Δέκα σπουδαίες ροκ διασκευές τραγουδιών

Δέκα σπουδαίες ροκ διασκευές τραγουδιών

Όλοι μας αγαπάμε τα σπουδαία τραγούδια και τους ήρωές τους πίσω από αυτά. Το κάθε είδος έχει και την «ναυαρχίδα» του. Για παράδειγμα, η ποπ κάποτε είχε τον Michael Jackson, η ροκ, που εδώ στο School of Rock λατρεύεται ιδιαίτερα, είχε από τους The Beatles μέχρι τους Nirvana (αντιρρήσεις δεν δέχομαι, ούτως ή άλλως, ο χαμένος γιος του είμαι. Αν δεν υπερασπιστώ τώρα τον Cobain, πότε θα το κάνω;) και η ιστορία συνεχίζεται.

Πολλά σπουδαία τραγούδια έχουν βγει λοιπόν από κάθε είδος μουσικής. Σήμερα λοιπόν στο άρθρο, θα σας αναφέρω δέκα στον αριθμό, παρακαλώ, σπουδαίες διασκευές τραγουδιών, οποιουδήποτε είδους, από διάσημα (και μη) ροκ συγκροτήματα καθώς και σε μερικές περιπτώσεις καλλιτέχνες.

Να αναφέρω επίσης πως όσες διασκευές τραγουδιών αναφέρω, θεωρούνται σπουδαίες από μεγάλο μέρος του ακουστικού τους κοινού, οπότε αν έχετε κάποια διαφωνία σχετικά με τα κομμάτια που θα παρουσιαστούν εδώ, μπορείτε να σχολιάσετε ακριβώς από κάτω από το άρθρο την δική σας άποψη. Οπότε, πάμε στο ψητό!

1) Sound of Silence – Disturbed (Πρωτότυπο τραγούδι από: Simon & Garfunkel)



Ξεκινάμε δυναμικά λοιπόν σήμερα την λίστα μας με ένα τραγούδι το οποίο, αποτελούσε ήδη από την εποχή που είχε κυκλοφορήσει μια σπουδαία επιτυχία. Οι Simon & Garfunkel το 1964, παρ’όλο που το άλμπουμ τους τότε, το “Sounds of Silence”, είχε συνολικά αποτύχει, είχαν έμπνευση προφανώς σε αυτό το τραγούδι, το οποίο είχε έντονους τους ήχους της folk rock μουσικής που εκπροσώπευε, ούτως ή άλλως, το ντουέτο. Ωστόσο, χρόνια αργότερα, οι-ειδικοί σε θέματα διασκευής τραγουδιών-Disturbed αποφάσισαν να πιάσουν το Sound of Silence και με μια πιο ροκ αισθητική με εντελώς διαφορετική προοπτική από το πρωτότυπο. Και πέτυχε. Έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες διασκευές του 21ου αιώνα, με τον Paul Simon, το ένα από τα δύο μέλη του folk rock ντουέτου να δίνει συγχαρητήρια στο συγκρότημα για τον τρόπο που χειρίστηκαν την επιτυχία τους.

2) Land of Confusion – Disturbed (Πρωτότυπο τραγούδι από: Genesis)



Οι Disturbed όταν έχει να κάνει με cover τραγούδια, έχουν κυκλοφορήσει πολύ όμορφες διασκευές. Ειδικά όταν το τραγούδι είναι ήδη mainstream, τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα. Οι Genesis, όταν κυκλοφόρησαν, για πρώτη φορά το Land of Confusion το 1986, δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ότι 20 χρόνια μετά, το 2006, όχι μόνο θα ακουγόταν το τραγούδι τους, αλλά και ότι οι Disturbed θα αναλάμβαναν την σπουδαία διασκευή τους. Στο τραγούδι του 2006, το “κλειδί” της σωστής του διασκευής ήταν μόνο ένα: Η αλλαγή των ήχων του keyboard του original και η αντικατάσταση τους από σωστούς heavy metal ήχους κιθάρας. Οι φωνές των δυό leads ήταν πολύ κοντά, οπότε το αποτέλεσμα ήταν νοσταλγικό. Το “καρτουνιστικό” βίντεο κλίπ πάντως των Disturbed ήταν αυτό που με κέρδισε. Σύγγνωμη, αλλά μου θύμισε λίγο Transformers.


3) Whiskey in the Jar – Metallica (Πρωτότυπο τραγούδι από: Thin Lizzy)



Metallica. Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα συγκροτήματα της σκηνής. Άλλοι τους αποκαλούν “θρύλους”. Άλλοι λένε ότι ο Hetfield και η παρέα του είναι υπερβολικά υπερεκτιμημένοι. Όπως και να έχει κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την δουλειά και το όνομα που έχουν χτίσει όλα αυτά τα χρόνια. Οι Metallica λοιπόν το 1999, αποφάσισαν να αναγεννήσουν από τις στάχτες του, ένα τραγούδι το οποίο είχε κυκλοφορήσει το 1972 παρακαλώ από τους Thin Lizzy, μια ιρλανδική ροκ μπάντα. Το πιο special για αυτό το τραγούδι είναι ότι αποτελεί διασκευή πάνω σε διασκευή, αφού και οι Thin Lizzy, είχαν πάρει ένα παραδοσιακό Ιρλανδικό τραγουδάκι που είχε πιο ντόπιους ρυθμούς και του είχαν δώσει μια πιο ροκ αισθητική. Το 1999 λοιπόν, ο Hetfield και η παρέα του ήρθαν και το αποτέλεσμα της δικιάς τους προσπάθειας ήταν αρκετά καλό και προσωπικά πιστεύω πιο καλό από αυτό των Thin Lizzy. Ναι μου αρέσουν οι Metallica, σκοτώστε με.



https://www.youtube.com/watch?v=wsrvmNtWU4E

4) Sweet Dreams – Marilyn Manson (Πρωτότυπο τραγούδι από: Eurythmics)



Συγνώμη Annie Lennox, αλλά ο άνθρωπος που πήρε το όνομα του από μια από τις πιο όμορφες ηθοποιούς του Hollywood και έναν από τους πιο γνωστούς εγκληματίες της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας, το έκανε καλύτερα. Οι Eurythmics, το ντουέτο που περιλάμβανε την Annie Lennox, είχαν κυκλοφορήσει το 1983, αυτό το τραγούδι με new wave ρυθμούς, για να έρθει 12 χρόνια μετά, ο Marilyn Manson και η παρέα του και να βγάλουν ένα ίσως από τα πιο τρομακτικά καλά (αλλά και τρομακτικά legit) covers που έχουμε δει. Με τον τραγουδιστή του συγκροτήματος να αλλάζει στίχους που να δίνουν μια σκοτεινή πλευρά στο κομμάτι και το βίντεο κλιπ του να περιλαμβάνει πλάνα αρκετά creepy & μισάνθρωπα, ακριβώς ότι ταίριαζε στο ύφος της μπάντας, το cover άφησε την δική του αισθητική και ήταν αυτό που έκανε πιο γνωστή την μπάντα του Manson τότε.



https://www.youtube.com/watch?v=QUvVdTlA23w

5) Jolene – The White Stripes (Πρωτότυπο τραγούδι από: Dolly Parton)



Το κομμάτι της Dolly Parton σίγουρα ήταν ένα, το οποίο βοήθησε για να γίνει πιο γνωστή η country μουσική. Ωστόσο, όταν αυτό, ήρθε στα χέρια ή μάλλον στα μουσικά όργανα των αγαπημένων The White Stripes, έγινε πάταγος. Και αυτό γιατί, οι White Stripes, έβγαλαν ένα smooth rock κομμάτι, το οποίο ναι μεν, χρησιμοποίησε τον γνωστό drums ρυθμό του συγκροτήματος, ωστόσο κράτησε σε μεγάλο βάθμο την ηρεμία, την οποία είχε επιβάλλει με τους στίχους και την φωνή της η προκάτοχος του. Εύγε White Stripes!

6) Cocaine – Eric Clapton (Πρωτότυπο τραγούδι από: J.J Cale)



Ένα τραγούδι που φαίνεται ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο από τον τίτλο του, ωστόσο, άμα το παρατηρήσει κανείς, όπως έχει πει ο Clapton, είναι “ιδιαίτερα anti-cocaine”. Το 1976, ο country rock καλλιτέχνης J.J Cale, είχε βγάλει αυτό το τραγούδι στο άλμπουμ του, ωστόσο ο Eric Clapton, ήταν αυτός, ο οποίος, έναν χρόνο μετά, το 1977, έκανε γνωστό το τραγούδι και μάλιστα τόσο γνωστό, με πολλούς να κάνουν λόγο ότι αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια που έχει βγάλει. Με μια blues rock αισθητική και με τα vocals του Clapton, το τραγούδι έγινε ανάρπαστο και σίγουρα τραγουδιέται μέχρι και σήμερα από αρκετούς rock fans.

7) The Man Who Sold The World – Nirvana (Πρωτότυπο τραγούδι από: David Bowie) 


Όταν αναλαμβάνεις να κάνεις διασκευή τραγούδι ενός σπουδαίου καλλιτέχνη, συνήθως το αποτέλεσμα δεν ήταν καλό. Όταν ωστόσο, έχεις να κάνεις με τους Nirvana, τα πράγματα είναι εντελώς αντίθετα. Ο David Bowie, είχε βγάλει αυτό το κομμάτι, το 1970, ωστόσο οι Nirvana, σε μια live συναυλία τους στο πρόγραμμα MTV Unplugged, το 1993, έκαναν αυτό το τραγούδι δικό τους. Με τους ροκ ήχους να αντικαθιστούν τους generic και με τον Kurt Cobain να κάνει εξαίσια δουλειά στα vocals, το τραγούδι θεωρείται μέχρι και σήμερα, μια από τις σπουδαιότερες διασκευές όλων των εποχών. Είναι απίστευτο να ακούς αυτό το τραγούδι και να σκέφτεσαι ότι ο άνθρωπος που το τραγουδάει κατέρεε ψυχολογικά και σωματικά από την υγεία του και έναν χρόνο αργότερα θα έφευγε από την ζωή.

8) Higher Ground – Red Hot Chili Peppers ( Πρωτότυπο τραγούδι από: Stevie Wonder) 



Όταν έχεις να κάνεις με Stevie Wonder, είναι σχετικά λίγο δύσκολα τα πράγματα. Ο θρύλος της funk μουσικής έχει βγάλει μπόλικα αριστουργήματα για να ακούσει ο κόσμος. Όπως και αυτό του το τραγούδι το Higher Ground. Όταν όμως οι Red Hot Chili Peppers είχαν αποφασίσει το 1989 να κάνουν διασκευή του τραγουδιού, που είχε κυκλοφορήσει το 1973, πρέπει να είχαν έμπνευση. Πήραν την funky & soul διάθεση που έφερνε ηρεμία και την αντικατέστησαν με κιθάρα, ντραμς και τα vocals του Anthony Kleidis και έβγαλαν ένα αποτέλεσμα που ακόμη και ο Stevie Wonder είναι υπερήφανος που δημιούργησε εξαρχής το Higher Ground. Για να πω και την αλήθεια, οι πειρσσότεροι πρώτα άκουσαν την έκδοση των RHCP και μετά αυτή του Wonder.

9) Where Did You Sleep Last Night? – Nirvana ( Πρωτότυπο από: Παραδοσιακό τραγούδι)



Το MTV Unplugged με τους Nirvana στην Νέα Υόρκη το 1993 είναι πραγματικά ένα χρυσορυχείο, το οποίο είναι γεμάτο cover τραγούδια. Θέλοντας να ξεφύγει λίγο από τα δεδομένα των τυπικών συναυλιών, όπου τραγουδιούνται μόνο μεγάλες επιτυχίες μιας μπάντας, ο Cobain επιστράτευσε την μπάντα του, τις κιθάρες τους και την εξαιρετική φωνή του και μετά το The Man Who Sold The World, μας έδωσε την δικια του διασκευή για ένα τραγούδι, το οποίο είναι παραδοσιακό στην Αφροαμερικάνικη κοινότητα της Αμερικής από το 1917. Με την φωνή του και το χαρακτηριστικό της “γρέζι”, ο Cobain έδειξε με αυτό το τραγούδι ότι μπορεί να προσαρμοστεί σε οτιδήποτε. Μόνο και μόνο όταν το ακούει κανείς, μπορεί να νιώσει την ανατριχίλα στο σώμα του. Όποιος δεν έχει δει αυτό το Unplugged, για εμένα χάνει σε μεγάλο βαθμό, μία από τις καλύτερες “παραστάσεις για διασκέδαση” (για τους 2-3 που θα το πιάσουν με την πρώτη) στην ιστορία των Nirvana & της ροκ μουσικής.

10) I Fought The Law – The Clash (Πρωτότυπο τραγούδι από: The Crickets) 



Η χρονιά είναι 1979 και οι The Clash βγάζουν μια διασκευή που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπιζόταν η rock σκηνή εκείνη την περίοδο. Το I Fought The Law θα γίνει ανάρπαστο μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα και θα ξεπεράσει την επιτυχία του original κομματιού, το οποίο είχαν κυκλοφορήσει οι The Crickets το 1960. Γιατί ενώ οι Crickets είχαν φέρει ένα πιο “αριστοκρατικό” ροκ, που δεν είχε τόσο την “αγριάδα” και την “βρωμιά” (με την καλή έννοια το λέω, μη παρεξηγηθώ) που είχαν άλλα κομμάτια, η Αγγλική μπάντα, που αποτελούσε κομμάτι του νέου “κύματος” που θα ερχόταν στην μουσική βιομηχανία, που ονομάστηκε punk rock, έφερε επιτέλους ένα διαφορετικό στυλ και διαφορετικό αέρα στην ροκ, που από δω και στο εξής θα αντιμετωπιζόταν αλλιώς. Οι έντονοι ήχοι καθαρής και αγνής κιθάρας, τα έντονα ντραμς καθώς και τα φωνητικά δύο εκ των μελών της μπάντας, όλα έκαναν αυτό το τραγούδι ξεχωριστό.

EXTRA κομμάτι: 



Hurt – Johnny Cash (Πρωτότυπο τραγούδι από: Nine Inch Nails) 



Συγνώμη παιδιά, αλλά δεν κρατήθηκα. Δεν μπορούσα να παραλείψω ένα τέτοιο κομμάτι και ειδικά από έναν τεράστιο καλλιτέχνη όπως ο Johnny Cash. To 1995 oi Nine Inch Nails πρωτοτραγούδησαν ένα κομμάτι, το οποίο έμελλε να γίνει γνωστό όχι μόνο από αυτούς. Το 2002, λοιπόν, ένας γερασμένος και άρρωστος Johnny Cash, λίγο καιρό, πριν φύγει από την ζωή, κάνει την δική του διασκευή για το κομμάτι, αλλάζοντας το industrial rock του συγκροτήματος και κάνοντας το acoustic rock με μίξη στοιχείων country μουσικής. Το κομμάτι αυτό δείχνει πόσο έχει καταρρεύσει ο ίδιος ο Cash και μιλάει για τον ψυχολογικό γολγοθά που τραβάει ένας άνθρωπος, παραμένοντας ωστόσο πιστός σε αυτά που τον έκαναν να είναι αυτός που είναι. Είναι πραγματικά απίστευτο το πως η δύναμη της φωνής του Cash ξεπερνάει την δύναμη της φωνής του συγκροτήματος και είναι ένα αρκετά συγκινητικό cover.

Αυτό παιδιά ήταν το άρθρο. Ελπίζω να σας άρεσε. Μπορείτε να εκφράσετε τα σχόλια σας κάτω στο comment section.

Για περισσότερο rock, μείνετε συντονισμένοι στο School of Rock. Join Us!

Related post

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *