταγωνιστικοί, δεν θα συμπεριληφθούν (για όσοι μου πουν για το The Godfather και τον Al Pacino). Οπότε πάμε.

Οι 10 καλύτεροι Β’ ανδρικοί ρόλοι που επισκίασαν τους πρωταγωνιστές.

Dr King Schultz (Christoph Waltz – Django Unchained)

Ξεκινάμε πρώτα με τον μεγάλο Christoph Waltz, ο οποίος για άλλη μια φορά μας έδειξε γιατί είναι ένας από τους top ηθοποιούς της γενιάς μας. Εκεί που τον είχαμε συνηθίσει ως τον κακό Ναζί Στρατηγό Hans Landa, στο Django Unchained, o Waltz παίζει τον καλό της υπόθεσης, τον Dr King Schultz, ο οποίος είναι κυνηγός επικηρυγμένων και απελευθερώνει τον Django, προκειμένου να του υποδείξει τρία αδέρφια, που πρέπει να σκοτώσει και τα οποία συνδέονται στενά με τον πρωταγωνιστή. Πολλοί ηθοποιοί μεγάλης κλάσης παίζουν στην ταινία. Jamie Foxx, Leonardo DiCaprio, Samuel L. Jackson, Kerry Washington, αλλά στην ταινία του Tarantino, o Waltz είναι για άλλη μια φορά αυτός που κλέβει την παράσταση.

Πολύ απλά γιατί ο άνθρωπος από το πρώτο λεπτό μας γίνεται συμπαθής, ενώ ταυτόχρονα, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι ο χαρακτήρας του εξελίσσεται στην ταινία. Στην αρχή, θέλει να εκμεταλλευτεί τον Django προς όφελος του, ωστόσο μετά, καταλαβαίνει ότι πρέπει να απαλλάξει την γυναίκα του Django από το βασανιστήριο της σκλαβιάς. Οπότε, hats off, που λένε και οι Αμερικάνοι στον Waltz και προχωράμε παρακάτω.

Tommy DeVito (Joe Pesci – Goodfellas)

Απλώς ο άνθρωπος πήρε το gangster film του Martin Scorceze και το πήγε ένα επίπεδο παραπάνω. Σε μια ταινία, όπου οι Robert DeNiro & Ray Liotta είναι οι πρωταγωνιστές και τα πηγαίνουν εντελώς καλά, δεν τους αδικώ, ο Joe Pesci είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής και ας είναι ο “τρίτος τροχός της αμάξης”. Απλά, αν θες να δεις, πως θα ήταν ένας τυπικός Ιταλιάνος μαφιόζος, απλά δες τον Tommy DeVito. Εκρηκτικός, ψυχωτικός, ο πιο ενδιαφέρον χαρακτήρας από την πρώτη στιγμή που θα τον δεις στην οθόνη μέχρι και την τελευταία, ο Pesci, μπαίνει απευθείας στο πετσί του ρόλου και μας παρουσιάζει έναν ρόλο, τον οποίο, δύσκολα μπορείς να τον ξεχάσεις.

William “Bill the Butcher” Cutting (Daniel Day Lewis – Gangs of New York)

Ίσως για εμένα το κορυφαίο παράδειγμα της συγκεκριμένης λίστας. Ο Daniel Day Lewis, είναι κάτι σαν τον “Μίδα” του σινεμά. Ό,τι ρόλο σε μια ταινία και αν αγγίξει, πάντα θα είναι ο χαρακτήρας για τον οποίο θα μιλάς. Ακόμη και εδώ, στην ταινία του Martin Scorceze, όπου ο πρωταγωνιστής είναι ο Leonardo DiCaprio, ο Daniel Day Lewis, που παίζει τον ρόλο του ένθερμου πατριώτη και κάποιες φορές ψυχωτικού William Cutting, κάνει “κύκλους” γύρω από τον DiCaprio, ως προς την ερμηνεία, ενώ φροντίζει κιόλας να μην θυμόμαστε και πολύ καλά ότι στην ταινία υπάρχουν ονόματα όπως οι Liam Neeson, John C Reily & το μόνο αρνητικό που είχε αυτή η ταινία, η Cameron Diaz.

Ο κακός που παίζει ο Daniel Day Lewis και ο τρόπος με τον οποίο είναι μέσα στον ρόλο, πρέπει να διδάσκεται σε σεμινάρια νεαρών ηθοποιών, ενώ για τον ρόλο του κέρδισε αμέτρητα βραβεία καθώς και υποψηφιότητα για τον καλύτερο ηθοποιό, μολονότι, τυπικά στην ταινία, ο ρόλος του, θεωρείται δευτερεύων, καθώς παίζει τον “κακό” της ταινίας. Το highlight της πάντως είναι σίγουρα ο Day Lewis.

Anton Chigurh (Javier Bardem – No Country for Old Men)

Άλλος ένας ρόλος που ήταν κομμένος και ραμμένος για τον Javier Bardem. Το πόσο ψυχοπαθής, το πόσο έξυπνος, το πόσο τρομακτικός, μπορεί να είναι ένας άνθρωπος που δεν μιλάει πολύ σε μια ταινία, αποδεικνύεται σε αυτόν τον ρόλο. Με την παρουσία του Chigurh και μόνο, καταλαβαίνεις, ότι βρίσκεσαι σε έναν κόσμο όπου σε πνίγει, όπου ο κίνδυνος παραμονεύει κάθε δευτερόλεπτο και πρέπει να προσέχεις. Φροντίζουν από την πρώτη σκηνή του Chigurh οι σκηνοθέτες μας (αδέρφια Coen), να σου το εγκαθιδρύσουν αυτό και να μας δείξουν την επιβλητικότητα του δολοφόνου με το ανέκφραστο “σαν άγαλμα” πρόσωπο. Σίγουρα υπάρχουν και οι Tommy Lee Jones, Josh Brolin, Woody Harrelson στην ταινία που δίνουν ωραίες ερμηνείες, ωστόσο άμα σκεφτείς την ταινία των αδερφών Coen, το πρώτο όνομα που σου έρχεται στο μυαλό είναι αυτό του Javier Bardem και του δολοφόνου, Anton Chigurh.

The Joker (Heath Ledger – The Dark Knight)

Έλα τώρα, μην πείτε ότι δεν περιμένατε να βάλω τον αγαπημένο μου πιθανότατα ρόλο που έχει παιχτεί ποτέ σε μια ταινία. Ναι, ξέρω, το The Dark Knight έχει να κάνει με θεματική ενός comic book και ναι, ξέρω ότι υπάρχουν χιλιάδες ερμηνείες εκεί έξω, θα μου πείτε πολλοί που για εσάς, θεωρούνται καλύτεροι, ωστόσο δεν μπορείς να μην εκτιμήσεις τον Ledger σε αυτήν την ταινία. Ο άνθρωπος για να προετοιμαστεί κατάλληλα για τον ρόλο, νοίκιασε σπίτι, έβγαλε όλα τα έπιπλα έξω από αυτό και έκατσε και διάβαζε ποιήματα από ποιητές, όπως ο Edgar Alan Poe. Είναι απίστευτο και το παρατηρείς μέσα στην ταινία, πως βγάζει ο Ledger αυτήν την παράνοια και αυτήν την τρέλα του χαρακτήρα και παράλληλα αυτό το μυστηριώδες και την στενοχώρια που έχει μέσα του. Ο άνθρωπος αυτός θα μπορούσε να έχει μια κανονική ζωή, αλλά βυθίστηκε στην παράνοια και έγινε ο “Πρίγκιπας του εγκλήματος”. Δεν ξέρουμε πως, δεν ξέρουμε το γιατί. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι δίνει την ερμηνεία της ζωής του ο Ledger και μας άφησε μία από τις καλύτερες ερμηνείες ηθοποιού σε ταινία πίσω, σαν παρακαταθήκη.

Arnie Grape (Leonardo DiCaprio – What’s Eating Gilbert Grape)

Πριν τον μακρύ δρόμο και την προσπάθεια για ένα Όσκαρ καλύτερου ανδρικού ρόλου, που τελικά το κέρδισε 22 χρόνια μετά από αυτόν τον ρόλο, ο Leonardo DiCaprio μας είχε καταπλήξει όλους στην ηλικία των 18 χρονών με την ταινία What’s Eating Gilbert Grape, στον ρόλο του Arnie Grape, του μικρού αδερφού του πρωταγωνιστή μας (Johnny Depp), ο οποίος πάσχει από μία ασθένεια που επηρεάζει το μυαλό και την νόηση. Είναι απίστευτο το πως ο αγαπημένος Leo πιάνει το συναίσθημα της ταινίας, το οποίο είναι εντελώς γκρίζο και γεμάτο στενοχώριες και βγάζει μια μικρή ευαισθησία και μια συγκίνηση από ένα παιδάκι, που νιώθει ότι αποτελεί βάρος για την ίδια του την οικογένεια. Η ερμηνεία του DiCaprio του κέρδισε μια υποψηφιότητα για το Χρυσό Αγαλματίδιο στην κατηγορία Best Supporting Actor και σίγουρα ήταν το highlight όλης της ταινίας.

Roger “Verbal” Kint (Kevin Spacey – The Usual Suspects)

Εντάξει, ο Kevin Spacey έκανε αυτά που έκανε. Όμως δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την σπουδαία παρακαταθήκη ρόλων που μας έχει αφήσει πίσω σαν ηθοποιός καθαρά. Ο Spacey ήταν γεννημένος να παίξει τον ρόλο του κακού. Μας το έχει δείξει πάρα πολλές φορές. Και στο Se7en, όπου εμφανίζεται από το πουθενά και κλέβει την παράσταση αλλά και εδώ. Στο The Usual Suspects, o Spacey παίζει τον ρόλο του Roger Kint, ενός μικρό-εγκληματία, ο οποίος διηγείται το πως επέζησε από ένα μακελειό που έγινε κοντά στο Los Angeles. Ο Spacey με τα flashbacks του και τον τρόπο του, σε παίρνει σαν μαριονέτα και σε οδηγεί από το ένα περίεργο γεγονός στο άλλο, προκειμένου να βρούμε ποιος είναι επιτέλους αυτός ο Kaizer Soze, μέχρι και το μεγάλο plot twist της ταινίας, όπου μας αποκαλύπτεται ότι τόση ώρα, ο ίδιος ο Spacey ήταν ο μεγάλος μας κακός. Ένας ρόλος “σταθμός” για τον Spacey και σίγουρα αυτός που έκανε την ταινία αυτή αξέχαστη στο μυαλό πολλών.

10 καλύτεροι Β’ ανδρικοί ρόλοι

Dicky Eklund (Christian Bale – The Fighter)

Βασισμένη στην αληθινή ιστορία των αδερφών Eklund, το The Fighter μας παρουσιάζει τον Mark Wahlberg ως πρωταγωνιστή και ως “δεύτερο ρόλο” τον Christian Bale. Παρ’όλο που η ιστορία μας μιλάει για τον Micky Ward, που προσπαθεί να κάνει ένα όνομα για τον εαυτό του, ξεφεύγοντας από την σκιά του αδερφού του, Dicky Eklund, ο οποίος είχε έναν ιστορικό αγώνα με τον Sugar Ray Leonard. Ταυτοχρόνως ωστόσο, μας δείχνει ότι ο πρωταγωνιστής μας θέλει να ξεφύγει από τον ίδιο του τον αδερφό. Ο Eklund έχει έναν εθισμό στα ναρκωτικά και τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα, όταν γυρίζεται ντοκιμαντέρ, για τον εθισμό που έχει ο ίδιος, δίχως μάλιστα να το γνωρίζει. Ο Christian Bale εδώ έχασε πάλι κάποια κιλά για να παίξει τον Eklund, όχι βέβαια στον ακραίο βαθμό που έκανε για το The Machinist και μας παρουσιάζει έναν πολύπλοκο άνθρωπο, ο οποίος προσπαθεί να παλέψει τους δαίμονες του, αλλά παραλλήλως τους αφήνει να κάνουν τεράστιο κακό στους οικείους του, με πρώτο στόχο κυρίως, τον ίδιο του τον αδερφό. Ο Bale “σκεπάζει” τους άλλους ρόλους στην ταινία, ακόμη και του Wahlberg και μας δίνει μια ερμηνεία που σίγουρα θα θυμόμαστε για πολλά χρόνια ακόμα.

Jeffrey Goines (Brad Pitt – 12 Monkeys)

Πριν ο Brad Pitt μας γίνει Pretty boy και αρχίσει τις σχέσεις με την Άνιστον και την Τζολί και το να υιοθετεί παιδάκια δεξιά και αριστερά (εντάξει λίγο χιούμορ κάνω, δεν άντεξα), ο κύριος Pitt μας έδωσε έναν φανταστικό ρόλο στην ταινία 12 Monkeys το 1996. Εξαφανίζοντας πλήρως τον Bruce Willis, που ήταν και ο πρωταγωνιστής της ταινίας, ο Pitt υποδύεται τον Jeffrey Goines, έναν ψυχοπαθή, με φανατικές ιδέες, ο οποίος είναι ο αρχηγός του Στρατού των 12 Πιθήκων. Είναι απίστευτος ο τρόπος με τον οποίο ο Pitt παίζει τον ρόλο, τις κινήσεις και το βλέμμα ενός ανθρώπου που δεν έχει “σώας τας φρένας” και μετά από αυτόν τον ρόλο, ο Pitt άρχιζε να βρίσκει ολοένα και περισσότερους, με το αποκορύφωμα φυσικά να είναι η ταινία Fight Club, τρία χρόνια μετά.

Sean Maguire (Robin Williams – Good Will Hunting)

Ξέρω τι θα πείτε. Ο Matt Damon ήταν εξαιρετικός και μας έδειξε πόσο έξυπνος μπορεί να είναι και γιατί θεωρείται ένας από τους εξυπνότερους ανθρώπους στο σύγχρονο Hollywood. Ωστόσο, η μεγάλη αλλαγή εδώ και ο άνθρωπος που μας κάνει την ταινία αξιομνημόνευτη είναι ο Robin Williams στον ρόλο του Dr Sean Maguire, του ψυχοθεραπευτή του νέου Will. Είναι απίστευτο το πως ένας άνθρωπος που μέχρι τότε, είχε μείνει στο μυαλό του κοινού για τις κωμικές του δυνατότητες και το πως εύκολα μας έκανε να ξεχνιόμαστε από τα προβλήματά μας και να γελάμε, να έρχεται σε αυτήν την ταινία να παίξει έναν δραματικό ρόλο. Το είχε κάνει βέβαια και στο Dead Poets Society, ωστόσο εδώ είναι, που κατά την ταπεινή μου γνώμη, ο Williams καθιερώθηκε ως ένας από τους πιο πολύπλευρους και long-range ηθοποιούς στην ιστορία του Hollywood. Το πως καταφέρνει να φέρει έναν κωμικοτραγικό χαρακτήρα στον ρόλο και να το συνδυάσει άψογα με τον ρόλο του Damon σε μια ταινία που υπάρχουν ηθοποιοί, όπως τα αδέρφια Afflect καθώς και ο Stellan Skarsgard, είναι πραγματικά αξιομνημόνευτο και άξιο προσοχής. Εύγε κύριε Williams. Εύγε!

Αξιομνημόνευτες αναφορές:

  • Jack Nicholson (The Joker & Frank Costello σε Batman & The Departed)
  • Marlon Brando (Colonel Kurtz στο Apocalypse Now)
  • Michael Fassbender (Edwin Epps στο 12 Years A Slave)
  • Paul Dano ( Paul & Eli Sunday στο There Will Be Blood)
  • Mark Wahlberg (Sergeant Dignam στο The Departed)

Για περισσότερα άρθρα και λίστες, μείνετε συντονισμένοι στο School of Rock. Join us!

Related post

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *