Τζενταϊσμός, η θρησκεία με νονό το Star- Wars

Τζενταϊσμός, η θρησκεία με νονό το Star- Wars

“There is no emotion, there is peace. There is no ignorance, there is knowledge. There is no passion, there is serenity. There is no chaos, there is harmony. There is no death, there is the force” 

Σίγουρα ο George Lucas δεν περίμενε το 1977 που κυκλοφόρησε το πρώτο Star Wars, ο κώδικας των Jedi να αποτελέσει πηγή έμπνευσης ώστε να δημιουργηθεί το κίνημα των Jedi και πλέον εν έτη 2015 να έχει γίνει θρησκεία, Τζενταϊσμός, με ένα δυνατό αριθμό ακόλουθων.

Τζενταϊσμός – Ιστορικά γεγονότα και αρχή

Το 2001 ήταν το έτος όπου τράβηξε τη προσοχή του κόσμου η ύπαρξη αυτής της θρησκείας με τη πραγματοποίηση μίας απογραφής στην οποία μια μεγάλη μερίδα δήλωσε πως θρήσκευμα του είναι ο Τζενταϊσμός. Φυσικά όπως ήταν αναμενόμενο, η απάντηση δε λήφθηκε στα σοβαρά, αλλά σαν μία τρολιά των συμμετεχόντων.

Κατά τη σύνταξη του UK Racial and Religious hatred act (φυλετική και θρησκευτική πράξη μίσους) μία νομοθεσία που προστατεύει στην ουσία τα προαναφερθέντα όπως είναι και ευνόητο, έγινε η πρόταση να τροποποιηθεί και να εξαιρεθούν οι Jedi από αυτό το νόμο, μαζί με τους Σατανιστές και κάποιες θρησκείες ή κινήματα που θεωρούσαν επικίνδυνα. Πρόταση βέβαια που σύντομα απορρίφθηκε όντας δύσκολο να εκθέσουν κάποιο σοβαρό επιχείρημα ώστε να εξαιρεθεί μια θρησκεία από τη παραπάνω νομοθεσία.

Το 2003, ο 23χρονος Daniel Jones με τον αδελφό του Barney, ίδρυσαν μια εκκλησία για τον Τζενταϊσμό, πιστεύοντας πως η απογραφή του 2001 στην ουσία επισημοποίησε τη θρησκεία τους και απέδειξε πως υπάρχουν περισσότεροι Jedi στη Βρετανία παρά Σαϊεντολόγοι. Το 2009 ο Jones εκδιώχθηκε από ένα Super Market στο North Wales, διότι αρνήθηκε να βγάλει τη κουκούλα του για θρησκευτικούς λόγους. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, απάντησε χαριτολογώντας πως οι Jedi είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στο μαγαζί του, αρκεί να βγάζουν τη κουκούλα τους. Θυμάται τον Yoda τον Obi- Wan και τον Luke να βγάζουν τη κουκούλα τους και να μη κινδυνεύουν να περάσουν στη σκοτεινή πλευρά, μόνο ο αυτοκράτορας δεν έβγαζε ποτέ τη κουκούλα του.

Τζενταϊσμός

Είπες εξυπνάδα τώρα μεγάλε, μια σοκολάτα για το κύριο…

Πάμε λοιπόν στο 2010, όπου επαναλήφθηκε παρόμοιο περιστατικό. Νεαρός όπου περιέγραφε τον εαυτό του σαν ακόλουθο των Star Wars και ιππότη Jedi, πετάχτηκε σχεδόν κλοτσηδόν από ένα κέντρο εργασίας στο Southend, διότι αρνήθηκε και αυτός να βγάλει τη κουκούλα του. Βέβαια η δήλωση του μετά με έκανε να βαράω το κεφάλι μου στην οθόνη του υπολογιστή. Ο φίλος μας είπε πως ο βασικός λόγος είναι πως θέλει να φοράει τη κουκούλα του και τι καλύτερο από μια θρησκεία που του επιτρέπει να κάνει κάτι τέτοιο. Ποζέρι δε τον πιάνω καν στο κίνημα, αλλά ήταν άξιο αναφοράς, πάντως του ζήτησαν συγνώμη.

Έτος 2013 και η ελεύθερη εκκλησία της Σκοτίας, άρχισε να ανησυχεί πως με το νομοσχέδιο του συμφωνητικού συμβίωσης και όλες τις ραγδαίες εξελίξεις, θα έχουν σαν επακόλουθο οι Jedi να αρχίσουν τη πραγματοποίηση τελετών γάμου. Ο Patrick Day- Childs και ο αιδεσιμότατος Michael Kitchen του ναού του Τζενταϊσμού, φυσικά υπερασπίστηκαν και διεκδίκησαν αυτό τους το δικαίωμα.

Τον Απρίλιο του 2015 οι μαθητές του πανεπιστημίου Dokuz Eylül στη Τουρκία, ξεκίνησαν online εκστρατεία μέσω του Change.org ώστε να χτιστεί ένας ναός για Jedi στη πανεπιστημιούπολη. H εκστρατεία για το ναό έφτασε τις 180.000 υπογραφές με στόχο τις 200.000, αλλά ο όλος ντόρος έφτασε στα αυτιά του Mehmet Karaca, πρύτανη του πανεπιστημίου, ο οποίος υποσχέθηκε τη δημιουργία ενός τέτοιου ναού. Μετά απ’ αυτό το περιστατικό ξεκίνησαν περισσότερες online εκστρατείες και από άλλα πανεπιστήμια ζητώντας τη δημιουργία Jedi και Βουδιστικών ναών στις πανεπιστημιουπόλεις τους.

Αυτή τη στιγμή σας έχω αραδιάσει ένα σορό ιστορικά γεγονότα και ακόμα θα αναρωτιέστε τι είναι στην ουσία ο Τζενταϊσμος και με το δίκιο σας, brace yourselves θα προσπαθήσω να λύσω όλες σας τις απορίες.

Τζενταϊσμος

Τζενταϊσμος – Ιδεολογία

Αν και η έμπνευση της θρησκείας πηγάζει από το universe του Star-Wars, δεν υπάρχει κάποιος ιδρυτής ή μια κεντρική δομή στην ουσία. Ο Τζενταϊσμος υποστηρίζει πως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί μοιράζονται μία ζωντανή δύναμη και πως ο κάθε άνθρωπος έχει μια έμφυτη γνώση περί σωστού και λάθους. Η δύναμη στην ουσία, συνδέει όλο το γαλαξία και διεισδύει μέσα μας. Αν το καλοσκεφτούμε, όλες η θρησκείες αναφέρονται σε μία οντότητα ή μια άυλη ύπαρξη, οπότε συμφωνούμε μέχρι εδώ.

Υπάρχουν δύο πλευρές της δύναμης, η φωτεινή και η σκοτεινή. Το κακό εναντίον του κακού, είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στις περισσότερες θρησκείες, όπου και προσπαθούν να θέσουν τον ηθικό τους κώδικα κατηγοριοποιώντας το τι είναι σωστό και τι λάθος παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει γενική ομοφωνία. Πολλές φορές αυτοί που είναι εκτός της θρησκείας ή διεισδύουν με σκοπό το προσηλυτισμό, πλασάρουν κάτι άλλο που δεν έχει τους ίδιους περιορισμούς και ταιριάζει στα μέτρα και τα σταθμά του εκάστοτε.

Αντίθετα o Τζενταϊσμός υποστηρίζει πως η ηθική, το καλό και το κακό, είναι όλα αξιώματα της δύναμης. Το καλό δε μπορεί να υπάρξει χωρίς το κακό και επομένως να δημιουργηθεί η ελεύθερη βούληση, τα δύο αυτά στοιχεία ανήκουν ισάριθμα στη δύναμη. Είναι καθαρά επιλογή μας πιο δρόμο θα ακολουθήσουμε και τι πορεία θα πάρουμε, έτσι πολλές φορές πρέπει να αφουγκραζόμαστε τη δύναμη προσεχτικά για να αποφασίσουμε τι ακριβώς θα κάνουμε.

Όσων αφορά τη ζωή μετά το θάνατο, η original τριλογία ήταν η καλύτερη μεταφορά του τι ακριβώς πιστεύουν. Οι Jedi πιστεύουν στη μεταθάνατων ζωή με τον ένα τρόπο ή τον άλλο, όπως επίσης και ότι μπορούν να οραματιστούν τους νεκρούς. Φυσικά αυτό είναι και στη κρίση του καθενός.

Αν υπάρχει θεότητα πέρα από τη δύναμη, δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα ακόμα, αλλά δεν αποκλείουν και την ύπαρξη της.

Φυσικά και αναγνωρίζουν την επιρροή τους από το Star- Wars, αλλά σαν επιχείρημα απαντούν πως και ο ήλιος υπήρχε πριν του δοθεί κάποιο όνομα, έτσι και ο Τζενταϊσμός υπήρχε πριν το Star- Wars χωρίς όνομα, στο τέλος της ημέρας καμία θρησκεία δε μπορεί να θεωρηθεί η αληθινή, είναι απλά θέμα πίστης. Επίσης δεν έχουν μείνει μόνο στα στάνταρ των ταινιών, έχουν 16 διδάγματα και 21 αξιώματα όπου θέτουν αν θέλετε τους κανόνες της θρησκείας τους.

Τζενταϊσμος

Τζενταϊσμός – Τα 16 διδάγματα

  1. Οι Jedi βρίσκονται πάντα σε επαφή με τη δύναμη. Είμαστε πάντα ανοιχτοί στη πνευματική επίγνωση και το μυαλό μας βρίσκεται σε αρμονία με την ομορφιά του κόσμου. Θα μαθαίνουμε για πάντα και είμαστε πάντα υπέρ σε εμπειρίες και γνώσεις για τον εαυτό μας ή τους άλλους.
  2. O Jedi διατηρεί καθαρό το μυαλό του, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται μέσω διαλογισμού και ενατένισης. Μπορούμε να προβληματιστούμε με τα γεγονότα που συμβαίνουν στο κόσμο. Πρέπει να δουλέψουμε ώστε να υπερνικήσουμε τα προσωπικά μας θέματα, μέσα από προπόνηση και επιμέλεια.
  3. Οι Jedi έχουν πλήρη επίγνωση για τις επιπτώσεις πράξεων ή απραξιών που αφορούν το μέλλον ή το παρελθόν, αλλά εστιάζουμε στο παρόν. Ρέουμε σα το νερό στα γεγονότα που συμβαίνουν, εναγκαλίζουμε το κόσμο και αλλάζουμε και εμείς μαζί του.
  4. Οι Jedi είναι προσεκτικοί όσων αφορά το δέσιμο είτε σε υλικό είτε σε άυλο επίπεδο. H εμμονή στο θέμα της κτητικότητας, οδηγεί στο φόβο του χαμού και αυτόματα σε καταθλιπτική κατάσταση.
  5. O Jedi κατανοεί πως η ευημερία εξαρτάται από τη σωματική, τη ψυχική και τη πνευματική κατάσταση. Επομένως εξασκείται και στους τρείς τομείς, ώστε να φτάσει στο έπακρο των δυνατοτήτων του και αυτόματα πιο κοντά στη δύναμη.
  6. Οι Jedi χρησιμοποιούν τις δυνατότητες τους στο έπακρο. Δε χρησιμοποιούν τις ικανότητες τους για να αποδείξουν κάτι. Εξασκούν τη σοφία και τη ταπεινότητα τους.
  7. Οι Jedi αναγνωρίζουν τους περιορισμούς τους και αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων τους, αναπτύσσοντας συνάμα ένα είδος σεμνότητας. Σεβόμαστε το δικαίωμα των άλλων να διαφωνούν μαζί μας και καταλαβαίνουμε πως κανείς μας δεν είναι τέλειος.
  8. Οι Jedi είναι υπομονετικοί. Εξασκούμε τους εαυτούς και γνωρίζουμε πολύ καλά πως για να γίνεις Jedi, απαιτείται τεράστια αφιέρωση και δέσμευση. Οι Jedi προπονούνται ώστε να αντιδρούν πάντα ψύχραιμα.
  9. Οι Jedi έχουν ακέραιο χαρακτήρα. Είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτό που πιστεύουμε. Πετάμε τις μάσκες και βγάζουμε κουράγιο και ευγένεια. Δε κρυβόμαστε φοβούμενοι τη καταστροφή της εικόνας μας, διότι γνωρίζουμε πως η εικόνα μας δε μπορεί να διαστρεβλωθεί από τα λόγια και τις πράξεις των άλλων.
  10. Οι Jedi υπηρετούν με πολλούς τρόπους. Κάθε μας πράξη, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επηρεάζει το κόσμο. Στο μυαλό του ο Jedi εκτελεί τη κάθε του πράξη με αγάπη, συμπόνια και ταπεινότητα. Έτσι ο κάθε Jedi βελτιώνει το κόσμο με κάθε πράξη που εκτελεί.
  11. Οι Jedi είναι προσεκτικοί όσον αφορά τις πράξεις τους. Αναγνωρίζουμε την ομορφιά στους άλλους και βοηθάμε όποιον μας χρειαστεί. Μέσω των φιλάνθρωπων πράξεων μας, δε δυναμώνουμε μόνο εμείς, αλλά και η κοινωνία μας. Οι Jedi δε πράττουν προκατειλημμένα.
  12. Οι Jedi πιστεύουν πως η αγάπη και η συμπόνια παίζουν τεράστιο ρόλο στη ζωή τους. Πρέπει να αγαπάμε και να ενδιαφερόμαστε για όλο το κόσμο, όπως και για τον εαυτό μας. Με αυτό το τρόπο εξελισσόμαστε και αναγεννούμε την ελπίδα.
  13. Οι Jedi καλλιεργούν την ενσυναίσθηση. Προσπαθούμε να δούμε τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία και παρέχουμε την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται ο άλλος όταν μοιράζεται μαζί μας τα προβλήματα του, ενώ εμείς μοιραζόμαστε τις γνώσεις μας μαζί του. Το κάνουμε ώστε να δημιουργήσουμε μία πιο αρμονική κοινωνία.
  14. Οι Jedi είναι φύλακες της ειρήνης. Σκοπός μας είναι να βοηθάμε όποιον μας χρειάζεται στο έπακρο των δυνατοτήτων μας. Κατανοούμε πως μερικές φορές το να προσφέρουμε τη βοήθεια μας χρειάζεται κουράγιο ώστε να αντιμετωπίσουμε την αντιξοότητα, αλλά επίσης καταλαβαίνουμε πως η σύγκρουση λύνεται μέσω της ειρηνικότητας, της αρμονίας και της κατανόησης.
  15. Οι Jedi πιστεύουν στην αιώνια ζωή. Ναι μεν πενθούμε αυτούς που χάνουμε, αλλά ξέρουμε πως γίνονται μέρος της δύναμης, η οποία είναι δικό μας μέρος, άρα ζούν μέσα μας για πάντα.
  16. Ο Jedi δεσμεύεται στο σκοπό του και την ανθρωπότητα. Τα ιδεώδη μας, η φιλοσοφία μας και οι πράξεις μας,  καθορίζουν τη πίστη μας στο Τζενταϊσμό. Οι πράξεις μας είναι σύμφωνες με τα παραπάνω για να βελτιώσουμε τον εαυτό μας και να βοηθήσουμε τους άλλους. Είμαστε μάρτυρες και προστάτες του δρόμου των Jedi μέσω των αποφάσεων μας.

Τζενταϊσμός – Τα 21 αξιώματα

  1. Ανδρεία: Από έναν Jedi αναμένεται να επιδιώκει τη τελειότητα σε όλους τους τομείς.
  2. Δικαιοσύνη: Πάντα να ακολουθείς το σωστό δρόμο.
  3. Αφοσίωση: Να είσαι πάντα πιστός στους αδελφούς Jedi.
  4. Άμυνα: Να υπερασπίζεσαι πάντα το δρόμο του Jedi.
  5. Κουράγιο: Να έχεις πάντα τη θέληση.
  6. Πίστη: Να εμπιστεύεσαι τις βουλές της δύναμης.
  7. Ταπεινότητα: Να αποδέχεσαι το εγώ ως αυτό που είναι.
  8. Αφοβία: Να μη σου επιβάλει ο εαυτός σου όρια.
  9. Αρχοντιά: Να πράττεις τίμια.
  10. Τιμιότητα: Να αποφεύγεις τα ψέματα.
  11. Καθαρό κίνητρο: Να πράττεις με κίνητρα και σκοπούς.
  12. Πειθαρχία: Να είσαι κύριος του εαυτού σου.
  13. Εστίαση: Να εστιάζεις στο τι έχει μεγαλύτερη σημασία.
  14. Διακριτικότητα: Για να γίνεις άτρωτος.
  15. Διαλογισμός: Για να εξασκείς το μυαλό σου.
  16. Προπόνηση: Για να διακρίνεις την άγνοια κάποιου.
  17. Ακεραιότητα: Για να είσαι συνεπής.
  18. Ηθική: Για να ξέρεις το κίνδυνο του να είσαι ευκολόπιστος.
  19. Σύγκρουση: Να ξέρεις πότε θα παλέψεις.
  20. Παρέμβαση: Να ξέρεις πότε δε πρέπει να πράξεις.
  21. Αρμονία: Για να συνδεθείς με τη δύναμη.

Όλα τα παραπάνω είναι ο Τζενταϊσμός, διαβάσατε πως ξεκίνησε και τι πρεσβεύει. Σωστό ή λάθος δε με ενδιαφέρει να το κρίνω, το κοινό που έχουμε είναι πως και εγώ σέβομαι την άποψη του συνανθρώπου από τη στιγμή που δε με προσβάλλει, αν και προσωπικά πάντα ήμουν υπέρ των Sith. Φτάσαμε το 2015, λογικό είναι να υπάρξουν και νέες θρησκείες, θα ήθελα να κλείσω με το στίχο του Line in the sand των Motorhead, “Evolution is a mystery, full of change that no one sees”.

Τζενταϊσμός, η θρησκεία με νονό το Star- Wars

Related post

2 Comments

  • Αι ΤΕΛΕΤΑΙ ΜΠΟΥΚΟΥΡΑΣ σας στηρίζουν. Να είσθε καλά.

    ΥΓν. Αναλαμβάνομε Τελεταί και για Τζεντάη
    https://www.facebook.com/teletempoukouras

    • Σας ευχαριστούμε, θα περάσουμε από το μαγαζί σας για καφέ και συμπάθειο

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *