Μόλις μάθαμε πως μάλλον δεν θα έχουμε ποτέ νέο δίσκο System of A Down

Μόλις μάθαμε πως μάλλον δεν θα έχουμε ποτέ νέο δίσκο System of A Down

Πολλές φορές δεν ξέρουμε τι κρύβεται πίσω από την κουρτίνα της διασημότητας. Έτσι και στην περίπτωση των System of A Down, η απουσία τους από την δισκογραφία για 12 χρόνια, παρά τα συνεχή σχόλια μελών της μπάντας, εδώ και μια πενταετία τουλάχιστον, πως υπάρχει νέο υλικό για δίσκο, πάντα κινούσε την περιέργεια των οπαδών που αναρωτιούνται: γιατί στο καλό δεν μπαίνουν τότε στο studio;

Well, η συνύπαρξη διαφορετικών προσωπικοτήτων που ίσως έγινε αρχικά με το ζόρι, καθώς η συνταγή πετύχαινε το στόχο της αλλά κάποια στιγμή έγινε ανυπόφορη για κάποιον από τους «μάγειρες», έφερε την άρνηση. Και για να μην μιλάμε με γρίφους, αφού όλα αποκαλύφθηκαν χαρτί και καλαμάρι, ο Daron Malakian, σε συνέντευξή του στο Kerrang!, έδειξε τον Serj Tankian ως υπεύθυνο της «ύπνωσης» των System Of A Down όλα αυτά τα χρόνια, κατονομάζοντάς τον ως άνθρωπο που δεν αγαπάει, ούτε αγαπούσε ποτέ την metal και rock μουσική και ως πολύ εκλεκτικό σε καταστάσεις.

Ο δεύτερος απάντησε αμέσως με μια μεγάλη ανακοίνωση, που στην ουσία αποδέχεται πως ναι, είναι εκλεκτικός όταν έρχεται η ώρα της καλλιτεχνικής έκφρασης και υπερασπίζεται το δικαίωμά του, να μην του αρέσουν οι δυο τελευταίες δουλειές στον SOAD, πριν αποσυρθούν (τα Mezmerize και Hypnotize), ενώ άφησε υπονοούμενα για τον τρόπο που ο Malakian χειριζόταν το μοίρασμα της οικονομικής πίτας αλλά και τα media.

νέο δίσκο System of A Down

Για να τα δούμε όμως με τη σειρά. Αρχικά ο κιθαρίστας των SOAD και των Scars Of Broadway είπε:

«Ο τρόπος που κάνουν τα άλμπουμ οι System είναι πολύ συγκεκριμένος και οι περισσότεροι από εμάς, θέλουμε να το κάνουμε έτσι. Ένας από εμάς (ο Serj) δεν θέλει να επιστρέψει σε αυτόν τον τρόπο και θέλει, όλοι οι υπόλοιποι να δοκιμάσουμε τον δικό του τρόπο και φυσικά δεν συμφωνούμε. Έχω υλικό για έναν ολόκληρο δίσκο αν όλοι οι System Of A Down μαζευτούμε. Αν ήταν στο χέρι μου, ποτέ δεν θα είχαμε κάνει όλο αυτό το διάλειμμα. Μπορεί να μην γίνει και ποτέ (νέος δίσκος). Κάποτε με επηρέαζε ψυχολογικά και προσωπικά αυτή η εξέλιξη, αλλά όχι πια. Δεν είναι στο χέρι μου. Κάναμε τόσες άκαρπες συναντήσεις για αυτόν τον λόγο. Δεν θέλω να κατηγορώ τον Serj, είναι φίλος μου και νοιάζομαι για αυτόν, αλλά δεν ξέρω πια πώς να του αλλάξω γνώμη. Όσες φορές και αν μιλήσαμε, έχει τελείως διαφορετική άποψη επί των πραγμάτων. Δεν ήταν ποτέ μεταλάς ή ροκάς. Δεν ξέρω καν αν νιώθει κάτι για αυτή τη μουσική όπως εγώ που μεγάλωσα με αφίσες των Slayer και των KISS και ήθελα να γίνω σαν αυτούς. Ο Serj δεν νιώθει έτσι, οπότε το γεγονός πως ήταν ο τραγουδιστής μια πετυχημένης metal μπάντας, ήταν διαφορετικό συναίσθημα για αυτόν, από ότι σε μένα. Ο Serj δεν ήθελε καν να κάνουμε τα Mezmerize και Hypnotize. Τον παρακαλέσαμε τότε. Ήδη ένιωθε εκτός».

Και λίγες ώρες μετά, η απάντηση του Tankian (σε ελεύθερη μετάφραση):

Είμαστε τρομερά τυχεροί τύποι (καριόληδες λέει, lol) που οι οπαδοί μας θέλουν ακόμα ένα δίσκο από εμάς. Αυτό έχει οδηγήσει σε αμέτρητες φήμες όλα αυτά τα χρόνια, για την ανικανότητά μας να κάνουμε έναν όλοι μαζί, από ειδικούς των media που αναλύουν τις συνεντεύξεις μας.
Οπότε θα κάνω μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα για μια φορά και ελπίζω χωρίς να θίξω κανέναν.
Είναι αλήθεια πως είμαι υπεύθυνος για την απόφαση να αποσυρθούμε το 2006. Όλοι οι υπόλοιποι ήθελαν να συνεχίσουμε και να περιοδεύουμε και να βγάζουμε δίσκους.
Εγώ δεν ήθελα. Γιατί; Για πολλούς λόγους:
Καλλιτεχνικούς. Πάντα ένιωθα πως να κάνεις το ίδιο πράγμα με τους ίδιους ανθρώπους για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι περιττό, για μια δυναμική μπάντα όπως εμείς. Χρειαζόμουν χρόνο για να κάνω τη δική μου δουλειά.
Ισότητα: Όταν ξεκινήσαμε τα έσοδα μοιράζονταν σχεδόν ισόποσα μέσα στην μπάντα. Όταν ήρθαν τα Mezmerize/Hypnotize, ο Daron (Malakian) είχε αναλάβει τον έλεγχο τόσο του δημιουργικού κομματιού, όσο και του οικονομικού, ενώ ήθελε τον πλήρη έλεγχο του Τύπου.
Ήθελα να φύγω από την μπάντα πριν από αυτά τα άλμπουμ γιατί δεν μου άρεσε ο τρόπος προσέγγισής τους. Για αυτό και δεν τα νιώθω κοντά μου, μουσικά, όπως τα υπόλοιπα. Είχα τραγούδια που μπορούσα να προσφέρω αλλά δεν τα κατάφερα, αφού πείστηκα από υποσχέσεις που δεν έγιναν πράξη.
Ο χρόνος πέρασε και όλοι κάναμε δικά μας πράγματα. Η σόλο καριέρα μου, μού έδωσε την αυτοπεποίθηση ως τραγουδοποιός και συνθέτης και αργότερα, να επανενωθούμε για περιοδείες και να κάνουμε παρέα.
Το ήξερα πως ήθελαν να κάνουμε έναν δίσκο, αλλά με το παρελθόν που είχαμε, ήμουν διστακτικός. Κάποιες φορές υπήρχαν έντονα ξεσπάσματα προς το πρόσωπό μου για αυτή την απροθυμία.
Μετά από πολύ σκέψη, πριν δυο χρόνια, τους μάζεψα και τους πρότεινα πράγματα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε ως System Of A Down.
Ήθελα να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος και να δουλέψουμε με έναν τρόπο, που όλοι θα είμαστε χαρούμενοι. Τους πρότεινα:
1. Ισομερή δημιουργική προσφορά. Μέχρι τότε είχα κυκλοφορήσει 5 δικούς μου δίσκους και ήμουν καλύτερος τραγουδοποιός από μουσικής πλευράς, ενώ ο Daron είχε γίνει καλύτερος στιχουργός. Έτσι πρότεινα να προσφέρουμε από 6 τραγούδια που όλοι θα είμαστε σύμφωνοι και θα δουλέψουμε από κοινού.
2. Ίση μοιρασιά των εσόδων του δίσκου: Προσωπικά νιώθω πως μια πάντα είναι μια συνεργασία με ίσα μέλη, οπότε και τα οικονομικά πρέπει να είναι έτσι.
3. Ο συνθέτης του τραγουδιού θα είχε την τελική απόφαση για την κατεύθυνσή του. Στο παρελθόν είχε γίνει πολλές το σκηνικό, να μετατρέπεται μια ιδέα σε κάτι μη επιθυμητό που ήθελα να μην κυκλοφορήσει έτσι.
4. Να υιοθετούσαμε ένα concept έτσι ώστε να μην βγάζαμε απλώς ένα δίσκο, αλλά να ήταν μια ολοκληρωμένη εμπειρία.
(Προφανώς και παραλείπω πολλές λεπτομέρειες ακόμα, όσον αφορά τον ήχο της μπάντας και τις αμέτρητες σημειώσεις μου στον Daron σχετικά με την μπάντα του Scars On Broaway και το πως δεν ταιριάζουν με το ύφος των Soad κλπ)
Έπρεπε να θέσω όρια γιατί ήξερα ότι δεν μπορούσα να είμαι ευτυχισμένος, γυρίζοντας πίσω στα πράγματα όπως είχαν.
Μετανιώνω και απολογούμαι μόνο για το ότι δεν μπορούμε σαν μπάντα να σας δώσουμε ακόμα έναν System Of A Down δίσκο.

Related post

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *