Γνωρίστε τον Ελληνικό Σύλλογο Τόλκιν

Γνωρίστε τον Ελληνικό Σύλλογο Τόλκιν

[dropcap size=dropcap]Έ[/dropcap]χοντας γιορτάσει πλέον τον πρώτο χρόνο ζωής του School of Rock.gr -παρέα μεταξύ άλλων με τον Σύλλογο Τόλκιν- και όπως είχα γράψει στο blog της επόμενης μέρας, η μαγεία αυτού του εγχειρήματος του περιοδικού μας, είναι η ανάδειξη θεμάτων πέρα από το τραγούδι της τάδε μπάντας ή το trailer της τάδε ταινίας. Φυσικά υπάρχει ενδιαφέρον κάλυψης μιας πλήρης γκάμας geek rock θεματολογίας, αυτό που μας κάνει να είμαστε χαρούμενοι όμως, είναι να συναντούμε ανθρώπους που συμμερίζονται το πάθος μας για κάθε τι διαφορετικό, από τα νεοελληνικά στερεότυπα.

Έτσι συναντηθήκαμε αρχικά με τον Ελληνικό Σύλλογο Τόλκιν όπου και είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με την Κυρία Καίτη Καραγεώργη, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου:

Πότε ιδρύθηκε ο σύλλογος; Ποια είναι η νομική μορφή υπό την οποία λειτουργεί;

Ο Σύλλογος μας συστάθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2002, ως ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με μορφωτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα

Πως πάρθηκε η απόφαση; Ποια ήταν η αφορμή;

Αρχικά ήμασταν μια παρέα που γνωρίστηκε στις αρχές του 2001 μέσω του forum της πρώτης ελληνικής ιστοσελίδας  αφιερωμένου στον Τόλκιν, www.lordoftherings.gr. Μετά από ατελείωτες ώρες συζητήσεων και προσωπικών επαφών αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στο επόμενο επίσημο βήμα, που θα μας έδινε την απαραίτητη πιστοποίηση για την διοργάνωση εκδηλώσεων, αλλά και θα μας επέτρεπε να ενταχθούμε στη διεθνή τολκινική κοινότητα.

Πόσα ήταν τα αρχικά μέλη που τον έστησαν; Υπάρχει συγκεκριμένη οργανωτική δομή και αρμοδιότητες; Πόσα μέλη παραμένουν ενεργά;

Τα ιδρυτικά μέλη ήταν 32. Η οργανωτική δομή είναι η κλασσική, δηλαδή ένα πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο και μια τριμελής Ελεγκτική Επιτροπή. Πέραν αυτού κατά καιρούς δημιουργούνται ομάδες με διάφορες αρμοδιότητες, όπως η αρχισυνταξία του fanzine ή η διοργάνωση κάποιας συγκεκριμένης εκδήλωσης. Στη διάρκεια των 12 χρόνων μας ο αριθμός των μελών αυξομειώνονταν, αλλά πάντα κυμαινόταν μεταξύ 40-60 μελών. Πάντα βέβαια υπήρχαν και πολλοί φίλοι που παρακολουθούσαν πιστά τις δραστηριότητες μας. Αυτή τη στιγμή έχουμε 65 εγγεγραμμένα μέλη.

Υπάρχουν μέλη που εντάχθηκαν από απλή περιέργεια και εξελίχθηκαν σε πραγματικούς γνώστες της πνευματικής κληρονομιάς του Τολκιν;

Ναι, αρκετοί μας πλησίασαν επειδή του άρεσαν οι ταινίες, χωρίς να έχουν επαφή με τα βιβλία ή να γνωρίζουν το υπόλοιπο έργο του Καθηγητή. Κάποιοι εξελίχθηκαν σε πολύ δραστήρια μέλη με βαθιές γνώσεις για το αντικείμενο μας. Αυτό άλλωστε αποτελεί και κομμάτι των στόχων μας.
event 3
Από το event τον Οκτώβριο του 2014 στα Ξύλινα της Καισαριανής

Είναι το Greek Tolkien Society αναγνωρισμένος από το ίδρυμα Τόλκιν;

Το Ίδρυμα Τόλκιν γνωρίζει τα μέλη της Διεθνούς Κοινότητας (International Tolkien Fellowship) και παρακολουθεί άμεσα και –τολμώ να πω- αυστηρά τις δραστηριότητες μας, αλλά κατά κανόνα δεν εμπλέκεται σε αυτές. Κύριο μέλημα του είναι να μην γίνεται κατάχρηση του ονόματος και χάλκευση του έργου του Τόλκιν. Για παράδειγμα, όταν παρουσιάσαμε σε διεθνές συνέδριο ένα θεατρικό βασισμένο στη ιστορία του Τούριν, το σενάριο έπρεπε πρώτα να εγκριθεί από το Ίδρυμα.

Ποιος είναι ο σκοπός του Ελληνικού Συλλόγου Φίλων Τόλκιν; Ποιο είναι το έργο που επιτελεί; Σε ποιες δράσεις εμπλέκεται στην Ελλάδα;

Κύριοι σκοποί του Συλλόγου μας είναι η μελέτη του συγγραφικού έργου του J.R.R.Tolkien και η διάδοση του στη χώρα μας. Θεωρούμαι ότι κύριο έργο μας είναι η προώθηση της επικοινωνίας και της επαφής μεταξύ των προσώπων που ενδιαφέρονται γι αυτό και η γνωριμία μας με τις διάφορες μορφές τέχνης (μουσική, κινηματογράφος, θέατρο, ζωγραφική, παιγνίδια) που έχουν την έμπνευση τους σε αυτό. Το να δίνουμε ευκαιρία συζήτησης, ανταλλαγής απόψεων και περαιτέρω εμβάθυνσης σε όσους την ψάχνουν σημαίνει πολλά για μας. Αλλά και το να πείσουμε κάποιον να ασχοληθεί με αυτό το αντικείμενο είναι εξ ίσου σημαντικό. Φυσικά, δεν παραλείπουμε το κομμάτι της διασκέδασης και καλής παρέας. Διατηρούμε επαφή με άλλους συλλόγους που ασχολούνται ευρύτερα με όλα τα είδη της λογοτεχνίας του Φανταστικού και συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις τους. Τον τελευταίο καιρό συμβάλουμε στην επερχόμενη διοργάνωση ενός μεγάλου Φεστιβάλ αφιερωμένου στην Επική Φαντασία.

Υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ εσάς και των ξένων συλλόγων; Σε ποια πλαίσια και σε ποιους τομείς συνεργάζεστε;

Από τη στιγμή της ίδρυσης μας ενταχθήκαμε στην Διεθνή Κοινότητα Τόλκιν (International Tolkien Fellowship). Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία τόσο με τον «μητρικό» Αγγλικό Σύλλογο, όσο και με τους περισσότερους ευρωπαϊκούς, ιδιαίτερα με τον Γερμανικό, τον Σουηδικό, τον Σλοβακικό και τον Ολλανδικό. Υπάρχει συνεχείς ανταλλαγή πληροφοριών, γνώσεων και απόψεων. Συμμετέχουμε σε πολλές εκδηλώσεις τους με πολυπληθείς αποστολές και συμβάλουμε με εργασίες και παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια. Αντίστοιχα και εκείνοι μας τίμησαν με την εκπροσώπηση τους στο διεθνές συμπόσιο με τίτλο «Cair Andros» που οργανώσαμε το 2007 στο νησί της Άνδρου.

Πόσα events πραγματοποιούνται κάθε χρόνο; Ποιο είναι το ύφος των event; Σε τι αποσκοπούν;

event 1Προσπαθούμε να έχουμε τουλάχιστον μια συνάντηση ή κάποια μεγαλύτερη εκδήλωση κάθε μήνα, με εξαίρεση τον Αύγουστο. Οι συναντήσεις μας είναι πάντα θεματικές. Κάποιες φορές υπάρχει ανακοινωμένο ένα θέμα συζήτησης, γίνεται μια εισήγηση ή η ανάγνωση ενός κειμένου και ακολουθεί ανταλλαγή απόψεων. Άλλες φορές γίνεται κάποια ειδική προβολή ή μια παρουσίαση βιβλίου, κυρίως Ελλήνων συγγραφέων. Τουλάχιστον δυο φορές τον χρόνο, στις 5 Οκτωβρίου (επέτειος ίδρυσης) και 3 Ιανουαρίου (γενέθλια Τόλκιν) οργανώνουμε μεγαλύτερες γιορτές, με καλεσμένους και εκπλήξεις. Και στις αρχές του καλοκαιριού κάνουμε πάντα μια διήμερη θεματική εκδρομή. Σκοπός αυτών των συναντήσεων είναι η προσωπική επικοινωνία των μελών μας, η απόκτηση γνώσης αλλά και η διασκέδαση μέσω των αγαπημένων μας βιβλίων. Επικρατεί κλίμα παρέας και πάντα καταλήγουν με φαγοπότι, που μεταξύ μας αποκαλούμε «χομπίτιασμα».

Έχει αναδειχτεί συγγραφική/ποιητική/μουσική δουλειά από μέλος του συλλόγου, με θέμα τον Τόλκιν; Υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον και προοπτική;

Στο παρελθόν έχουμε διοργανώσει διαγωνισμούς συγγραφής μικρών ιστοριών βασισμένων στον κόσμο της Μέση-γης, στην παράδοση του fan fiction. Είχαν πολύ καλά αποτελέσματα αλλά όχι ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή. Τα μέλη μας δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον στη συγγραφή άρθρων για το e-magazine μας. Φυσικά, τίποτα δεν αποκλείει την επανάληψη τους.

Είναι ο σύλλογος φίλων του Τόλκιν μια κλειστή ομάδα ανθρώπων με πολύ συγκεκριμένα ενδιαφέροντα; Σε ποιους ανθρώπους απευθύνεται;

Σύλλογος μας είναι ανοιχτός σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για το έργο του καθηγητή Τόλκιν, είτε έχουν γνώσεις πάνω σε αυτό είτε όχι. Ευπρόσδεκτοι είναι σαφώς και φίλοι που προτιμούν άλλους συγγραφείς αλλά ως θεματολογία κινούμαστε κυρίως στο σύμπαν της Μέσης-γης, άρα πρέπει κάποιος να αρέσκεται σε αυτό για να συμπορευτεί μαζί μας.

Ποια είναι η διαδικασία για να γίνει κάποιος μέλος; Ποιες είναι οι «υποχρεώσεις» ενός νέου μέλους του Συλλόγου;

Για να γίνει κάποιος μέλος μας αρκεί να είναι πάνω από 18 ετών, να αγαπάει το έργο του Τόλκιν και να του αρέσουν η ομαδικότητα, η συντροφικότητα και η ευγενής διασκέδαση. Συστήνουμε σε όλους να έρθουν σε μια από τις συναντήσεις μας, ώστε να μας γνωρίσουν από κοντά πριν αποφασίσουν αν θέλουν να γίνουν μέλη της Συντροφιάς μας. Μοναδική τυπική υποχρέωση των μελών είναι η συνδρομή, που ανέρχεται σε 10 ευρώ το εξάμηνο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συλλόγου, www.tolkien.gr

 

TSHIRT LOTR ΚΟΥΠΕΣ
Το έμβλημα του συλλόγου Τόλκιν

Related post

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *