«Είμαι Ιταλός, Ναπολιτάνος και Έλληνας»

«Είμαι Ιταλός, Ναπολιτάνος και Έλληνας»

[dropcap size=dropcap]Σ[/dropcap]το School Of Rock συνήθως δεν γράφουμε θέματα που να έχουν σχέση με πολιτική και αθλητισμό. Ο γαμάτος αρχισυντάκτης μας όμως μου έδωσε το ελεύθερο να κάνω ένα που αγγίζει και τις δύο κατηγορίες.

Τα τελευταία 6 χρόνια ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση στην χώρα μας, που οφείλεται στην οικονομική κρίση. Οι άνθρωποι πλέον βλέπουν «μαύρο» το μέλλον τους και η Ελλάδα έχει χάσει το κύρος της. Εκατοντάδες άρθρα καθημερινά από μεγάλα ΜΜΕ επιτίθενται στους Έλληνες (που στην τελική είναι και αυτοί που πληρώνουν την νύφη) χαρακτηρίζοντας τους τεμπέληδες, διεφθαρμένους και άλλα ωραία.

Υπάρχουν όμως και πολλοί άνθρωποι που σέβονται όμως αυτά που έχει προσφέρει κατά την διάρκεια της ιστορίας και τιμούν ακόμα το Ελληνικό πνεύμα.

Σήμερα φιλοξενούμε τον Μάρκο Μποριέλο, δημοσιογράφο του TeleclubItalia και μέλος της μεγαλύτερης εκπομπής για τους φίλους της Νάπολη.

Το αξιοπρόσεχτο με τον συνάδελφο είναι ότι μαθαίνει Ελληνικά μόνος του ακούγοντας ελληνικά τραγούδια και διαβάζοντας Ιταλοελληνικά λεξικά. Ψάχνει και βρίσκει πληροφορίες για την χώρα μας διαβάζοντας κείμενα στην γλώσσα μας, ώστε να την τελειοποιήσει.

Ένας εντελώς διαφορετικός χαρακτήρας, ανάμεσα στους χιλιάδες που τσιμπάνε στην προπαγάνδα της Bild και των Γερμανικών κατά κύριο λόγο media. Η συνέντευξη του έχει σχέση με την Ελληνική γλώσσα κυρίως και το πως βλέπουν οι Ιταλοί την χώρα μας.


 

Καταρχάς πόσες γλώσσες μιλάς;

Λοιπόν, μπορώ να μιλήσω Ισπανικά, Αγγλικά και Γερμανικά πολύ καλά γιατί μελετώ αυτές τις γλώσσες πολύ καιρό. Ξέρω λίγα Βουλγάρικα και Ελληνικά τα οποία πρέπει να βελτιώσω, επίσης λίγα Σέρβικα, Ρώσικα και Κροατικά γιατί μοιάζουν με τα Βουλγάρικα. Στο μέλλον θέλω να μάθω Γεωργιανά, Αρμένικα και και Εβραϊκά. Το όνειρο μου είναι να μιλάω τέλεια 15 με 20 γλώσσες.

Ποιος σε παρότρυνε να μάθεις τόσες γλώσσες;

Η δασκάλα Αγγλικών μου στο Λύκειο είπε ότι είμαι καλός στο να μαθαίνω ξένες γλώσσες, Ήταν εξαιρετικά δύσκολο να πάρεις καλό βαθμό στο μάθημα της καθώς ήταν πολύ αυστηρή. Αν θυμάμαι καλά ήμουν ο μόνος που έπαιρνε καλούς βαθμούς στο μάθημα της. Ήταν επίσης Αμερικάνα, όχι Ιταλίδα.

marco_3

Γιατί θες να μάθεις τόσες πολλές γλώσσες; Τι κερδίζεις;

Έχω ιδιαίτερη αγάπη για την κουλτούρα των χωρών που συμπαθώ και δεν θέλω να μιλάω μόνο Αγγλικά, που είναι διεθνής γλώσσα. Για παράδειγμα αν πάω στην Αρμενία δεν θα μιλήσω Αγγλικά γιατί έτσι δείχνω ότι δεν σέβομαι την χώρα και τους κατοίκους της.

Πως αποφάσισες να μελετήσεις την Ελληνική γλώσσα;

Αυτό είναι μια μεγάλη ιστορία, όπως σου είπα στην αρχή για πολλά χρόνια μάθαινα Ισπανικά, Αγγλικά και Γερμανικά. Στο Λύκειο όμως, αποφάσισα να μελετήσω κάποιες γλώσσες μόνος μου γιατί δεν ήθελα να μείνω στις «κλασικές». Αυτό με παρότρυνε να μάθω ρώσικα, Ελληνικά και Σέρβικα. Πριν μελετήσω την ελληνική γλώσσα, μου έκανε εντύπωση ότι το σαμπουάν που λουζόμουν είχε πληροφορίες στα ελληνικά και έτσι προσπάθησα να το διαβάσω. Δεν τα κατάφερα αλλά μετά έμαθα το αλφάβητο σας και άρχισα να ψάχνω για Έλληνες καλλιτέχνες. Τότε ανακάλυψα τον Μητροπάνο και το πρώτο κομμάτι που άκουσα ποτέ ήταν «τα Λαδάδικα».

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου καλλιτέχνες από την Ελλάδα;

Μου αρέσουν αρκετοί, όπως ο Πασχάλης Τερζής, ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Βασίλης Καρράς, ο Χρήστος Δάντης, ο Γιάννης Πλούταρχος και ο Νότης Σφακιανάκης. Αποφάσισα λοιπόν το 2012 να αρχίσω να ακούω τραγούδια ώστε να συνηθίσω και να μάθω την γλώσσα σας. Φαντάσου ότι πριν από κάθε εξέταση στο πανεπιστήμιο ακούω τραγούδια ελληνικά ώστε να μου φύγει το άγχος.

Σου φαίνονται δύσκολη γλώσσα τα Ελληνικά;

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι τα Γερμανικά είναι πιο δύσκολα σαν γλώσσα από τα Ελληνικά. Αυτό είναι η δική μου άποψη.

Στην Ιταλία άλλοι Ιταλοί μαθαίνουν Ελληνικά;

Βέβαια φίλε μου! Στην Ιταλία υπάρχει σχολή που διδάσκονται αρχαία Ελληνικά και Λατινικά, το Liceo Classico (Λύκειο στα Ελληνικά). Όποιος μάθει αρχαία Ελληνικά δεν έχει κανένα πρόβλημα αργότερα. Δυστυχώς εγώ δεν μπόρεσα να πάω εκεί γιατί ήμουν σε άλλο κλάδο.

Για τους Έλληνες τι γνώμη έχεις;

Οι Έλληνες είναι σαν τους Ναπολιτάνους, για αυτό αγαπώ τους Έλληνες. Είναι πολύ κοινωνικοί και σέβονται τις υπόλοιπες κουλτούρες. Στο μέλλον θα ήθελα να μείνω μόνιμα στην Ελλάδα γιατί ξέρω ότι δεν θα αντιμετωπίσω κανένα πρόβλημα. Κάτι ακόμα που θέλω να πω, είναι ότι οι Έλληνες αγαπούν την κουλτούρα τους σαν τους Ναπολιτάνους. Είμαστε περήφανοι για αυτό και θυμηθείτε ότι είναι τιμή να είσαι Έλληνας γιατί από την χώρα σας ξεκίνησε η δημοκρατία και η δημιουργία κουλτούρας.

Η Ελλάδα όμως τα τελευταία χρόνια περνάει μια κρίση και πρόσφατα άλλαξε κυβέρνηση, τι άποψη έχεις για αυτό;

Για μένα ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο κατάλληλος άνθρωπος. Η χώρας σας θα ξαναποκτήσει κύρος με εκείνον γιατί ξέρει τι κάνει και ξέρει πως να αντιμετωπίσει την Γερμανία, τον πρώτο εχθρό των ευρωπαϊκών χωρών. Τα τελευταία χρόνια ο Παπανδρέου και ο Σαμαράς διέλυσαν την Ελλάδα και έφεραν αυτή που αποκαλείτε «Τρόικα». Αν ήμουν Έλληνας θα είχα ψηφίσει τον Τσίπρα ο οποίος κατά την γνώμη μου θα παράξει έργο σε αντίθεση με τον δικό μας, τον Ματέο Ρέντσι ο οποίος δεν έχει κάνει ούτε τα μισά από αυτά που υποσχέθηκε.

Η Ιταλία έχει αλλάξει καθόλου με την κρίση;

Στην Νότια Ιταλία που μένω, σύμφωνα με έρευνες ο πιο φτωχός νομός είναι αυτός της Σικελίας. Όσο αφορά την πόλη μου, την Νάπολη πολλοί νέοι δεν μπορούν να βρουν δουλειά και αναγκάζονται να μετακομίσουν εκτός Ιταλίας και όχι Βορειότερα γιατί οι Ιταλοί του Βορρά μας μισούν και δεν δίνουν δουλειές σε Νότιους. Στην Βόρειο Ιταλία υπάρχουν προβλήματα, αλλά μπορείς να βρεις δουλειά πιο εύκολα από ότι εδώ.

Οι υπόλοιποι Ιταλοί τι πιστεύουν για την Ελλάδα;

Πολύ καλή ερώτηση! Οι περισσότεροι Ιταλοί φοβούνται μην πάθουμε το ίδιο με την Ελλάδα γιατί οι πολιτικοί μας δεν κάνουν τίποτα για να «φτιάξουν» την οικονομία. Όσο αφορά την στήριξη μας προς την χώρα σας εννοείται ότι εμείς οι Ιταλοί είμαστε με το μέρος της Ελλάδας, δεν θέλουμε η χώρα σας να διαλυθεί. Μην ξεχνάς το una faccia, una razza!

Έχεις σκοπό να επισκεφτείς την Ελλάδα σύντομα;

Φυσικά! Είναι το όνειρο μου να επισκεφτώ την Ελλάδα και όλες τις πόλεις που αγαπώ όπως η Αθήνα αλλά πάνω από όλα η Θεσσαλονίκη, αφού είναι γενέτειρα του Μητροπάνου και του Τερζή. Επίσης θέλω να παρακολουθήσω από κοντά κάποιο ματς του Παναθηναϊκού που είναι μέσα στις αγαπημένες μου ομάδες μαζί με την Μπορούσια Ντόρτμουντ και την Νάπολη φυσικά.

Πως προέκυψε η αγάπη σου για τον Παναθηναϊκό;

Λοιπόν, ο Παναθηναϊκός ήταν η πρώτη Ελληνική ομάδα που είδα να κερδίζει στην Ιταλιά μέσα το 2009 με την Ίντερ, με σκόρερ τότε τον Γιόσου Σαριέγκι. Αποφάσισα τότε να μάθω περισσότερα για αυτή την ομάδα, ταυτόχρονα με τις μελέτες μου στην Ελληνική γλώσσα. Θυμάμαι ότι αυτή η ομάδα κάποτε ήταν πολύ ισχυρή με παίκτες σαν τον Τζιμπρίλ Σισέ, τον Σεμπάστιαν Λέτο και τον Ζιλμπέρτο Σίλβα. Τώρα ο Παναθηναϊκός παραμένει μια δυνατή ομάδα αλλά όχι τόσο δυνατή όπως τότε.

napoli-logo-47-0

Πιστεύεις ότι το Ιταλικό ποδόσφαιρο έχει διαφορές με το Ελληνικό;

Υπάρχουν πολλές διαφορές. Στην Ιταλία υπάρχουν πολλές ομάδες δυνατές όπως η Γιουβέντους, η Νάπολη, η Φιορεντίνα, η Μίλαν και η Ίντερ. Στην Ελλάδα οι μόνες δυνατές ομάδες είναι ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, οπότε αυτό από μόνο του σημαίνει ότι το Ιταλικό ποδόσφαιρο είναι πλουσιότερο από το Ελληνικό. Σε αυτό που μοιάζουν μεταξύ τους είναι στην βία και τον φανατισμό. Στην Ιταλία υπάρχουν πολλοί οπαδοί για παράδειγμα που είναι ρατσιστές ειδικά εναντίων των ομάδων του Νότου. Κάτι που προσωπικά με πειράζει πάρα πολύ.

Γιατί ένας Ναπολιτάνος πρέπει να υποστηρίζει την Νάπολι από την στγμή που η Ιταλία έχει μεγαλύτερες ομάδες;

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην Νάπολη που δεν είναι Νάπολη. Το σωστό όμως είναι να στηρίζεις την Νάπολη γιατί για εμάς είναι σαν μια χώρα. Όταν με ρωτάνε για παράδειγμα από που είσαι λέω από την Νάπολη και όχι από την Ιταλία. Η κουλτούρα μας είναι εντελώς διαφορετική από της Ιταλίας. Μιλάμε διαφορετική διάλεκτο, έχουμε διαφορετική κουλτούρα κάτι για το οποίο είμαστε υπερήφανοι. Είμαστε Ναπολιτάνοι όχι Ιταλοί! Θεωρώ τον εαυτό μου προσωπικά Ιταλό, Ναπολιτάνο και Έλληνα.

Την δημοσιογραφία πως την επέλεξες;

Αποφάσισα να την ακολουθήσω πριν από 5 χρόνια γιατί μου άρεσε να μεταδίδω και να διαβάζω πληροφορίες. Αυτή την στιγμή δουλεύω στο TeleclubItalia, το οποίο είναι το κορυφαίο κανάλι από την Νάπολη.

Είναι διαφορετικά τα Ιταλικά μέσα από τα Ελληνικά;

Είναι πολύ διαφορετικά από της Ελλάδας και θα σου εξηγήσω τον λόγο. Σε κάθε πολιτική απόφαση δεν ακούς ούτε έναν δημοσιογράφο να εκφέρει μια άποψη βάσει έρευνας. Οι περισσότεροι «κράζουν» χωρίς λόγο και λένε ότι όλα είναι χάλια.

Βλέπεις το μέλλον σου σε αυτή την δουλειά;

Αν το όνειρο της δημοσιογραφίας δεν πετύχει, θα γίνω μεταφραστής.

marco_2

Related post