Back In The Day | Ποια ήταν η γνώμη των κριτικών για το Sleepers του Barry Levinson;

Back In The Day | Ποια ήταν η γνώμη των κριτικών για το Sleepers του Barry Levinson;

Παρασκευή σήμερα και είπα να κρατήσω για πρώτη φορά στη ζωή μου μια συνέπεια και όπου μας βγάλει. Ο λόγος για την στήλη Back In The Day, όπου θα μιλάμε για κλασικές ταινίες, που σπάνια θα βρεθεί κάποιος σήμερα να τις αμφισβητήσει, αλλά που στην εποχή τους δεν έτυχαν απόλυτης αποδοχής.

Μετά τον Δράκουλα του Copola, θα περάσω σε μία που είδα και πάλι πρόσφατα και πραγματικά ανακάλυψα νέα πράγματα για αυτήν, καθώς πάντα είχα ένα πρόβλημα με την ιστορία της. Αναφέρομαι στο Sleepers του Barry Levinson από το μακρινό (πια) 1996, που στην Ελλάδα όμως προβλήθηκε το 1997.

Για να ξεμπερδέψω γρήγορα με τα όσα έχω να πω εγώ, αναφέρω μόνο πως η ιστορία μου φαινόταν υπερβολική από την πρώτη φορά που την είδα (πιθανότατα να ήμουν 16-17, κοντά στο 2000 σε κάποια τηλεοπτική προβολή) και ακόμα περισσότερο αναληθή με τον καιρό που την ξαναείδα πιο μεγάλος. Για να φτάσουμε στο τελικό καθαρτικό αποτέλεσμα που μας προσφέρει η ταινία, γίνονται τόσα πολλά, πίσω και μπρος από την σκοτεινή σκηνή του Χελς Κίτσεν της Νέας Υόρκης, που φαίνονται λες και όλα κρέμονται από μια κλωστή, αραχνοΰφαντη.

Μόλις πέρσι έμαθα πως η ταινία είναι βασισμένη σε βιβλίο του Lorenzo Carcaterra και πως ισχυρίζεται πως είναι τα παιδικά του χρόνια. Φυσικά οι επίσημοι φορείς αναφέρουν πως δεν υπάρχουν αρχεία της συγκεκριμένης δίκης που ισχυρίζεται ο συγγραφέας, ενώ το ίδιο αναφέρει και ένας δημοσιογράφος, ο David Stout των New York Times, ψάχνοντας τα αρχεία της εφημερίδας.

Ποια ήταν η γνώμη των κριτικών για το Sleepers του Barry Levinson;

Όπως είναι λογικό, οι αρνητικές κριτικές που (θα) εστιάζουμε σε αυτή τη στήλη, συγκεκριμένα για το Sleepers, στοχεύουν σε αυτή την τρύπια λιγάκι ιστορία ή το πώς ο σκηνοθέτης απεικόνισε την βία και την παιδική σεξουαλική παρενόχληση, καθώς δεν μπορείς να προσάψεις τίποτα για την μουσική της (υποψήφιος για όσκαρ ο John Williams), την φωτογραφία, την κινηματογράφηση και (ίσως κάποιες από) τις ερμηνείες.

Η βαθμολογία του κοινού στο IMDb είναι 7.6/10 και στο Rotten Tomatoes είναι 85%. Για τους κριτικούς, επίσης στο Rotten Tomatoes είναι 73%, ενώ στο IMDb που αντλεί βαθμολογίες από το metacritic.com είναι μόλις… 49%.

Ποια ήταν η γνώμη των κριτικών για το Sleepers του Barry Levinson;

Ας δούμε λοιπόν τι λένε οι πιο χαμηλές από αυτές:

Newsweek | 10/100

Διάβασα το σπαρακτικό The Boys of St. Vincent (το βιβλίο που στηρίχτηκε το σενάριο) για να δω πόσο αδύναμο και άδειο είναι το Sleepers και πόσο λίγα αποκαλύπτει για την φύση και τα αποτελέσματα της παιδική σεξουαλικής κακοποίησης.

The New York Times | 30/100

Ο τρόπος με τον οποίο σκηνοθέτησε ο Barry Levinson αλλά και έπαιξαν, μια σειρά από αστέρες, η ταινίας δεν αφήνει έστω μια πνοή αλήθειας στο σύμπαν της.

Los Angeles Times | 30/100

Ο τόνος της ταινίας είναι επιφορτισμένος για να μυθοποιήσει περιστασιακά ατυχήματα και να τα μετατρέψει σε ένα έπος για την χαμένη νεανική αθωότητα. Περισσότερο μοιάζει με επιχρυσωμένο σκουπίδι.

Austin Chronicle | 40/100

Με μπερδεμένη λογική προσέγγιση, το δεύτερο μισό της ταινίας αποτυγχάνει να δώσει την κάθαρση στην οποία περιμένεις.

Entertainment Weekly | 50/100

Το μόνο πράγμα που κακοποιείται σε αυτή την ταινία, είναι η νοημοσύνη του κοινού.

The A.V. Club | 50/10

Αργό, μπερδεμένο και βαρετό. Προοικονομεί το τέλος μιας ακριβής ταινίας που της λείπει εν τέλει μια καλή βασική ιστορία να πει.

Ποια ήταν η γνώμη των κριτικών για το Sleepers του Barry Levinson;

Ενδιαφέρουσα facts της ταινίας:

  • Σύμφωνα με το βιβλίο, μετά την ψευδή κατάθεση του Father Bobby, ολόκληρη η δικαστική αίθουσα ξέσπασε σε χειροκροτήματα.
  • Κάποιοι χαρακτήρισαν την οπτική ματιά της, ως ομοφοβική.
  • Οι πιτσιρικάδες -τότε- ηθοποιοί Brad Renfro και Joe Perrino, φορούσαν φακούς επαφής για να αλλάξουν το χρώμα των ματιών τους και να ταιριάζει στους Brad Pitt και Jason Patric, τους ηθοποιούς δηλαδή, που τους ενσάρκωσαν ως ενήλικοι.
  • Η ταινία είχε budget σχεδόν 45 εκατομμύρια και έβγαλε περίπου 200.

Related post

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *