Οι πιο εμβληματικές rock σκηνές στον κινηματογράφο V.1

Οι πιο εμβληματικές rock σκηνές στον κινηματογράφο V.1

Δέκα αξιομνημόνευτες στιγμές που οι σκηνοθέτες ανέλαβαν και ρόλο DJ ντύνοντας με rock χροιά μερικές από τις πιο εμβληματικές οπτικοακουστικές απολαύσεις της κινηματογραφικής ιστορίας.

Τα τραγούδια αυτά -όχι πρωτότυπα σάουντρακ- λόγω της χρησιμοποίησης τους στις θρυλικές αυτές σκηνές έχουν συνδεθεί άρρηκτα με τις ταινίες χαρακτηρίζοντας το ύφος τους. Οι επιλογές γίνανε με γνώμονες τη σχετικότητα και το πόσο ταίριαξαν τα τραγούδια με τις σκηνές αλλά και με το στάτους τους στο hall οf fame των trivia αναφορών κάθε σπασίκλα της ποπ κουλτούρας.

Διαβάστε το δεύτερο μέρος του αφιερώματος ΕΔΩ.

10. WANTED DEAD OR ALIVE – Bon Jovi | HARLEY DAVIDSON & THE MARLBORO MAN

Εναρκτήριο κομμάτι της ταινίας ακούγεται όσο τρέχουν μαζί οι τίτλοι αρχής και ο πολύς Mickey Rourke επάνω στην Harley Davidson. Ο στίχος του ρεφρέν ‘’on a steel horse I ride’’ παίρνει σάρκα και οστά σε ένα από τα πιο αλήτικα opening sequences σε ταινία δράσης.

9. BATTLE WITHOUT HONOR OR HUMANITY – Tomayasou Hotei | KILL BILL

Επικό μελωδικό instrumental με μαεστρική κιθάρα από τον θρύλο της ιαπωνικής ροκ Hotei , που με κάποιο τρόπο χωρίς να υπήρχε το youtube & τo Shazam είχε ανακαλύψει ο Ταραντίνο. Χρησιμοποιήθηκε ως σάουντρακ σε μια από τις πιο αναμενόμενες και badass σκηνές τις ταινίας. Έκτοτε έγινε παγκόσμια επιτυχία και χρησιμοποιείται και αυτό σαν reference για τις ταινίες Kill Bill.

8. SCHOOL’S OUT – Alice Cooper | DAZED AND CONFUSED

Η αγάπη του Richard Linklater για την ροκ μουσική είναι τόσο γνωστή όσο εκείνη του Σκορσέζε για τους Rolling Stones. Αδύνατον να κρυφτεί. Ο σκηνοθέτης που μας χάρισε το λατρεμένο συνονόματο ‘’School Of Rock’’ , μια δεκαετία και κάτι πιο πριν είχε δημιουργήσει την ταινία σύμβολο κάθε εφηβοροκά των 90s. Γεμάτη με ατόφια κλάσικ ροκ αριστουργήματα η επιλογή για ένα συγκεκριμένο κλιπ θα φάνταζε δύσκολη, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι τόσο. Η επιλογή του School’s Out ήταν spot-on, τζιτζί και άλλα παρόμοια επίθετα. Σχολείο τέλος και ‘τάνα όλα…

7. EYE OF THE TIGER – Survivor | Rocky ΙΙΙ

Οποιαδήποτε ανάλογη λίστα που δεν συμπεριλαμβάνει το εν λόγω σάουντρακ είναι για τον κάλαθο των αχρήστων. Δύσκολα θα βρεις άνθρωπο να μην το έχει χωρέσει, έστω για την καφρίλα της στιγμής, σε μια λίστα που συνοδεύει οποιασδήποτε μορφής γυμναστική. Για εκείνα τα δευτερόλεπτα που σαν άλλος Σταλόνε και ‘συ παίρνεις το μάτι του τίγρη πριν η κράμπα σου χτυπήσει την πόρτα.Λίγα τραγούδια έχουν συνδεθεί τόσο έντονα με κάποια ταινία και ο λόγο είναι ΑΥΤΟΣ.

6. SHIPPING TO BOSTON – Dropkick Murphys | THE DEPARTED

Όταν η κουβέντα έρχεται στο θέμα σκηνοθέτης και επιλογές κομματιών ο Scorseze κατατάσσεται στους κορυφαίους. Η ταύτιση του με τους Rolling Stones είναι μια ιστορία λίγο πολύ γνωστή, εδώ όμως έβγαλε στον αφρό της δημοσιότητας μια αρκετά λιγότερο γνωστή μπάντα, τους λατρεμένους Murphys. Ένα εκπληκτικό instrumental με ιρλανδικές επιρροές που θαρρείς λόγω του ονόματος πως γράφτηκε αποκλειστικά για την ταινία, κι όμως όχι. Μέγα Σικελιανέ και θαυμαστά τα έργα σου…

5. JOHNNY B. GOOD – Chuck Berry | BACK TO THE FUTURE

Ο Michael J. Fox έχει γυρίσει πίσω στο χρόνο στην τελετή αποφοίτησης του κολεγίου της… μητέρας του. Με τα πολλά καταλήγει πάνω στην σκηνή με τους ζωντανούς μουσικούς, αρπάζει μια ηλεκτρική κιθάρα και αποφασίζει να γνωρίσει στα νιάτα εκεί μέσα την… Rock n’ Roll. Θρυλική σκηνή και η επιλογή δε θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Ένα ανυπέρβλητο homage στον αληθινό βασιλιά του είδους που οι αντιδράσεις των φοιτητών στη σκηνή αυτή δεν διαφέρουν και τόσο από εκείνες των θαμώνων στα κλαμπς που πρωτοξεκίνησε να παίζει ο Chuck Berry. Αξίζει να παρατηρήσετε τις αναφορές που κάνει σε διάσημε φιγούρες κιθαριστών το χαρακτηριστικό ‘’windmill’’ του Pete Townshend των The Who και το δάγκωμα των χορδών φυσικά του Jimi Henxdrix.

Διαβάστε ακόμα: Chuck Berry, ο πραγματικός βασιλιάς του Rock n’ Roll

4. BORN TO BE WILD – Steppenwolf | EASY RIDER.

Βοήθησε και βοηθήθηκε από αυτήν την ανεξάρτητης παραγωγής ταινία να γίνει αναπάντεχα μεγάλη επιτυχία δίνοντας και στα δύο επικών διαστάσεων cult status. Άλλο ένα τραγούδι που η θεματική του και ο αέρας του συνάδουν απόλυτα με την φιλοσοφία της ταινίας. Αντικουλτούρα, hippies και ξεγνοιασιά σε μια ταινία που μεταξύ άλλων ακούγονται: Hendrix & The Byrds. Στιγματίζοντας το τέλος των 60’s μετατράπηκε σε ένα από τα πολιτιστικά κειμήλια της νεολαίας της εποχής.

3. WHERE IS MY MIND – The Pixies | FIGHT CLUB.

Μονάχα το Eye Of The Tiger με τον Rocky έχει συνδεθεί τόσο πολύ με μια ταινία, όσο αυτό το υπέροχο μελαγχολικό κομμάτι των Pixies που έγινε σήμα κατατεθέν στο αριστούργημα του David Fincher. Η ταύτιση των στίχων του τραγουδιού με την προσωπικότητα του κεντρικού ήρωα του φιλμ είναι ανατριχιαστικά μεγάλη. Στολίζει την άκρως εμβληματική τελευταία σκηνή…

2. STUCK IN THE MIDDLE WITH YOU – Stealers Wheel | RESERVOIR DOGS

Ξανά Ταραντίνο στη λίστα, του αξίζει και δεύτερη αναφορά, νομίζω συμφωνούμε όλοι. Eδώ όμως δεν είναι απλά backround. Εδώ τολμώ να πω πως. στη πρώτη του ταινία. βλέπουμε την πρώτη στιγμή δόξας της σκηνοθετική ιδιοφυΐα που μετέπειτα κατέκτησε τον κινηματογραφικό κόσμο. Η επιλογή αυτή παίζει εξέχοντα ρόλο στην δραματουργία της σκηνής! Αυτό το χορευτικό ροκάκι γεννάει στον ακροατή συναισθήματα ευφορίας που κατακερματίζονται σε λίγα λεπτά στην θέαση ενός ανυπέρβλητου ψυχωτικού Michael Madsen που μετατρέπει σε χορογραφία έναν απο τους πιο στυγερούς βασανισμούς που έχουν καταγραφεί στο σινεμά. Αριστούργημα τίποτα άλλο…

rock σκηνές

Οι πιο εμβληματικές rock σκηνές στον κινηματογράφο V.2

1. ΤΗΕ ΕND – The Doors | APOCALYPSE NOW

Κατά πολλούς το ‘’Αποκάλυψη Τώρα’’ και όχι ο ‘’Νονός’’ είναι το σκηνοθετικό αριστούργημα του Francis Ford Copolla. Μία από τις σπουδαιότερες ταινίες όλων των εποχών, είναι ίσως το απόλυτό πολεμικό έπος. Η εναρκτήρια σκηνή ντύθηκε με το έτερο μουσικό αριστούργημα του Jim Morrison και χρίζεται ως το υπέρτατο δέσιμο εικόνας και ήχου για να καλωσορίσει τον θεατή στον τρομαχτικό εμπόλεμο κόσμο του Βιετνάμ και στον ψυχεδελισμό της προσωπικότητας του κεντρικού ήρωα.

Τα πολλά λόγια όμως είναι περιττά, το play αρκεί…

Τιμητική μνέια: BOHEMIAN RHAPSODY – Queen | WAYNE’S WORLD.

Μία σύντομη αλλά άκρως καλτ και λατρεμένη σκηνή που μνημονεύεται συχνά. Το sing along quality του έπους αυτού συνοδευόμενο από τις αγριοφωνάρες τους κάνει την σκηνή ένα μικρός έπος.

Related post

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *