Μερικά facts που ίσως δεν ξέρετε για τα zombies

Μερικά facts που ίσως δεν ξέρετε για τα zombies

[dropcap size=dropcap]Ο[/dropcap] μύθος του νεκρού που ανασταίνεται, είτε από κάποια κατάρα-αποκάλυψη, είτε από κάποια ασθένεια/ιό υπάρχει αρκετές χιλιάδες χρόνια σε διάφορες μορφές, πολλές φορές και συναφή με το μύθο του βρικόλακα.

Οι άνθρωποι πάντα φοβόντουσαν τον θάνατο, αλλά πιο πολύ, αυτούς που ίσως επέστρεφαν από εκεί. Τον άλλο κόσμο. Γιατί στις περισσότερες δοξασίες, δεν είχαν καλό σκοπό.

Πότε όμως διαδόθηκε και παρέμεινε η λέξη zombie;

Μια νουβέλα του 1929 από τον Willian Seabrook για την Αιτή, θεωρείται το μεγάλο σταυροδρόμι της pop culture γύρω από το θέμα. Εκείνος ονόμασε zombie ένα νεκρό που επέστρεφε στη ζωή. Ο Seabrook κάτι θά ‘ξερε (λέμε τώρα) καθώς εκτός από συγγραφέας, ήταν μετρ της μαύρης μαγεία και δηλωμένος… κανίβαλος.

Ποια είναι η ρίζα της λέξης;

Σύμφωνα με το αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης, η λέξη zombie έχει δυτικό Αφρικανική ρίζα και πρωτοεμφανίστηκε στην αγγλική γλώσσα το 1819 γραμμένη σαν «zombi» μέσα από κείμενα για την ιστορία της Βραζιλίας από τον Robert Southey. Προέρχεται (μάλλον) από τις λέξεις zumbi που σημαίνει φετίχ και nzambi που σημαίνει θεότητα.

Η Marvel προσπάθησε να κατοχυρώσει τη λέξη:

Όσο και παράξενο και αν ακούγεται, το 1973 λίγο πριν την έκδοση του comicbook Tale Of the Zombie, η Marvel προσπάθησε να κατοχυρώσει τη λέξη zombie και εν τέλη τα κατάφερε δυο χρόνια μετά. Μάλιστα αυτό κράτησε μέχρι και το 1996 ώσπου έχασε τα δικαιώματα. Αμάν ρε Marvel.

Υπάρχει παγκόσμια μέρα

Ναι, και όμως. Η παγκόσμια μέρα… Εορτασμού (;) των Zombies είναι στις 8 Οκτωβρίου (yeeees).

Δυο είναι πάντα τα origin stories:

Κατάρα, μαύρη μαγεία ή κάτι τέτοιο ή το πιο διαδεδομένο, ένας ιός. ΧΑ! «Η εκδίκηση» του Ιάσονα Λεμονιάτη (ΕΔΩ), καινοτομεί στο origin story ενός ζόμπι. Γατάκια…

Γιατί τα zombies σκοτώνονται μόνο τραυματίζοντας/κόβωντας το κεφάλι τους;

Γιατί υποτίθεται ότι οι νευρικές απολήξεις τους εγκεφάλου τους, τους κινούν. Δεν υπάρχει καρδιά ή άλλο ζωτικό όργανο.

Ο πατέρας των ταινιών-ζομπι, George Romero:

Σύμφωνα με τον ίδιο και τους κριτικούς, τα ζόμπι στις ταινίες του είναι μια απόδοση της κοινωνίας όταν ξεσπάει μια κρίση. Για αυτό και ο ίδιος αρνήθηκε να συμμετάσχει σε ένα επεισόδιο του The Walking Dead (σαν σκηνοθέτης) καθώς το θεωρεί πως υποβαθμίζει την θεματολογία… ζόμπι.

Σύμφωνα με παραδόσεις της Ταϊτής, λίγο αλάτι είναι αρκετό:

Και όμως. Αν… αλατίσεις τον walker σύμφωνα με αυτές τις παραδόσεις, δεν θα γίνει ζωντανός και πάλι, αλλά θα γυρίσει στον τάφο του. Αυτό μοιάζει με την νησιώτικες παραδόσεις στην Ελλάδα για τον βρικόλακα και το θαλασσινό νερό. Αυτό βέβαια για τα zombies που όντως βγήκαν από τάφο.

Τα zombies στην πραγματικότητα (αν υπήρχαν) είναι πιο ακίνδυνα από έναν άνθρωπο

Δεν χρησιμοποιούν όπλα, δεν πετάνε, συνήθως είναι αργά και δυσκίνητα. Σίγουρα όταν μαζεύονται σε ορδές είναι ένα θέμα, αλλά…

Γυμνάσου και μάθε να χειρίζεσαι ξίφος

Δηλαδή η Michonne που έχει το σπαθί του σαμουράι και άψογη φυσική κατάσταση είναι χαζή; Το σπαθί θέλει απλά καθάρισμα και όχι πυρομαχικά που τελειώνουν, ενώ το να είσαι fit σε βοηθάει και στο καθαρό μυαλό πέρα από το τρέξιμο.

Υπάρχουν ήδη αρρώστιες που μοιάζουν με zombie apocalypse

Μια αρρώστια που ονομάζεται Yawns, είναι υπεύθυνη για να γεμίσει το σώμα σου πληγές, να σε κάνει να μην μπορείς να σκεφτείς καθαρά και φυσικά, να περπατάς αργαααα. Ενώ, υπάρχει και το … τρολάρισμα του Consciousness Deficit Hypoactivity Disorder (CDHD).

Ένα σύνδρομο που οι ασθενείς του χάνουν τον έλεγχο των συνειδητών πράξεων τους, κινούνται αργά, δεν καταλαβαίνουν χαρά/απόλαυση, δεν μπορούν να συνεννοηθούν με ομιλία, έχουν αμνησία και αδυναμία καταστολής επιθετικής συμπεριφοράς ή όρεξης για φαγητό (ο υπέροχος συνδυασμός που έχουν τα ζόμπι δηλαδή).

Zombie Vs Vampire

Έχουν κοινό παρελθόν και αποστολή. Τον ψόφο και τον κυνήγι των ζωντανών. Ωστόσο, δεν υπήρχε περιπτωση να νικήσει ένα zombie σε μάχη με βρικόλακα παρά μόνο… να έτρωγε κάθε ζωντανή ύπαρξη που μπορούσε να δώσει τροφή στο αρχέγονο σεβάσμιο ον.

Related post

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *