Η Λίστα του Σίντλερ: Αυτά που δεν ξέρατε για την ταινία του Σπίλμπεργκ

Η Λίστα του Σίντλερ: Αυτά που δεν ξέρατε για την ταινία του Σπίλμπεργκ

Back by popular demand, που έλεγε και ο φίλτατος Eminem. Ξέρουμε πόσο πολύ αγαπάτε την Λίστα του Σίντλερ, ούτως ή άλλως, έχουμε αφιερώσει και ένα ολόκληρο άρθρο πάνω στην ταινία, που περιγράφει την εμπειρία μας με αυτή, ωστόσο ήρθε η ώρα για ακόμα πέντε παράξενα-αξιοπερίεργα γεγονότα, τα οποία μπορεί να μην ξέρατε για την ταινία, πάνω στην οποία δούλεψε ο Steven Spielberg και το εξαίρετο λοιπό cast. Είστε έτοιμοι λοιπόν; Πάμε!

1) Αρχικά, η εταιρεία παραγωγής της ταινίας έψαχνε έναν γνωστό ηθοποιό να υποδυθεί τον Oscar Schindler. Ηθοποιοί όπως ο Kevin Costner και ο Mel Gibson, έκαναν οντισιόν για τον ρόλο, ενώ ο Warren Beaty, έλειψε λίγο να τσεπώσει σίγουρα τον ρόλο, αφού έφτασε μέχρι και στην ανάγνωση του σεναρίου. Ο Spielberg, ωστόσο έψαχνε κάποιον σχετικά άγνωστο και παρακολουθώντας ένα θεατρικό play στο Broadway, μαγεύτηκε από τον Liam Neeson, ο οποίος αντιπροσώπευε κατά τον σκηνοθέτη, την προσωπικότητα και την φιγούρα που ήθελε να έχει ο πρωταγωνιστής του. Η επαφή έγινε και έτσι ο Neeson έγινε ο Schindler.

2) Κανονικά η ταινία θα ήταν γυρισμένη πλήρως στην Γερμανική και πολωνική γλώσσα, για να δοθεί μια ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση ρεαλισμού στην κατάσταση, την οποία θα παρουσίαζε μέσω του film του ο σκηνοθέτης. Ωστόσο, ο Spielberg τελικά ακύρωσε αυτήν του την απόφαση, αφού θεώρησε πως ο κόσμος θα εστίαζε περισσότερο στο να διαβάζει τους υπότιτλους, για να καταλάβει τι ακριβώς γίνεται, παρά στην εικονογραφία της ταινίας.

3) Το κορίτσι με τα κόκκινα, το οποίο παρουσιάζει σε αυτό το black and white film o Spielberg υπήρξε πράγματι και στην αληθινή ζωή. Το όνομα της είναι Roma Ligocka και ο κόσμος την ξεχώριζε στο ghetto της Κρακοβίας από το κόκκινο μπουφάν της. Η ίδια επέζησε των κακουχιών και έγινε ζωγράφος, ενώ αργότερα δημοσίευσε και αυτοβιογραφία της με τον τίτλο “The Girl In The Red Coat”. Το μικρό παιδί που την υποδύεται, ονομάζεται Oliwia Dabrowska και ενώ υποσχέθηκε στον Spielberg να δει την ταινία στα 18 της, την είδε στα 11 της. Στην αρχή τρόμαξε και δεν ήθελε να την παρακολουθήσει πάλι, ωστόσο όταν μεγάλωσε, την είδε ξανά και κατάλαβε ότι έλαβε μέρος σε κάτι πραγματικά μεγαλειώδες.

4) Αρχικά ο Spielberg, θεωρούσε ότι δεν ήταν αρκετά ώριμος σκηνοθετικά για να αναλάβει μια ταινία για το Holocaust. Έτσι πρότεινε την ταινία σε άλλους σκηνοθέτες. Πρώτο του φαβορί ήταν ο Roman Polanski, ο οποίος μάλιστα είδε την μητέρα του να σκοτώνεται κατά την διάρκεια του Β’Παγκοσμίου Πολέμου και υπήρξε επιζών του Holocaust, αλλά αρνήθηκε. Ο Sydney Pollack επίσης αρνήθηκε την ταινία, λέγοντας πως είχε πολλά και διάφορα project στο μυαλό του. Ο Martin Scorsese, δέχτηκε να σκηνοθετήσει και ενώ το film ήταν έτοιμο να ξεκινήσει παραγωγή, ο Spielberg κάλεσε προσωπικά τον διάσημο σκηνοθέτη, λέγοντας του πως τελικά είναι έτοιμος, ανταλλάζοντας του βέβαια ένα μικρό project που ανέλαβε με πρωταγωνιστή τον Robert DeNiro, έτσι για να είναι δίκαια τα πράγματα. Το remake του Cape Fear, που έμελλε να είναι από τις καλύτερες ταινίες του Scorsese.

5) O Spielberg, αρνήθηκε να πληρωθεί για να κάνει την ταινία, αφού θεώρησε ότι δεν πρέπει να φτιάξει την ταινία με σκοπό το χρήμα, αλλά με σκοπό να φωτίσει την ιστορία των επιζώντων και να δείξει τις φρικαλεότητες του πολέμου στο γυμνό μάτι του θεατή. Μάλιστα, αποκάλεσε τον μισθό του “blood money”, ενώ με τα έσοδα που έλαβε από την ταινία, ίδρυσε τον USC Shoah Foundation, που ξεκίνησε την λειτουργία του το 1994 και έχει ως έργο του, την τιμή των θυμάτων του ολοκαυτώματος και την συλλογή φωτογραφικού και ηχητικού υλικού από επιζώντες και μή.

Related post

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *